21 Aralık 2024, Cumartesi
spot_img

“Teknolojinin gelişmesi ile uyuşmazlık konuları daha karmaşık hale geldi”

IV. Sigorta ve Şirketler Hukuku Sempozyumu’nun açılışında konuşan (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, “Teknoloji çağında bilgiye ulaşmak her ne kadar kolaylaşsa da uyuşmazlık konuları da hiçbir zaman olmadığı kadar karmaşık, kompleks ve çetrefilli bir hale dönüştü” açıklamasını yaptı. 

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı öncülüğünde Yargıtay 4. ve 11. Hukuk Daireleri, Sigortacılık Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Türkiye Sigorta Birliği’nin katkıları ile IV. Sigorta ve Şirketler Hukuku Sempozyumu düzenlendi. 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, kurum olarak Sigortacılık Kanunu’nda önemli değişiklikler öngören bir taslak üzerinde bir süredir sektörün değerli hukukçuları ile birlikte çalıştıklarını açıkladı. Yılda 600 bine yakın sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlık dosyasını ortalama 3 aydan kısa sürelerle sonuçlandırabilme başarısını gösteren Sigorta Tahkim Komisyonu’nun örnek alınarak bankacılık, tüketici ve iş uyuşmazlıkları için de yeni komisyonların kurulması fikrini ve bu noktada Hacettepe Hukuk Fakültesi’nin çalışmalarını desteklediklerini belirtti.

Tahkim sistemimizi geliştirmeye devam ediyoruz

“İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında bilgiye ulaşmak her ne kadar kolaylaşsa da uyuşmazlık konuları da hiçbir zaman olmadığı kadar karmaşık, kompleks ve çetrefilli bir hale dönüşmüştür” diyen Menteş, şöyle devam etti: “Dolayısıyla hukukun bu değişime ayak uydurabilmesi, güncel kalabilmesine bağlıdır. Bunun için de doktrin ve akademiye her zamankinden daha fazla görev düşmektedir. Bilindiği üzere hukuka yüklenen en önemli misyonlardan birisi de gerek bireysel gerekse gerekse ticari hayatta öngörülebilirliği sağlamaktır. Bu anlamda özellikle trafik branşında mevzuat, uygulama ve doktrin üzerinden geliştirilebilecek çözümlemelerle halihazırda yüksek seviyelerde bulunan uyuşmazlığa dönüşüm oranının en azından indirilerek sigortacılık sektörünün önemli bir sorunun üstesinden gelinebileceğine inanıyoruz. Bu vesileyle kurum olarak sigortacılık kanununda önemli değişiklikler öngören bir taslak üzerinde bir süredir sektörümüzün değerli hukukçularıyla birlikte çalıştığımızı ve her aşamada sizlerden görüş ve katkı beklediğimizi ifade etmek isterim. Yılda 600 binin üzerinde sigorta uyuşmazlığı dosyasını ortalama üç aydan kısa sürelerle sonuçlandırabilme başarısını ortaya koyan ve bu yönüyle bu yönüyle uluslararası düzeyde en iyi uygulama örnekleri arasında gösterilen sigorta tahkim sistemimizin adil tarafsız ve etkin bir biçimde işleyişini sürdürebilmesi için kurum olarak gerekli hassasiyeti ortaya koyduğumuzu ve bu konuya özel önem verdiğimizi bilhassa vurgulamak isterim. Tahkim sistemimizin ihtisas alanları oluşturularak uyuşmazlık türleri itibariyle çeşitlendirilmesi ve tarafların beklentilerine hızlı ve doğru cevap verebilmesi için iddialı bir çalışma başlattığımızı ve bu konuda da sizlerden görüş ve öneri bekliyoruz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER