TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından görüşülen Torba Kanun teklifinin sigorta sektörüne yönelik maddeleri kabul edildi. Buna göre, katılım sigortacılığı yeniden tanımlanırken İngiliz devi Lloyd’s’un da Türkiye’de yatırımın yapmasının önü açılmış oldu.
Seval Özkap / Sigortamedia
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, “torba kanun” teklifinin 9 maddesini daha kabul etti. Kabul edilen maddeler arasında sigorta sektörüne yönelik, katılım sigortacılığını yeniden tanımlayan ve Lloyds’un Türkiye’de yatırımın yapmasının önünü açan maddeler de var.
Yeni Torba Kanunun teklifiyle “katılım sigortası” ve “yönetici şirket” yeniden tanımlanıyor. Buna göre, katılım sigortası, sigortalılar ile bu kanunda öngörülen işletme türlerine göre teşkilatlanabilen sigortacının, katılım ilkelerine göre sigorta güvencesi sağladığı ve faaliyetlerinin anılan ilkelere göre yürütüldüğü sigortayı kapsayacak.
Yönetici şirket ise sigorta veya reasürans teminatı sağlayan yurtiçinde ya da yurtdışında yerleşik kişiler adına sigorta ve reasürans sözleşmeleri dahil tüm sigortacılık faaliyetlerinin gerçekleştirileceği sigorta üyelik piyasaları kurmak ve yönetmek üzere kendisine Müsteşarlıkça faaliyet izni verilen anonim şirketler olarak tanımlanacak.
Lloyd’s’un önünde engel kalmadı
Sigortacılık Kanunu’nda sigortacılık faaliyetinde bulunmak için öngörülen sigorta şirketi, şube ve kooperatif modellerinin yanında, söz konusu yapılar gibi bir yapılanma tesis etmeden, üyelik piyasası altında faaliyette bulunulabilecek.
Bakan tarafından belirlenecek esaslara göre sigorta üyelik piyasaları dahilinde sigortacılık faaliyeti yürütülmesi mümkün olacak. Sigorta üyelik piyasaları bu amaçla faaliyette bulunmak üzere Müsteşarlıktan faaliyet izni almış yönetici şirket tarafından kurulacak ve yönetilecek. Aracılık faaliyetinde bulunanlar hakkında, sigortacılık mevzuatı bakımından, bu kanunun acentelere ilişkin hükümleri uygulanacak. Böylelikle İngiliz devi Lloyd’s’un Türkiye’de yatırım yapması için bir engel bulunmamış oluyor.
İngiltere’de bulunan büyük sigorta borsası Lloyd’s’un yapısında risk üstlenen yatırımcılar olan üyelerin bir araya gelerek risklerin bölüşülmesini sağlanıyor. Böylece Lloyd’s reasürans işlevini yerine getiriyor. Ancak klâsik reasürörlerin aksine Lloyd’s bir şirket değil. Lloyd’s sendikaları da denilen üyeler, kişiler ve şirketlerden oluşabiliyor.