2026 yılında başlaması beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) çalışanlara büyük katkı sağlayacağını belirten BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, “TES’in başarılı olabilmesi için tüm detaylarının netleşmesi ve çalışanların tasarruf etme gücünün artması, 2 önemli kriter” diyor.
ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), çalışanlara Sosyal Güvenlik Sistemi (SGK) dışında 2’nci emeklilik şansı tanıyan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) konusunda çalışmaları sürüyor. 2025 sonu ya da 2026 yılında başlaması beklenen sistem, çalışanların birikimlerini artırması ve emekliliklerinde daha iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olması yanında, yurtiçi tasarrufların artışı vasıtasıyla ülkemizde tasarruf açığının kapanmasında da etkili olacak. Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin bu ayki kapak konuğu BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir. TES ve gönüllü BES’le ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Kişmir öncelikle TES’in sektör için bir devrim niteliği taşıdığı ve çalışanlara büyük katkısının olacağı düşüncesinde. TES’in başarılı olabilmesi için 2 önemli kriterin söz konusu olduğunu vurgulayan Kişmir, “İlk olarak, sistemin sağlıklı işleyişi için tüm detaylarının netleşmesine ihtiyacımız var. 2’nci olarak, mevcut ekonomik koşullarda çalışanların tasarruf edebilme güçlerinin artırılması gerekli” diyor.
İngiltere’de çalışanlar yüzde 8 katkı oranından faydalanıyor
Hali hazırda uygulanan Otomatik Katılım Sistemi’nden (OKS) elde edilen tecrübenin TES’e katılım süreçlerinin düzenli bir şekilde takip edilmesine önemli oranda katkı sağlayacağını belirten Kişmir, “Bununla birlikte dünyada bize yol gösterici örnekler detaylı şekilde inceleniyor. Örneğin, 2024 itibarıyla İngiltere’deki otomatik katılım düzenlemesi çerçevesinde, işverenlerin çalışanlarının emeklilik planlarına minimum katkı payı olarak brüt maaşlarının yüzde 3’ünü ödemeleri gerekiyor. Çalışanlar için ise minimum katkı oranı yüzde 5 olarak belirlenmiş. Dolayısıyla İngiltere’deki çalışanlar bu uygulama ile toplamda yüzde 8 katkı oranından faydalanabiliyor. Ülkemiz için de TES ile çalışanın brüt maaşından kesilen yüzde 3’ün yanında, işverenin çalışanın sözleşmesine belli bir oranda katkı sağlayacağı konuşulsa da bu oran henüz net değil.”
BES, 2024’te diğer birikim araçlarından pozitif ayrıştı!
Röportajımızda Kişmir’e ülkemizdeki yüksek enflasyon ve hayat pahalılığını hatırlatıp, ekonomik zorlukların 2024 yılında BES’e katılımı olumsuz etkileyip etkilemediğini sordum. Ekonomik güçlükler ve yüksek enflasyonun BES’e olan talebi etkilemediğini vurgulayan Kişmir, sistemin bu yıl da büyümeye devam ettiğini söylüyor. Kişmir’e göre bu durumun en büyük sebebi, BES’in yüksek devlet teşviki, fon getirileri ve vergi avantajı ile diğer birikim araçlarından pozitif ayrışması. BES’in ülkemizin en geniş tasarruf platformu olmaya devam ettiğini vurgulayan Kişmir, “Hem birikim ve yatırım hem de ek bir emeklilik geliri sahibi olma motivasyonu BES alanında, katılımcı sayısını ve birikim hacmini önemli oranda artırıyor” diye konuşuyor.
Yıl sonunda BES 1.3 trilyon TL fon büyüklüğüne ulaşacak
Kişmir, Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) verilerinden hareketle BES’in 2024 yılı performansı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerini incelediğimizde, Ekim 2024 sonu itibarıyla Gönüllü BES’te katılımcı sayısının 9,3 milyonun üzerinde OKS dahil toplam katılımcı sayısının ise 19 milyonunun üzerinde seyrettiğini görüyoruz. BES katılımcıların fon tutarı 943 milyar TL’ye ulaşırken, devlet katkısı fon tutarı 121 milyar TL’ye yaklaştı. Böylelikle katılımcıların fon tutarının toplam büyüklüğü 1 trilyonu geçti. Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) ise katılımcıların fon tutarı ise devlet katkısı fon tutarı ile 78 milyar TL’ye yükseldi. Bu büyüme ile BES’in yıl sonunda 1,3 trilyon TL üzerinde bir fon büyüklüğüne ulaşılacağını öngörüyoruz. Ülkemizin üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurtiçi Hasıla tahmininin, 2024 yılının ikinci çeyreğinde 9,9 trilyon TL olduğu düşünüldüğünde, sektörümüzün fon büyüklüğünde elde etmiş olduğu başarı daha da net gözler önüne seriliyor.”
BES’in devlet teşviği ve yapılan düzenlemeler ile hızlı gelişimini sürdürdüğünü ifade eden Kişmir, “Sektörün bu sene olduğu gibi 2025 yılında da katılımcı adedi ve fon büyüklüğünde büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Sektörümüzün gündeminde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin ile ilgili beklenen düzenleme ile birlikte hem çalışan hem de işverenin katılımı ile yapılan yatırımlar sayesinde emeklilik için gerekli olan birikim seviyelerine ulaşmanın önü açılacak” ifadelerini kullanıyor.
Tüm branşlarda enflasyonun üzerinde büyüyoruz
Kişmir ile biraz da BNP Paribas Cardif Türkiye’yi konuştuk. 2024 yılında da büyümeye devam ettiklerini vurgulayan Kişmir, “İş ortaklarımız ile olan güçlü iş birliğimiz, yenilikçi ürünlerimiz ve müşteri değerini ön planda tutan vizyonumuz ile bu yıl da başarılı bir performans sergiliyoruz” diyor. Bu başarı tablosunda, iş ortaklıkları kanalından gelen üretim ile kredi bağlantısız sigorta üretiminden elde edilen büyümenin etkisinin büyük olduğunu ifade eden Kişmir, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Bu yıl da faaliyet gösterdiğimiz hayat, hayat dışı ve ferdi kaza branşlarında enflasyonun üzerinde büyüme başarısı sergiledik. Ayrıca odak ürünlerimizden olan cihaz koruma ve finansal kayıp sigortalarında enflasyonun oldukça üzerinde bir büyüme ile güçlü gelişimimizi sürdürdük. Hayat ve ferdi kaza sigortalarında ise kredi bağlantısız üretim oranımızı son 2 yılda yüzde 10’lardan yüzde 30’lara yükselttik. Başarılarımızın sürdürülebilir olmasına yönelik olarak belirlediğimiz; ürün, kanal ve teknolojik altyapı yatırımlarımıza da devam ediyoruz. Tüm bu çalışmaların neticesi olarak 2024 yılını 2023’e göre enflasyonun üzerinde bir prim büyümesi ile kapatmayı planlıyoruz. Özellikle de hayat, hayat dışı ve kaza branşlarında enflasyonun çok üzerinde bir büyüme performansı öngörüyoruz.”
BES fonlarımız katılımcıların yüzünü güldürüyor
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) alanında ise Gönüllü BES ve OKS de dâhil olmak üzere yaklaşık 500 bin katılımcıya ulaştıklarını vurgulayan Kişmir, “Katılımcı sayısı özelindeki pazar payımız ise yüzde 2,6 olarak gerçekleşti. 2024 yılında BES’te yeni sözleşme edinimini arttırarak katılımcı sayısında büyümeye devam ediyoruz. Kurucusu olduğumuz BES fonları ile gerek 1 yıllık, gerekse 5 yıllık getiri listesinde ön sıralarda yer alma başarısı göstererek, katılımcılarımızın yüzünü güldürüyoruz” diye konuşuyor.
TES’le Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf 3 katına çıkacak
BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) Türkiye ekonomisine sağlayacağı yarar konusunda da şu değerlendirmede bulunuyor: “Ülkemizde 26 milyon aktif sigortalı çalışan bulunuyor. Bu sayının 19 milyonu 4A kapsamında yer almaktadır. TES hayata geçtiğinde, yıllık bazda 200 milyar TL katkının yatırıma dönmesini bekliyoruz. Bu tutar, mevcutta sisteme yönlendirilen tutarın 2 katına tekabül ediyor. Bir başka deyişle TES potansiyel olarak, Türkiye’nin emeklilik için yaptığı tasarruf tutarını 3 katına çıkartacaktır. Özetle; tüm bu süreçlerin sonunda başarı ile kurulacak TES’in hem bireylerin emeklilik tasarrufları için hem de ülkemizin makroekonomik dengeleri bakımından çok önemli bir transformasyon sağlayacağını söyleyebiliriz.”
Kişmir’e göre gönüllü BES’in büyümesi için yapılması gerekenler
- Sigorta okuryazarlığı daha da gelişmeli.
- Ülkemizde tasarruf bilinci yerleştirilmeli.
- Finansal eğitimler ile finansal bilinç ve farkındalık artırılmalı.
- Devlet teşviklerinin önemi ve faydası daha çok vurgulanmalı.
- Emeklilik planlarında esneklik sağlanmalı.
- Katılımcıya yansıtılan maliyetler düşürülmeli.
Sektörün ‘kadın dostu’ markasıyız
BNP Paribas Cardif Türkiye, şirketi yakından tanıyanların da iyi bildiği gibi ‘cinsiyet eşitliği’ne önem veren markaların başında geliyor. Kişmir’le röportajımızın sonunda biraz da bu konuyu ele aldık. BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, kadınlara sundukları fırsat eşitliği ile sigorta sektörünün ‘kadın dostu’ markaları arasında yer aldıklarını vurgulayan Kişmir, “2019 yılında, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi ortaklığında oluşturulan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne de imza atarak cinsiyet eşitliğini firmamızda üst seviyelere taşımış durumdayız. BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, 35 ülkede hizmet veren tüm BNP Paribas Cardif Grubu şirketler arasında bu ilkeleri imzalayan ilk ülke olduk” diyor. Kadın çalışanlar başta olmak üzere tüm BNP Paribas Cardif çalışanlarının psikolojik, tıbbi, mali ve hukuki konularda bilgi sahibi olmaları için çalışan destek ve bilgi hattından faydalanabildiklerini ifade eden Kişmir, “Kadınların sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmeleri için kadın hastalıklarından gebe izlemine, psikologdan diyetisyene kadar şirket içerisinde çeşitli sağlık hizmeti uygulamaları gerçekleştiriliyor. Aile içi iletişimi desteklemek amacıyla bu konuyla ilgili eğitimler ve aile içi iletişimi destekleyecek çeşitli seminerler düzenleniyor” ifadelerini kullanıyor. BNP Paribas Cardif’te cinsiyete dayalı değil ‘deneyim ve pozisyona uygun’ maaş politikalarının olduğunu ifade eden Kişmir,”Çalışma koşullarımızda sunduğumuz esnek çalışma saatleri ve esnek hibrit çalışma modeli ile tüm çalışanlarımızın çalışma saatlerini düzenlemelerini sağlıyor, iş ve özel yaşam dengesini ön planda tutuyoruz” diye konuşuyor. Kişmir’in paylaştığı rakamlara göre, Cardif’li kadınlar çalışan dağılımı içinde yüzde 55 gibi yüksek bir orana sahip. Keza yönetim kademesinde de yöneticilerin yüzde 45’i kadınlardan oluşuyor. Son dönemdeki müdür ve üstü yönetim pozisyonlarımızdaki terfilerde kadınlar yüzde 75 gibi büyük bir orana ulaştı. Tüm terfilerdeki kadın çalışan oranı ise 2024 yılında yüzde 68 olarak gerçekleşti.