23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

TSB’nin yeni başkanı Uğur Gülen oldu 

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), bugün gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul ile yeni başkanını belirledi. Yapılan seçimde TSB’nin yeni başkanı Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen oldu.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), dün yapılan Olağanüstü Genel Kurul ile yeni başkanını belirledi. Yapılan seçimde TSB’nin yeni başkanı Aksigorta’nın Genel Müdürü Uğur Gülen oldu. TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı divan heyetinin oylanmasıyla devam etti. Toplantıda TSB eski başkanı Atilla Benli ve başkan adayları Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, AcnTURK Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi ve AREX Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Süphanoğlu birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalar sonrasında gerçekleşen seçim sonuçlarına göre ise Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen 55 oyla TSB’nin yeni başkanı olurken, diğer adaylardan Murat Büyükçelebi 6 oy, Adnan Süphanoğlu ise 2 oy aldı.

Çıtayı daha yukarılara taşımak için çok çalışacağız

TSB’nin yeni başkanı Aksigorta’nın Genel Müdürü Uğur Gülen, genel kurulda yaptığı konuşmada, TSB’nin önümüzdeki dönemde çevik bir yapıya geçmesi gerektiğini belirterek, “Sonuç ve hedef odaklı olmamız gerekiyor. Çabukluğa, çevikliğe ve dinamizme ihtiyacımız var” dedi.

Uğur Gülen, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında çıtayı daha yukarılara taşımak için çok çalışacaklarını söyledi. “TSB’de yapacağımız işlerde son derece odaklı olmamız gerekiyor” diyen Gülen, şöyle devam etti: “Her konuya dalmamamız gerekiyor. Burada finansal ve finansal olmayan etki getirecek konuşmaları gündemin en başına almamız gerekiyor. İkinci olarak TSB tüm sektörü uçtan uca ilgilendiren konularla ilgilenmeli. Üçüncüsü de ortak akılla çözülebilecek konular gündeme alınmalı. İşin yapılma şekli sonucu çok etkiliyor. TSB’nin önümüzdeki dönemde çevik yapıya geçmesi önemli. Sonuç ve hedef odaklı olmamız gerekiyor. Çabukluğa, çevikliğe ve dinamizme ihtiyacımız var.”

Deprem ve reasürans kapasitesi büyük bir sorun

Konuşmasında sigorta sektörünün büyük bir eko sistem olduğunu da belirten Gülen, “Düzenleyici denetleyici kurum, reasürans şirketleri, aracılar, brokerler, acenteler, banka gibi paydaşların yer aldığı çok büyük bir ekosistemden bahsediyoruz. Her ekosistemde olduğu gibi bu ekosistemde de katkı değer dengesini kurmamız gerekiyor. Bu noktada TSB’nin görevi ekosistem içinde sigorta şirketlerinin katkı değer dengesini sağlamak. Sektörü doğru bir şekilde bu değer katkı eksenine oturtmamız gerekiyor. Çok sayıda yan şirketimiz var. Bunların da geliştirilmesine ihtiyaç var. Deprem ve reasürans kapasitesi çok büyük bir sorun. SEDDK, DASK ve TSB bir araya gelerek bu sorunu aşmamız gerekiyor. Trafikte serbest tarifeye geçmemiz gerekiyor. Yine kişi temelli poliçe ve doğrudan tanzime geçmeliyiz. Zaten yol haritasında var. Yeter ki uygulayabilelim” değerlendirmesinde bulundu.

“4 yıl boyunca örneği olmayan bir dönemi yönettik

Genel Kurulda eski TSB Başkanı Atilla Benli’ye de bir plaket takdim edildi. Veda konuşması da yapan Benli, şunları söyledi: “4 yıl boyunca örneği olmayan bir dönemi yönettik. Seller depremler yüzyılın afeti, pandemi gibi birçok sıkıntılı dönemde sektörümüz adına kamuyla devletimizle iyi bir iş birliği yaparak rüştümüzü ispatladık. Umarım ileriki dönem de yine rüştümüzü ispatlamak zorunda olmadığımız daha durağan, aktüeryal hesapların yapıldığı bir döneme gireriz. Başkanlık dönemimde gösterdiğiniz anlayış ve destek için çok teşekkür ederim. Bundan sonrası için bu değerli göreve aday olan arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum. Yeni dönemin sektörümüz için hak ettiği yere ulaşacağı bir dönem olmasını diliyorum.”

Sigorta ve emeklilik sektöründe uzaktan gözetim ve erken uyarı sistemine geçeceğiz”

Genel Kurul’da konuşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, ajandalarında özel gündemleri olduğunu belirtti. Eroğlu, “Güçlü bir sektör, güçlü bir düzenleyici ve denetleyici kurumdan geçiyor. Bu kapsamda yeni dönemde denetim konseptini de değiştiriyoruz. Bundan sonra sigorta ve emeklilik sektöründe 365 günü kapsayan yerinde denetim anlayışına ve gözetim fonksiyonunu güçlendirerek uzaktan gözetim ve erken uyarı sistemine geçeceğiz” dedi. 

Genel Kurul’da TSB’ye yaptığı katkılardan dolayı Atilla Benli’ye teşekkür ederek konuşmasına başlayan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, “Pandemi, savaş, ekonomik koşullar, enerji krizleri ve enflasyon gibi son dönemde yaşadığımız dışsal ve içsel faktörler sektörümüzü de yakından etkiledi. Zor bir dönem geçirdik. Burada iki iyi taraf var. Biri hükümetimizin seçtiği, istihdamı ve yatırımı öncelikleyen ekonomi modeli dünyadan bizi pozitif anlamda ayrıştırıyor. Bu da sektörümüzü olumlu etkiliyor. Mevcut ekonomi yönetiminin, yeni ekonomi anlayışı ve alınan tedbirlerle hızlı bir şekilde normalleşme hem ekonomide hem sigorta sektöründe yaşanacaktır. Burada büyüme kadar sigorta şirketlerinin gayretleri ve bizi aldığımız tedbirler de etkili oluyor. Zor zamanlarda sizin hep yanınızda olduk ve olmaya devam edeceğiz. En kötü dönemi geride bıraktık ve hızlı bir toparlanma sürecindeyiz. Bunun artarak devam etmesini umuyoruz” diye konuştu.

Yeni dönemde denetim konseptini değiştiriyoruz

Eroğlu, sektörü Türkiye yüzyılına hazırlarken kendilerinin de ajandalarına aldıkları özel gündemleri olduğunu belirterek şunları söyledi: “SEDDK’nın güçlendirilmesi için organizasyon şemasından vizyon ve misyona kadar her şeye dokunduk. Ankara’dan İstanbul’a geçişte özellikle personel kan kaybını hızlı şekilde telafi etmek adına mevcut beşeri sermayedeki en iyi kaynağı en hızlı şekilde kurum bünyesine dâhil ettik. Amacımız önümüzdeki 10 yılda SEDDK’nın omurgasını iyi bir şekilde oluşturmak. Güçlü bir sektör, güçlü bir düzenleyici ve denetleyici kurumdan geçiyor. Bu kapsamda yeni dönemde denetim konseptini de değiştiriyoruz. Bundan sonra sigorta ve emeklilik sektöründe 365 günü kapsayan yerinde denetim anlayışına ve gözetim fonksiyonunu güçlendirerek uzaktan gözetim ve erken uyarı sistemine geçeceğiz.”

Fiyat odaklı bir yapıdan hizmet odaklı yapıya geçeceğiz

Konuşmasında sektöre iki mesaj da veren Eroğlu, “Bu konuda uluslararası normlara uyumlu daha şeffaf daha öngörülebilir bir altyapı oluşturmak istiyoruz. Piyasa disiplini de ikinci önemli konumuz. Bundan böyle haksız rekabete müsaade etmeyeceğiz.  Piyasadan çok ayrışan şirketlere hızla müdahale edeceğiz. Bilanço dengesizliklerinin önüne geçeceğiz. Fiyat odaklı bir yapıdan hizmet odaklı bir yapıya geçeceğiz. Sadece fiyat odaklı bir yapı ile sigorta sektörünün sürdürülebilirliği sağlanamaz. Sermayelerimiz güçlü olsun istiyoruz.”

Eroğlu, başta trafik olmak üzere diğer branşlarda da sektörün sorunlarını çözeceklerinin altını çizerek, “Trafik yol haritasını açıkladık. Serbest tarifeye mutlaka geçeceğiz. Ancak çok riskli sürücülerle ilgili sorunları çözdükten sonra bunu yapacağız. Sürücü hasar sicil belgesini yakında kullanıma açacağız. Depremden öğrendiklerimizi mutlaka hayata geçirmemiz lazım. DASK’ı enflasyon klozu ile destekliyoruz. Olası Marmara depremine karşı çalışmalarımız da devam ediyor” diye konuştu. Eroğlu, ilk defa tamamlayıcı emekliliğe bu kadar yaklaştıklarını belirterek, “Bunun altını doldurmak da yine bizim görevimiz. OKS ve BES çok iyi başarı hikâyesi olsa da OKS’yi tamamlayıcı emeklilik sistemine çevirmemiz gerekiyor” dedi.

Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor

Sektöre yön veren bir birliğin başkanlık seçimi için burada olduklarını belirten Arex Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Süphanoğlu, sektöre dair tüm sorunları yakından bildiklerini söyledi. Süphanoğlu, “Ama işin aslında harekete geçme kısmında bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

Karşı tarafa güven vermeliyiz

Konuşmasında sektörün sorunlarını sıralayan AcnTURK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Büyükçelebi ise “Yıllardır trafik branşında yaşadığımız sıkıntılar diğer branşları da olumsuz etkiliyor. Serbest tarife yüzde yüz olmalı, doğrudan tanzim, taban ve tavan fiyat da olmalı. Tedarik tarafında problemler var, hukuk tarafında da. Bazı kurumlardan kaynaklanan problemler var. Mevcut sıkıntılar çözümsüz değil ama irade göstermek ve SEDDK tarafıyla omuz omuza çalışmamamız gerekiyor. Sektör güven ve itibara dayalı bir sektör ancak ne yazık ki ne kaskoda, ne sağlıkta ne de trafikte bunu sağlayamıyoruz. Çünkü trafikte edilen zararı başka yerlerden karşılamak zorunda kalıyoruz. Sektörümüz güven sektörü olduğu için karşı tarafa güven vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Sektör kendini ifade etmekte zorluk yaşıyor

Hizmet sağlayıcılarla ilgili de yaşanılan sıkıntılara değinen Büyükçelebi, şöyle devam etti: “Hayat ve emeklilik tarafında banka sigortacılığına sıkışmış, daralmış krediye dayalı bir yapı var ve bu kabul edilebilir bir şey değil. Kanun değişikliğine ihtiyacımız var. Acentelerin eğitime ihtiyacı var. Bunu verecek kurum da TSB. Depremde açığa çıkan birçok aksaklığın giderilmesi gerekiyor. Sektörün GSMH’ya katkısı 197 milyar dolar. Ama 3.2’lik bir penetrasyon var. Sektör kendini ifade etmekte zorluk yaşıyor. Bu noktada yapılan stratejik hataların ortadan kaldırılması gerekiyor. Sektör güvene dayalı bir sektör, biz bu güveni zedeleyecek stratejik hatalardan kaçınmalıyız.”

Sigorta Ekranı:

Sigorta Ekranı Özel-TSB Yeni Başkanı Uğur Gülen Özel Röportajı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER