Araştırmacı yazar Fatih Kahya, Hayatımız Sigortalı dergisi Eylül sayısında Türk sigorta piyasasındaki İsviçre şirketlerini ve faaliyetlerini ele aldı.
Hayatımız Sigortalı dergisinin araştırmacı yazarı Fatih Kahya, Türk sigorta piyasasındaki İsviçre şirketlerinin tarihçisine ve faaliyetlerine değindiği Eylül ayı yazısında ülkemizde 19. Yüzyıldan itibaren değişin ticaret şartları ve yaşam tarzlarına bağlı olarak sigorta anlayışının ve ihtiyacının değiştiğini belirterek, öncelikle nakliye sigortalarının daha sonra da yangın ve hayat sigortalarının ihtiyaç haline geldiğini söyledi.
Kahya’nın Hayatımız Sigortalı’daki yazısı şöyle:
“Ülkemizde 19. yüzyılda dış ticaret hacminin artmasına bağlı olarak öncelikle nakliye sigortası, yaşam tarzının değişmesiyle birlikte de yangın ve hayat sigortası yer bulmaya başladı. Yabancı tüccarlar öncelikle kendi ticaretlerini güvence altına almak istediler ve nakliye sigortasını başlattılar. Dış ticaret hacminin artmasına paralel olarak modernite toplumsal hayatta etkili oldu. Lüks tüketim ürünleri, batılı tarz ev eşyaları toplum içerisinde özellikle gayrimüslimler ve devlet görevlilerinin rağbet ettiği unsurlar oldu. Bu lüksü koruma ihtiyacı ile yangın sigortasına talep arttı.
Ülkemizde ilk günlerden itibaren İngiliz sigorta şirketlerinin etkinliği hakimdi. İngiliz şirketlerinin yanında Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya, Amerika, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, İsveç, Norveç, Belçika, Danimarka, İspanya, Hollanda, Rusya ve İsviçre’nin sigorta şirketleri acentelikler açarak Osmanlı piyasasında faaliyet göstermeye başladı. 1869 yılı itibariyle Osmanlı topraklarında faaliyete başlayan İsviçre menşeli Helvetia 1873 yılında Trabzon’da da faaliyet gösteriyordu. 1895 yılından itibaren Osmanlı topraklarında faaliyet göstermeye başlayan La Bâloise ise 1903’te yangın ve deniz nakliye sigortası, Société Suisse d’Assurances Générales hayat sigortası, Suisse à Zurich deniz nakliye sigortası, 1914 yılında da La Fédérale sigorta şirketi yangın sigortası yaparak Osmanlı piyasasında yer edinmişlerdi.
İngiltere, Almanya ve Fransa yer almıştır. 9 şirketle İtalya beşinci sıradayken 5 şirket ile İsviçre altıncı sıraya yerleşmiştir. İsviçre şirketleri, 33 acentelik ile nakliye, hayat ve kaza branşlarında sigorta yapıyorlardı.
Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde sigortacılığın kalbi Galata’da atardı. Bazı şirketler de şehrin İstanbul yakasında, Sirkeci’de faaliyet gösteriyorlardı. Helvetia ve Société Suisse d’Assurances Générales, Galata Büyük Tünel Han’da; Bâloise, Galata Lacivert Han’da; Fédérale, Sirkeci Katırcıoğlu Han’da; Suisse à Zurich, Kocamanoğlu Han’da faaliyet gösteriyordu.
Fédérale Sigorta Şirketi’nin İstanbul, Giresun, Halep, Bağdat, Beyrut, Trablusşam olmak üzere altı merkezde temsilciliği vardı. Helvetia Sigorta Şirketi’nin İstanbul, İzmir, Trabzon, İskenderun, Çanakkale, Beyrut, Cidde, Rize olmak üzere sekiz, Société Suisse d’Assurances Générales’in yalnızca İstanbul’da temsilciliği bulunuyordu. Suisse à Zurich Sigorta Şirketi’nin de İstanbul, İskenderun, Mersin, Bursa, Eskişehir, Afyon, Beyrut, İnebolu ve Mudanya olmak üzere dokuz merkezde temsilciliği vardı.
Yakın dönemlere hatta günümüze kadar İsviçre sigorta şirketleri ülkemizde faaliyetlerini sürdürmüşlerdi. Bunlardan İsviçre Sigorta ve Zurich herkesin bildiği şirketlerdendir. Öncelikle İsviçre, Ergo ile birleşerek Ergoİsviçre adını aldı. 2010 yılında gerçekleştirilen marka değişim kampanyası ile Ergoİsviçre, Ergo adını aldı. İsviçre Sigorta ile Ergo’nun birleşmesiyle ilgili olarak Ergo’nun web sitesinde yer alan kısa tarihçe aynen şöyle: ‘1926 yılında kurulan ve Swiss RE’nin iştiraki olan La Suisse Türkiye Umumi Mümessilliği 1981 yılında Avrupa Sigorta Aracılığı A.Ş. olarak faaliyetlerini sürdürmeye başladı. 1926 yılında kurulan ve Swiss RE’nin iştiraki olan La Suisse Türkiye Umumi Mümessilliği 1981 yılında Avrupa Sigorta Aracılığı A.Ş. olarak faaliyetlerini sürdürmeye başladı. 1988 yılında sigortacılık faaliyetlerini düzenleyen yasanın değişmesi sonucunda Avrupa Holding ve Swiss Re tarafından İsviçre Sigorta A.Ş. olarak yeniden kuruldu. La Suisse Umum Sigorta A.Ş. portföyü İsviçre Sigorta’ya devredildi. 1995 yılında Sağlık ve Hayat branşlarında hizmet vermek üzere İsviçre Hayat A.Ş. adını aldı ve Swiss Re ile ortaklık 2006 yılına kadar sürdü. Avrupa Holding 2006 yılında Münich RE’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu ERGO International AG ile ortaklık anlaşması imzaladı ve grubun sigorta şirketlerindeki hisselerinin yüzde 75’ini devraldı ve yeni oluşum ERGOİSVİÇRE adını aldı. 2008 yılında kalan yüzde 25’lik hisse ERGO Insurance Group’a devroldu ve şirket ERGO International AG bünyesine geçti. Nisan 2010’da gerçekleştirilen marka değişim kampanyası ile ERGOİSVİÇRE markası ERGO adını aldı. ERGO Insurance Group’un uluslararası alandaki ilk 3 şirketinden biri olarak konumlandırılan ERGO Türkiye tüm ülkeler arasında ERGO Insurance Group’un gelecek yıllardaki büyümesine en büyük katkıyı yapması beklenen ülke olarak öne çıkmaktadır. ERGO Türkiye bugün 500’den fazla çalışanı, 1500’ün üzerindeki acentesi ve broker’larıyla Türkiye’nin dört bir yanında sigorta, emeklilik ve hayat alanında bireysel ve kurumsal ürün ve hizmetler sunmaktadır.’
Zurich Sigorta’nın tarihçesi ile ilgili şirketin internet sitesinde bilgi yer almıyor. Kayda değer bulduğumuz kısa bilgi ise şöyle:
‘Zurich, yaklaşık 60.000 çalışanı ile 170’ten fazla ülkede hizmet vermektedir. Önceleri Zurich Finansal Hizmetler Grubu olarak bilinen grup 1872’de kurulmuştur. Grubun genel merkezi Zürih, İsviçre’de bulunmaktadır. Zurich Sigorta Grubu Ltd (ZURN) Holding Şirketi, İsviçre Menkul Kıymetler Borsası SIX Swiss Exchange’de kote edilmektedir ve OTCQX’te tezgah üstü piyasada işlem gören 1. Düzey American Depositary Receipt programına dahildir.’”