Hukuk sigortasının bir davaya onay vermesi sadece avukat masrafları açısından değil tüm masraflar açısından önem arz etmekte.
Özelikle çok masraflı olan bilirkişi raporu ve mahkeme masrafı da gözardı edilmemeli. Masrafları karşılayacak bir sigortanın olması bu açıdan büyük bir kolaylık demek.
Sigorta tam olarak hangi masrafları karşılıyor ve ne tür davalara bakıyor net bir şekilde cevaplandırılamaz. Sigortaların değişik paketleri var.
Kim sigorta kapsamına giriyor?
Sigorta sahibi tabii ki sigortalıdır. Onun dışında aile fertlerinin sigortalı olma ihtimali de çok yüksek. Özelikle aynı evde oturan çocuklar da genelde sigorta kapsamına giriyor. Bir de bilinmeyen ama çok önemli bir sigortalı grup daha var. Arabayı müsaadeli kullanan kişi de birçok sigorta kapsamına giriyor.
Sigortalı olan alanlar?
İki alanı ayırt etmek gerekir. Birincisi trafikte olan kabahatler kanununa göre suçlar, ikincisi ise ceza hukukuna göre işlenen suçlar. Kabahatler kanununa göre işlenen suçlar misal olarak kırmızıdan geçme, radara yakalanmayı gösterebiliriz.
Ceza davaları özellikle olay yerini terk etme ya da alkolü araba kullanma şeklinde kendini gösterir. Ceza davalarında hukuk sigortası onay verse de bunu sadece yargılama sonucu kasti bir suçun oluşmadığı hükme bağlanması şartı ile verir. Yani sigorta ön ödeme yapar…
Ama mahkeme sonunda suçun kasten işlendiği kararı verirse sigorta yaptığı tüm ödemeleri geri ister. Çünkü kasten işlenen bir suçun sigortası olmaz.
SORU:
İş yerinden uyarı aldım. Yapılan suçlamaların yanlış ve tek taraflı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda ne yapabilirim.
CEVAP:
Uyarı, işverenin çalışanı uyarma metodudur. Yani bir defa yaptın, ama bir daha yapma, yaparsan kötü olur anlamını taşır. Buna karşı çıkmanın iki yolu var.
Birinci ve çok zor olmayan, daha doğrusu hukuki mücadele gerektirmeyen çözüm karşı görüş yazmak ve dosyaya sunmaktır. Yani işyerindeki dosyanıza uyarının doğru olmadığını gösteren bir dilekçe yazabilirsiniz. Bu durumda hem uyarı hem de karşı görüş yazıları aynı dosyada mevcut olur. Bununla birlikte uyarı hala geçerliliğini korumuş olur.
İkinci çözüm de uyarının dosyadan kaldırılması için iş mahkemesine dava açılmasıdır. Bu dava başarılı olduğu takdirde uyarının dosyadan kaldırılması yani yok edilmesi gerekir. İş mahkemeleri karar vermemek için açılan davalarda orta yol olarak karşı görüşün yazılmasını ve dosyaya sunulmasını teklif ediyor.