22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Türkiye’nin sera üssü Kumluca’ya dolunun faturası ağır oldu

Dolu bu seferde Türkiye’nin örtü altı sebze üretim üssü Kumluca’yı vurdu. İlçede aniden bastıran dolu ve kuvvetli rüzgâr nedeniyle bölgedeki seralar zarar gördü. Uzun uğraşlarla yetiştirilen ürünler birkaç dakikada kaybedildi.

Türkiye’nin örtü altı sebze üretim üssü Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde önceki gün öğle saatlerinde başlayan kuvvetli rüzgâr ve aniden bastıran dolu; ardında ağır bir hasar bıraktı. İlçedeki Yeni Camisi’nin minaresi yıkıldı, evlerin çatıları uçtu, araçlarda hasar oluştu. Bölgedeki seralar ve dikili alanlar da harap oldu. Fırtına nedeniyle seraların örtüleri ve camları parçalanırken dolu ekili alanlara büyük zara verdi. İlk belirlemelere göre yaklaşık 6 bin dönüm sera ve narenciye bahçesinin zarar gördüğü tespit edildi.

Birkaç dakika içinde tüm emeğimizi kaybettik

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, afetin yaklaşık 6 bin dönüm narenciye ve sera alanında etkili olduğunu söyledi. Hidayet Kökce, “Afetten dolayı zarar gören plastik seralarımızı yenileyeceğiz. Ama cam seralarımızın tamiratı çok uzun süre aldığı için bu sezon yetişmeyebilir. Çünkü afet ilçenin bir tarafından öbür tarafına kadar geniş bir alanda etkili oldu. Toparlanmamız zaman alacak” dedi.

Kumlucalı üretici Şaban Dede, çalışıp yetiştirdikleri ürünlerin birkaç dakika içinde kullanılamaz hale geldiğini belirterek, “Çalışıp çabaladık, bir dolu ile hepsini kaybettik. Maaşımız yok, sabit gelirimiz yok, tek geçim kaynağımız seralarımız. Onda da ürünlerimiz havanın duruma göre şekilleniyor” açıklamasını yaptı.

Tarım sigortasız olmaz

İklim değişikliğinin bir sonucu olan bu tür doğal afetler, tarım sigortalarının da ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Sera Sigortası sadece dolu ve fırtınada değil, deprem, hortum, yangın, heyelan, sel ve su baskını, kar ve dolu risklerini de teminat kapsamına alıyor. Hasar gerçekleştikten sonra ise 1 ay içinde ödeme yapılıyor.

Sera sigortasında, poliçede yazılı primin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 25’i peşin alınıyor; kalan yüzde 75’i de vadeli olarak 1 Ağustos-31 Aralık tarihleri arası tanzim eden poliçelerde takip eden yılın Mayıs ayı sonu; 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arası tanzim eden poliçelerde ise Kasım ayı sonu tahsil ediliyor.

Bitkisel ürün sigortası da yapılabiliyor

Tüm bitkisel ürünler için; dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskınının ürünlerde neden olduğu miktar kaybı; dolunun yaş meyve, yaş sebze ve kesme çiçeklerde neden olduğu kalite kaybı teminat kapsamına alınabiliyor.

İsteğe bağlı olarak, don riskinin yaş meyvelerde, yağ gülünde neden olduğu miktar kaybı, dolu, dolu ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını; taşıt çarpması risklerinin dolu ağı ve örtü sistemleri, destek (telli terbiye) sistemleri ile bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde neden olduğu zararlar; yaban domuzunun tarla ürünlerinde, sebzelerde, fidanlarda ve çilekte neden olduğu miktar kaybı, yağmur riskinin; kiraz ve üzüm ürünlerinde olgunlaşma ve hasat dönemlerinde neden olduğu miktar kaybı ile taze tüketime yönelik olarak üretilen incirlerde olgunlaşma ve hasat dönemlerinde yol açtığı kalite kaybı; kurutmalık amaçlı üretilen incirlerde olgunlaşma ve buruklaşma dönemlerinden hasada kadar olan dönemde neden olduğu miktar ve kalite kaybı, dolu, fırtına; hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını risklerinin, salamuralık yaprak üretimi yapılan asmaların yapraklarında neden olduğu miktar kaybı da teminat kapsamına alınabiliyor.

Bitkisel Ürün Sigortasında da poliçede yazılı primin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Meyve ürünlerinde, dolu paket teminatına ek olarak don teminatı alınmış ise, sadece don teminatında primin 2/3’ü devlet tarafından karşılanır. Müşterek sigorta seçenekli poliçelerde, devlet prim desteği tutarı standart müşterek sigorta için verilen tutar kadardır. Ağaç/Fidan Sigortaları poliçelerinde ise sigortalı tarafından ödenecek olan primin yüzde 15’i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER