23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘Türkiye’de hasar süreci yurtdışından çok daha iyi’

Yurtdışı ile ülkemizdeki konut sigortalarının hasar süreci karşılaştırıldığında Türkiye’deki sigortaların içeriğinin çok daha iyi olduğunu söyleyen Engin Merdan Sigorta Acenteliği sahibi Engin Merdan, “Bizimkiler daha geniş ve teferruatlı diyebilirim. Teminatlar tek poliçe altında toplanıyor. Hasar sürecimiz çok iyi, teknoloji kısmını çok iyi kullanıyoruz. Ülke olarak büyük yol kat ettik” dedi.

Küresel salgınlar, tüm dünyayı etkileyen iklim değişiklikleri ve buna bağlı yaşanan afetler, teknolojinin hayatımıza girmesiyle artan siber riskler ve yaşamımızı etkileyen daha pek çok konuda karşılaştığımız riskler sigortanın ve sigortalı olmanın önemini ortaya çıkarıyor.Riskler benzer olsa da sigorta anlamında ülke uygulamaları farklılık gösterebiliyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar ve Damla Özafşar’a konuk olan Engin Merdan Sigorta Acenteliği sahibi Engin Merdan, Türkiye’deki yabancıların sigorta süreçleri ve yaşadıkları sıkıntılarla ilgili bilgiler verdi.  Merdan, Antalya’da turizm ve sigorta alanında faaliyetlerini sürdürüyor.

Hasar konusunda ülke olarak büyük yol kat ettik

Yurtdışı ile Türkiye’deki konut sigortalarının içeriğindeki hasar süreci karşılaştırıldığında Türkiye’deki sigortaların içeriğinin daha iyi olduğunu söyleyen Merdan, “Bizimkiler daha geniş ve teferruatlı diyebilirim. Almanya’dan örnek verebilirim. Kişi başına sigorta miktarı üç adet. Türkiye’de sigortayı insanlara düzgün anlatmalıyız. İhtiyacı olduğunda alamayacağı tek şey sigortadır. Mutlaka önceden anlatılmadır. Konut sigortalarında Türkiye’de yalıtım teminatı var ama yurtdışında yok. Yurtdışında bina teminatı poliçesini ayrı yaptırırsınız, eşya teminatı poliçesini ayrı. Bizde tek poliçe altında yaptırılabiliyor. Örneğin yurtdışında sel teminat altında olmuyor ya da çok düşük bir teminatla oluyor. Almanya’da yaşanılan sel felaketi sonrasında insanların konut sigortalarının sel felaketini karşılamadığı anlaşıldı çünkü böyle bir teminatları yoktu. Ancak Türkiye’de bu teminat var. Bizim hasar sürecimiz çok iyi, teknoloji kısmını çok iyi kullanıyoruz. Sigortacılık olarak ben bunu çok olumlu görüyorum. Büyük yol kat ettik ülke olarak” açıklamalarında bulundu.

Kişi başına düşen sigorta sayısı artmalı

Merdan, kişi başına düşen sigorta sayısının ve primin yükseltilmesi gerektiğini söyleyerek, “Yabancılara sigorta yaptıkça, hasar sürecini yönettikçe ben de onlarla birlikte öğreniyorum. Sigorta sektörü öyle bir şey ki aktüaliteyi ve sigortayı sürekli takip etmeniz lazım. Konut ve sağlık poliçeleri insanın özeli ile ilgili sigortalar ancak trafik ve kasko öyle değil. Sağlık sigortası müşteriniz varsa uzun yıllar sizde kalan müşteriniz varsa en özelini biliyorsunuz demektir” dedi.

Portföyümüzün yüzde yetmişini yabancılar oluşturuyor

Portföylerinin yüzde yetmişini yabancıların oluşturduğunu belirten Merdan, “Antalya Bölgesi benim için avantaj çünkü 200 binin üzerinde yabancı nüfus yaşıyor. Sigortalı adayı konusunda çok büyük bir potansiyel var.Alanya’da da bu şekilde. Yabancıların Antalya’da bölgesel olarak blogları var. Sigorta olarak yoğun şekilde tavsiye ediliyorum. Bu şekilde yeni müşterilerim oluyor. Anadolu Sigorta ile çalışıyorum. Bizim portföylerimizinçoğu Alman. Yabancılar genel karakteristik özellik olarak sigortayı ön planda tutuyorlar” diye konuştu.

İstediğimiz yerden poliçe kesebilmek büyük rahatlık

İş süreçlerinde giderek artan dijitalleşmenin kendileri için çok olumlu olduğunu dile getiren Merdan,“Bu durum en çok bize yaradı diyebilirim. Biz 12 yıldır eşimle çalışıyoruz. Pandemi dönemi herkes için zor bir dönem oldu. Her eksiğin bir pozitif tarafına bakmak gerekiyor. Statik IP’nin kaldırılması, istediğimiz yerden poliçe kesebilmemiz bizim açımızdan müthiş bir rahatlık. Bugün artık sigorta şirketleri, bölge müdürlükleri, genel merkezlerhomeoffice sistemine geçtiler” ifadelerini kullandı.

Konut sigortalarının içeriğini doğru anlatılmalı

Savaş nedeniyle Ukrayna vatandaşlarının yoğun bir şekilde Antalya’ya gelmeye başladıklarını aktaran Merdan,“Konyaaltı bölgesinde emlak fiyatları inanılmaz arttı. Ukraynalılar yoğun bir şekilde yerleşiyorlar. Ülkemize ilk geldiklerinde ikamet almak için yaptırmak zorunda oldukları bir yabancı sağlık sigortası var. Bir ya da iki yıllık yapılabiliyor. Ülkemiz bu konuda çok rahat bir ülke. Buraya gelip ev kiralayıp, kira kontratını noterden onaylatıp, göç idaresinden randevu alarak iki yıllık ikameti alabiliyorsunuz” diye konuştu.

Konut sigortalarında ivmenin hep yukarda olduğunu belirten Merdan, son zamanlarda yaşanılan afetlerden dolayı konut sigortalarını sadece yabancıların değil, Türklerin de çok sormaya başladığını söyledi. Merdan, konut sigortalarının Türkiye’de olmazsa olmaz bir poliçe olduğunun altını çizerek, “Konut sigortaları çok yaygın ve yoğun bir içeriğe sahip. Fiyatı da uygun ve birçok teminatı da kapsıyor. Yabancılar bu konuda çok bilinçliler. Konut sigortalarının içeriğini doğru anlatmak çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Konut poliçesi ana temasından uzaklaşmamalı

Yabancılarla yaptıkları konut poliçesi süreçleri hakkında da bilgi veren Merdan, şunları söyledi: “Türkiye’de konut sigortaları fiyatları yurt dışına göre çok uygun. Yabancılarda genelde teklif istiyorlar. Günümüz teknolojisiyle poliçeleri birçok dilde basabilmemiz de gerekiyor. İngilizce olarak yollayabiliyoruz. Bunları okuyorlar ve halı yıkama nedir gibi sorularla bana dönüyorlar. Bu poliçede olmamalı çünkü konut poliçesinin tamamen dışında. Konut poliçesinin bir ana teması var. Elektronik cihazlar, cam kırılması çok önemli. Poliçe kapsamında izolasyon, doğal afetler ve hırsızlık olması gerekir.”

Yabancılar hasarsızlık indirimi ve ehliyet konusunda sıkıntı yaşıyor

Kasko poliçelerinde ve trafik sigortalarında durumun biraz farklı olduğunu belirten Merdan, “Almanya’da trafik sigortalarında 1 milyon Euro ve 10 milyon Euro teminat var. Orada hasarsızlık indirimleri de araca göre değil kişiye göre belirlenir. Kişinin yüzde 75-80 hasarsızlık indirimi varsa yıllık ödediği prim 80 Euro, 100 Euro oluyor. Türkiye’de ise durum farklı. Son dönemlerde karşılaşılan sıkıntılardan biri, yurtdışından gelip ilk kez araç alıp kasko yaptıracak kişilerden yurtdışındaki sigorta şirketinden hasarsız araç kullanımına dair bir belge istiyoruz.Bu belge bir yıldan eski olmamak zorunda. Bu belge ile yüzde 50 hasarsızlık indirimi verebiliyoruz. Ama yabancılar eğer daha önce yerleştilerse yeni tarihli belge alamıyorlar. Türkiye’de de hasarsızlık indiriminin araca değil kişiye göre olması ve söz konusu hasarsızlık indiriminin ömür boyu o kişide kalması lazım” şeklinde konuştu.

Merdan, ehliyet konusunda da yabancılarla çok sık sorun yaşandığını aktararak, şöyle devam etti: “Burada yaşayan yabancıların ehliyeti altı ay geçerli. Altı ayın sonunda bu kişi Türkiye’de kazaya karışırsa sigorta şirketi hiçbir şey ödemez. Aynı şekilde yurt dışına gittiğim zaman altı ay boyunca yurt dışında araç kullanabilirim. Bu, yabancılar için sorun. 6 ayda bir giriş çıkış yapmaları gerekiyor. Bunun için ya Yunan adalarını kullanıyorlar ya da yabancı ehliyetlerini Türk ehliyetlerine geçirmeleri gerekiyor.”

Acenteler Yeşil Sigorta konusunda dikkatli olmalı

Programda Yeşil Sigorta hakkında da bilgi veren Merdan, “Acenteci arkadaşlarımızın dikkat etmesi gereken çok önemli husus var. Bu aracın Türkiye’de kaskosu varsa kasko poliçesine Yeşil Sigorta’nın dışında yurtdışında ne kadar süre kalacaksa yurt dışı teminatı verilmesi lazım. Çünkü Yeşil Sigorta yurtdışına gittiği ve yurtdışında kaldığı süre içerisinde Türkiye’deki trafik sigortası teminatı neyse onu karşılar” ifadelerini kullandı.

Merdan, yabancıların Türk plakasıyla da yurtdışına çıkabileceklerini söyleyerek,“Yabancıların kullandığı araçlar iki tiptir. Yabancı ülkesinden kendi aracını getirdiğindeyabancı plaka ile kullanabiliyor. İki yıl pasaportuna işletmesi gerekiyor ancak kasko yaptıramaz. İki yıl sonra araç sahibi ile birlikte ülkeden çıkmak zorunda. Yabancı plakalı araç Türk plakasına da çevrilebilir. Vergi ödenip kasko yaptırılıyor. Ancak aracın ruhsatında aile fertleri dışında kimsenin kullanamayacağı yazıyor. Bu aracı o kişinin ailesi dışında bir kişi kullanırsa sigorta hiçbir şey ödemez. Araç sahipleri Türk vatandaşı ise yabancı plakalı aracına kasko yaptırabilir. Fiyatı çok yüksek çıkıyor. Ancak araç yabancı plaka, şahıs da yabancı ise yaptıramıyor. Anadolu Sigorta’da kaskoda IMM sınırsız olarak teminat verebiliyoruz. Yabancıların çok tercih ettikleri bir teminat bu. Farklı şirketler yüksek ya da sınırsız İMM verebiliyorlar trafik sigortalarında” diye konuştu.

Sağlık sigortalarında en büyük sıkıntı yaş haddi

Sağlık sigortaları hakkında bilgi verenMerdan, şunları söyledi: “Bu konuda en büyük sıkıntımız yaş haddi. Kişi 67 yaşında emekli oluyor ve ülkemize yerleşiyor. Tam kapsamlı sigorta istiyor ancak yaş haddinden bu mümkün olmuyor. Sağlık sigortalarında, sigorta yaptıranlar teminat kapsamı olarak özellikle hangi hastanelerle anlaşmalı olduğunu soruyorlar. İkincisi her şeyi kapsamasını istiyorlar. Türkiye’deki sağlık sigortası fiyatları yabancılara çok uygun geliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER