26 Aralık 2024, Perşembe
spot_img

“Avrupa’da pikniğe giderken bile sigorta yaptırılıyor”

Türkiye’de sigorta bilincinin hala istenilen düzeyde olmadığını söyleyen HERCAN Sigorta kurucusu Hüseyin Ercan, “Sigorta bilincini yükseltmemiz lazım. Kişi sigortanın önemini başına bir şey gelince anlıyor. Biz eşyanın neyi temsil ettiğini bilmiyoruz.” dedi.   

Geçtiğimiz yılın sonundan bu yana yaşanan ekonomik gelişmeler satın alma gücünü olumsuz etkilerken sahip olunan varlıkları korumak daha önemli hale geldi. Bu noktada sigorta iyi bir araç olsa da toplumsal düzeyde bu konudaki farkındalık hala istenilen seviyede değil.

Sigorta Medya’dan Damla Özafşar’a konuşan HERCAN Sigorta kurucusu Hüseyin Ercan, sigorta bilinci ile ilgili açıklamalarda bulundu. HERCAN Sigorta özelinde bilgiler veren Ercan, trafikten acentelere farklı konulara da değindi.

Türkiye’de sigorta konusunda bilinçlenmemiz lazım

Sigorta bilinci üzerine görüşlerini aktaran Ercan, vatandaşa yüz yüze dokunmak gerekliliğinden bahsederek “Avrupa’da insanlar pikniğe gittiklerinde bile sigorta yaptırıyor. Türkiye‘de de bilinçlenmemiz lazım. Kişi sigortanın önemini başına bir şey gelince anlıyor. Biz eşyanın neyi temsil ettiğini bilmiyoruz. Türkiye’de de zamanla eğitimle birlikte sigorta bilincin yükseleceği görüşündeyim.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye ile gelişmiş ülkelerdeki vatandaşların sigortaya bakış açıları arasında büyük bir fark olduğunu görüyoruz. Avrupa’da insanlar pikniğe gittiklerinde bile sigorta yaptırıyor. Türkiye‘de de bilinçlenmemiz lazım. Kişi sigortanın önemini başına bir şey gelince anlıyor. Varlıklarımızın değerini bilmiyoruz. Bilsek ve bunun sigorta ile korunabileceğini görseler hemen sigorta yaptıracaklar. Onlara anlatmamız lazım, biz acentelere bu konuda çok görev düşüyor. Sigortalılarımız diyor ki “ben evimin 2 bin TL’ye sigortalandığını bilseydim hemen yaptırırdım. Sigortalımız, elektronik eşyalarının başına bir şey geldiğinde yenilerini kaç TL’ye alabileceğini kestiremiyor. Düşündüğünde 2 bin TL’ye sigorta yaptırmak ucuz geliyor. Ülkemizde de zamanla çok iyi olacağı görüşündeyim eğitimle birlikte.” ifadelerini kullandı.

Bankacılardan oluşan şubeli bir yapı kurmak istedim

Bankacılık kariyerinden sonra sigortacılık mesleğini tercih ederek 2014 yılında Kayseri’de HERCAN Sigorta’yı kurduğunu aktaran Hüseyin Ercan, “BES ve elementer tarafta bilgi sahibiydim. Şubeli yapıya gitme düşüncem vardı ve bunu yaparken sistemi sigortacılar yerine çapraz satış kabiliyeti nedeniyle bankacılardan oluşturmak istiyordum. Bir bankacı ferdi kaza, kasko, DASK, ALL riskine kadar hepsini satabiliyor. Ama sigortacılıkta bu gelişmemiş. Bu konuda ekip arkadaşlarımızla büyük bir mücadele gerçekleştirdik. Şu an 108 şubemiz var ve bunun 97’si bankacılardan oluşuyor. Şimdi broker de olduk. Brokerlikte de yine bankacılar ve sigortacılık-bankacılık bölümünden yeni mezunlarla ilerleyeceğim. Sigortacılık bilincini yaymaya çalışacağım.” açıklamalarında bulundu.

2022 yüksek komisyon getirisi olan bir yıl oldu

Ercan, 2022 yılının acentelerin komisyon açısından en iyi para kazandığı dönem olduğunu belirterek “Trafik ve kaskoda fiyatlar 2023’te de aynı olur. 2023 yılında bu risklere teminat vermeyen ya da prim yükseltecek yabancı reasürans şirketleri nedeniyle yangın yenilemelerinde şirketler poliçe kesemeyebilir. Kayseri özelinde de mobilya sektörü çok büyük olduğu şirketler bunları kesmeyebilir. Risk çok.” diye konuştu.

Müşteriler eksik sigortaya karşı uyarılmalı

Yenilemelerle ilgili değerlendirmede bulunan Ercan, müşterilerin artan sigorta primlerini sorguladıklarını söyleyerek “Primler arttı ama araçların değeri de yükseldi. 300 liralık araç, 800 lira oldu. 1 milyonluk ev, 4 milyon oldu. Bu noktada eksik sigortaya dikkat edilmesi gerekiyor. Müşterilerimizi uyarmamız lazım.” dedi.

İyi-kötü sürücü ayrımı fark yaratacak

Trafik branşı ile ilgili konuşan Ercan, 2021 yılnda 400 TL’ye kesilen trafik poliçesinin şimdi 2500 TL olduğunu belirterek “400 liralar da düşük fiyatlardı. Tüm taraflar için kazanç olması lazım. İlerleyen dönemde trafik sigortasında sistem oturacak diye düşünüyorum. Fiyat sabit olsun diyenler var ama o durumda küçük şirketlerin hepsi batar. Serbest piyasa en iyisi. Trafik sicil kaydı sistemi başladı. Bundan sonra iyi sürücü kötü sürücü çok fark edecek. Kredi kartlarında bankalarda nasıl sicilin bozuluyorsa burada da sistem aynı olacak. Kişi 3 kere kaza yaptıysa gerekirse ehliyetine el konulup eğitime gönderilecek.” şeklinde konuştu.

Sigortacılık mesleği adına elimden gelen desteği sağlayacağım

15-18 Aralık tarihlerinde şubeleriyle Kıbrıs’ta bir araya geldiklerini aktaran Ercan,  “37 şube toplandık ve çok faydalı oldu. Sigortacılık mesleği adına elimden gelen desteği sağlamaya hazırım. Bundan sonra da her yıl şubelerimizle bir araya gelerek toplantılar düzenleyeceğiz.” dedi.

Acenteler farklı branşlara yönelmeli

Acentelerin uzmanlaşması ve branşlara ayrılması ile ilgili konuşan Ercan, bunun yerinde ve doğru bir tespit olduğunu dile getirerek “Yetkinlikler ve yetenekler dâhilinde bir akış belirlemeli. Her poliçe internetten kesilmez. Avrupa’da bile oranlar yüzde 15-20. Bu acenteler için bir tehdit değil. Bilgili, yüz yüze görüşen acenteye bir şey olmaz ama ben ofiste oturup sadece trafik kaskosu kesmek de acentelik olmaz ve acente bu şekilde ayakta kalamaz. 2 yıldır hiç görmediğim bir ilgiyle sağlık kesiyorum. Kişi özel hastaneye gitse 2-3 binden aşağı çıkmıyor. İnsanları bilinçlendirip bunlardan faydalandırmak güzel bir şey.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER