22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

İstanbul dışındaki acentelere A’dan Z’ye sigortacılık

Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) Müdürü Mehmet Kalkavan, Hayatımız Sigortalı dergisinde yayınlanan röportajında önemli açıklamalar yaptı. TSEV Ağustos ayında ‘A’dan Z’ye Sigortacılık’ adıyla yeni bir paket eğitim programına başladığın açıklayan Kalkavan, “Programın, pandemi ile bir ilgisi yok. Buna, 2019 yılı Temel Sigortacılık Eğitim Programı Mezuniyet Töreni sonrasında karar verdik” diyor.

Alp SÜER / SİGORTAMEDYA

Üniversite yıllarımda, bir gün derste bir öğrenci arkadaş, hocaya “Hocam, iyi, güzel anlatıyorsunuz ama teori ayrı, pratik ayrı” demişti. Hoca’nın ise cool duruşunu bozmadan kürsüden, “Teori ile pratik ayrı değil. Teori olmadan düşünemezsiniz bile” dediğini daha dün gibi hatırlıyorum. Hoca’nın sözleri eğitimin, özellikle de bilimsel eğitimin önemini ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor. İyi bir eğitimin önemi, bir hayli teknik, işin içinde ihtimal hesaplarının da olduğu sigortacılılık mesleği için bir kat daha artıyor.

Sigorta sektöründe, Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV), sektörde çalışmakta olup mesleği sigortacılık olanların ya da sektörde çalışmak isteyenlerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayan çok köklü bir kurum olarak faaliyet gösteriyor. 2020 yılı, TSEV için çok önemli bir yıl. 1970 yılında Türkiye Sigorta Birliği ve Milli Reasürans tarafından genç sigortacıları eğitmek için kurulan TSEV, bu yıl 50’nci yaşını kutluyor.

Sigorta sektörünün çok yakından tanıdığı bir isim olan Mehmet Kalkavan’la TSEV, Koronavirüs (Covid-19) süreci ve sigorta sektörü hakkında söyleştik. Sektörde eğitimli genç insan gücünün önemine dikkat çeken Kalkavan, “Dileğimiz, 60’ıncı yılı kutladığımızda TSEV’e bağlı bir meslek yüksek okulunun sektöre taze insan kaynağı sağlaması” diyor. Kalkavan, TSEV’in eğitimlerine çalışanlarını göndererek, genç sigortacı arkadaşlara yatırım yapan tüm meslektaşlarına da Hayatımız Sigortalı vasıtasıyla teşekkür ediyor.

Pandemi döneminde kişisel eğitimler ilgi çekti

Söyleşimizin başında Kalkavan’dan TSEV açısından pandemi döneminin nasıl geçtiği ve eğitimlerin devam edip etmediğini öğrenmek istedik. Aldığımız bilgilere göre, pandemi döneminde, TSEV biraz da koşulların etkisiyle tüm sınıf eğitimlerini iptal etmiş. Buna karşın, online eğitimlere ve kişisel eğitimlere ağırlık vermiş. Hatta, kişisel eğitimler içinde, ‘ofis yogası’, ‘çocuk yetiştirme’, ‘nefes alma teknikleri’ eğitimleri büyük ilgi görmüş.

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan

Toplum olarak oldukça sıkıntılı günler geçirdiğimiz Korona dönemindeki TSEV’in uygulamalarını Kalkavan, şu şekilde özetliyor: “İlk vakanın görülmesiyle birlikte, şirketler eğitimlere çalışanlarını gönderemeyeceklerini bize iletti. Normalde başlamasına iki iş günü kalan eğitimlerde kayıt iptali yapmıyoruz; ancak çok hassas bir süreçten geçtiğimizi de dikkate alarak tüm sınıf eğitimlerimizi iptal ettik. Bir yıl süren ve ilk dönemi tamamlanan eğitim programının ikinci dönemini ‘online’ platforma taşıdık. TSEV’de önceden de var olan ancak pek rağbet görmeyen online eğitimler tüm ağırlığıyla hayatımıza girmiş oldu. Ayrıca, çok sayıda kısa eğitim programları ve şirketlere özel eğitimleri de online ortamda verdik. Yaklaşık 4.5 aylık bu dönemde 265 saat Temel Sigortacılık Eğitim Programı’nda, 270 saati Kısa Eğitim Programlarında ve 234 saati şirketlere özel eğitim programlarında olmak üzere toplam 769 saat online ortamda ders verdik. Bu eğitimlerde toplam 1968 kişi ile online ortamda bir araya geldik.”

Pandemi döneminde kişisel eğitimlerin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Kalkavan, “TSEV tarihinde ilk defa kişisel eğitimlerin yüzdesi, teknik eğitimlerin yüzdesinin birkaç katına çıktı” diyor.

2021’e kadar eğitimler online ortamda yapılacak

Kalkavan’ın verdiği bilgilere göre, 2021 yılına kadar yapılacak tüm eğitimler yine online ortamda planlandı. Buna karşın, TSEV’de hali hazırda yüz yüze eğitimler de başladı. Ancak, söz konusu eğitimler sınırlı ve sadece online dersler sonrasında yapılacak sınavlara yönelik kısa seanslar şeklinde. Bunu yaparken de gerek Milli Reasürans gerekse TSEV tarafından sosyal mesafenin yeterli olması için gerekli tüm önlemler alınmış durumda. Kalkavan, ileride hayat normal akışına dönerse eğitimlerin yeniden salonlara taşınacağını söylüyor. Röportajda şirketlere özel uyguladıkları özel eğitim programları olduğunu belirten Kalkavan, “Mesela şirketler, ‘X departmanımız var. Onlara özel eğitim programı istiyoruz’ diyorlar. Biz de kurumun isteği üzerine önce sınav yapıp nerelerde eksikler olduğunu görüyoruz. Daha sonra o eksikliklerin giderilmesi için eğitim programları uyguluyoruz” diyor.

Azerbaycanlı sigortacılara da online eğitim verilecek

TSEV’in yabancı ülke öğrencilerini eğitmeye yönelik de projeleri var. Bu konuda son gelişmeler hakkında bilgi veren Kalkavan, şunları söylüyor: “Online ortamda Azerbaycan’daki meslektaşlarımıza aktüerlik sınavlarına yönelik düzenleyeceğimiz bir eğitim programı var. Bu konuda Azerbaycan sigorta otoritesi ile görüşmelerimizi tamamladık; içerdeki prosedürü tamamlamalarını bekliyoruz. Bu yolu açtığımızda bölgede bir eğitim merkezi olma hedefimize doğru çok önemli bir adımı da atmış olacağız. Bunun dışında, İran ve Sudan’da eğitim verilmesiyle ilgili çalışmalarımız oldu. Karşı taraftaki gelişmeler nedeniyle bu projeler hayata geçemedi; ancak bu defa umutluyuz.”

UFRS-17’yle ilgili eğitimler sürecek

2023 yılına ertelenen ve sigorta şirketlerinin finansal tablolarında köklü değişikler getirecek Uluslararası Finansal Raporlama Standartları-17’ye (UFRS-17) yönelik hazırlıklar da sürüyor. Türkiye’de aktüer ihtiyacını da artıran UFRS-17’ye yönelik olarak TSEV’in de eğitimleri söz konusu. Kalkavan’a göre UFRS-17 ile ilgili olarak eğitim de dahil her çalışma son derece önemli. Sistemin, 2023 yılı başında devreye gireceğini ve bir önceki yılla mali tabloların, raporların karşılaştırılmasının gerekeceğini vurgulayan Kalkavan, “2022 yılında eski sistem ile yeni sistem birlikte koşuyor olacak. Ancak şunu da söylemem gerekir ki bu konuda kamu otoritesi ne zaman hareketlense, bize de UFRS 17 ile ilgili ciddi eğitim talepleri geliyor; tabii tersi durumda da bu eğitimler düzenlenmiyor. Halbuki, 2022 yılına, 17 ay kalmış durumda, yurt dışı ile mukayese edildiğinde, modül bazında da olsa şu anda bazı testleri yapıyor olmalıydık. Buna karşın, bu konuda ciddi ve kapsamlı bir çalışmanın eli kulağında. Çalışmalar da başlayınca, biz de UFRS 17 eğitimlerine kaldığımız yerden devam edeceğiz” diyor. Aktüerler Derneği ile çok yakın bir ilişkilerinin olduğunu belirten Kalkavan, TSEV ve Aktüerler Derneği arasındaki ortak çalışmalarda Dernek Başkanı ve TSEV eğitmeni Taylan Matkap’ın ayrı ve özel bir katkısının olduğunu söylüyor.

Rekabet kaliteyi artırıyor Son zamanlarda, Türkiye’de TSEV gibi sigorta sektörüne yönelik eğitim veren kurumların sayısında da artış gözleniyor. “Eğitim kurumlarının artması konusunda ne düşünüyorsunuz?” sorumuza, “Bundan asla şikayetçi değiliz” şeklinde yanıt veren Kalkavan, “Rekabet kaliteyi de beraberinde getiriyor. Ayrıca rekabet olmasının fiyatın aşağı gelmesi anlamında sektöre faydası var. Eğitim veren kurum sayısının artması ve fiyatların düşmesi, eğitimin tabana yayılmasını da sağlıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

Sigorta sektöründe pandemi dönemindeki büyüme çok anlamlı

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan’la röportajımızda biraz da sigorta sektörünü konuştuk. “Covid-19 sigorta sektörünü nasıl etkiledi?” soruma Kalkavan şu yanıtı veriyor: “2020 yılının ilk beş ayında hayat dışı sigortalar reel anlamda, diğer bir deyişle enflasyondan arındırıldıktan sonra yüzde 0.8 küçüldü; hayat tarafında ise yüzde 29 reel büyüme gerçekleşti. Hayat ve hayat dışı toplam primde ise yüzde 3.7 oranında reel büyüme sağlandı. Sektörün reel anlamda yüksek büyümeler geçirdiği dönemleri baz alırsak, 5 aylık büyüme düşük gibi geliyor. Ancak, 2019 Mayıs sonuçlarına bakarsak hayat dışında yüzde 0.1, hayat tarafında ise yüzde 2.9 oranında büyümüşüz. Sektör, 2019 yılı ilk beş ay sonunda toplamda yüzde 0.5 oranında reel büyüme gerçekleştirmiş. Kısaca 2020 yılı ilk beş ayda reel büyüme, bir önceki yılın tam yedi katı. Dolayısıyla pandemi döneminde bu performansın son derece anlamlı ve de önemli olduğunu düşünüyorum.”

Korona’da birer köşe seçip hayata online devam ettik

Kalkavan’a biraz da Covid-19’un bireysel olarak nasıl geçtiğini, evden çalışmanın aile fertleriyle ilişkilerini etkileyip etkilemediğini öğrenmek istedim. TSEV’de tüm süreçlerin online platforma taşındığı için evden çalışmanın, ilk başlarda oldukça yoğun geçtiğini belirten Kalkavan, “Ayrıca döneme özel programları da tasarlayıp devreye aldık. Sonuçta herkeste olduğu gibi bizim için de yoğun bir süreç oldu. Çalışma arkadaşlarımla birlikte bu dönemi elbirliği ile atlatıyoruz diyebilirim. Bu süreçte evde iki öğrenci ve iki yetişkin birer köşe seçip birbirimize ilişmeden online platformlarda hayatımıza devam ettik. Pandeminin hayatımıza soktuğu sorunlar sanırım hepimize yetti; üzerine sorun eklemeye gerek kalmadı” diyor. 22 yaşında Kayra Elif ve 14 yaşında Mina Nehir adlarında iki kız çocuk sahibi Mehmet Kalkavan’ın eşi de sigorta sektöründe çalışıyor. “Eşimin de sektörde olması nedeniyle ister istemez sigortacı kimliğim evde de devam ediyor” diyen Kalkavan, kızlarıyla ilişkileri konusunda şunları söylüyor: “Profesyonel hayatımız tamamen sigortacılıkla geçince, evimize gelenlerin önemli kısmı da sigorta sektöründen. Evde bolca sigorta konuşulunca kızlarımız konudan sıkıldı ve sigortayı hayatlarında meslek olarak istemiyorlar ancak sigortanın bir güvence olarak hayatımızda neden olması gerektiğini çok iyi biliyorlar.”

İstanbul dışındaki acentelere A’dan Z’ye sigortacılık

TSEV Ağustos ayında ‘A’dan Z’ye Sigortacılık’ adıyla yeni bir paket eğitim programına da başladı. Online ortamda olacak eğitim programıyla ilgili olarak Kalkavan şu bilgileri veriyor: “Programın, pandemi ile bir ilgisi yok. Buna, 2019 yılı Temel Sigortacılık Eğitim Programı Mezuniyet Töreni sonrasında karar verdik. Tören esnasında İstanbul dışından katılan bir davetli ‘Ne güzel İstanbul’daki meslektaşlarımız böyle imkanlara sahip’ deyince İstanbul’a gelemeyecek meslektaşlarımıza da eğitimi ulaştırmamız gerektiğini düşündük. İstanbul dışında acenteler ile bölgelerde görev alan acente temsilcilerinin çoğunluğu oluşturduğunu dikkate alarak “Satışçılar İçin A’dan Z’ye Sigortacılık” adıyla bir paket eğitim programı tasarladık. Programda sigortanın temel dinamikleri ile satış tekniklerinin sigortaya uyarlanmasından başlayıp hayat dışında oto sigortaları, yangın, sağlık ve nakliyat branşlarında; hayat tarafında ise hayat ve sağlık sigortaları ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ni ele alacağımız, çok yararlı bir içerik oluşturduk. Eğitim online olacağından, ulaşım, konaklama ve işten geri kalma gibi herhangi bir ek maliyet de oluşmayacak.”

Genç sigortacılara eğitim vermek amacıyla kuruldu

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan’dan 50’nci yıl dolayısıyla biraz da TSEV’in kuruluş hikayesini öğrenmek istedik. TSEV’in kurulduğu 1970 yılında, Türkiye’de özel eğitim kurumlarının sayısının da son derece az olduğunu hatırlatan Kalkavan, şunları söylüyor: “Sigorta sektöründe var olan sigorta eğitimi açığını gidermek üzere bir vakıf kurma kararı alındı; kurucuları da Türkiye Sigorta birliği ve Milli Reasürans oldu. TSEV, sektörde çalışmakta olan veya emekli olmuş deneyimli üstat sigortacılardan da destek alarak; genç sigortacılara eğitim vermek amacıyla kuruldu. TSEV, aradan geçen zaman içinde sigorta sektörünün insan kaynaklarına muazzam bir katkı yaptı. Bu vesile ile Vakfın kurulmasında emeği geçenleri şükranla anıyorum.”

50’NCİ YILDA TSEV

  • İlk kurulduğunda sadece uzun süreli eğitim programı ‘Temel Sigortacılık Eğitim Programı’nı sunan TSEV, bugün bunun üzerine 6 eğitim türünü daha ekledi.
  • Ağustos ayında ‘A’dan Z’ye Sigortacılık’ adıyla yeni bir paket eğitim programını da başlattı.
  • Pandemi döneminde online eğitimlere ve kişisel eğitimlere ağırlık verildi.
  • Kişisel eğitimler içinde, ‘ofis yogası’, ‘çocuk yetiştirme’, ‘nefes alma teknikleri’ eğitimleri büyük ilgi gördü.
  • 2019’da TSEV çatısı altında 2 bin 833 kişiye ulaşıldı ve toplamda 3 bin 37 saat ders yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER