Borsa, finans ve ekonomi eğitim portalı Borfin, eğitimlerine Bireysel Emeklilik Sistemi’ni de (BES) ekledi. BES katılımcıları, evden, işyerinden, otobüsten bile iPad ya da akıllı telefonlarla eğitimleri izleyebilecek; finansal okuryazarlıklarını artıracak. Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanma, tasarrufları finansal yatırım araçlarında değerlendirilen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcılarını da yakından ilgilendiriyor. BES’teki katılımcılar arasında çok küçük bir kesimin emeklilik planları ve emeklilik yatırım fonlarında değişiklik yaptıkları gözlenirken, piyasalardaki volatiliteyi fırsata çevirerek katılımcıların getirilerini artırmaları ise finansal okuryazarlığın artması ile mümkün. Yatırımcıların da finansal konularda bilgilerini artırmak için arayışa girdikleri gözlenirken, MGA Yazılım Bilgi Dağıtım ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde hizmet veren www.borfin.com.tr de eğitimlerine Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) ekledi. Borfin’in ocak sonunda BES’e yönelik özgün eğitim sayısı 12’ye çıkacak. Eğitimler, BES’le ilgili tüm katılımcıların bu alandaki bilgi ihtiyaçlarını giderecek. Evden, işyerinden, otobüsten bile ipad ya da akıllı telefonlarla eğitimler izlenebilecek. Eğitime katılanlara ayrıca “eğitime katılım sertifikası” verilecek.
ŞEMSİYE Dergisi’nin sorularını yanıtlayan MGA Yazılım Bilgi Dağıtım ve Danışmanlık Hizmetleri Genel Müdürü Murat Geylani Aktaş, Borfin’deki BES eğitimleri ile BES katılımcılarının finansal okuryazarlığının artmasına katkıda bulunacaklarını söylüyor.
Videolu interaktif eğitim
Aktaş’ın verdiği bilgilere göre 2010 yılında kurulan Borfin; bir borsa, finans ve ekonomi eğitim portalı. Üyelere, finansal piyasalar, finansal ürünler, yatırım araçlarının analizi, finansal okuryazarlık gibi konularda eğitim veriyor. Bunu da ileri teknolojik alt yapısı sayesinde video desteğiyle, sınıf ortamını aratmayacak şekilde ve interaktif olarak gerçekleştiriyor. Eğitimler analiz paketleri ile destekleniyor. Uygulamalı örneklerle zenginleştiriliyor. Borfin’in eğitimlerinden 2010’dan bu yana 5 bin’e yakın katılımcı yararlanmış. Bu katılımcıların yüzde 50’sini, finans sektörünün içinde olan yatırımcı, profesyonel, akademisyen ve öğrenciler oluştururken, geri kalan yüzde 50 ise sermaye piyasasında fazla deneyimi olmamakla birlikte söz konusu piyasalara yatırım yapmak isteyen kesim ile finansal okuryazarlıklarını artırmak isteyen kesimlerden oluşuyor.
Arkadaşına hediye eden var
Aradan geçen yaklaşık 4 yıllık sürede Borfin’in eğitimleri o kadar ilgi çekmiş ki, “Eğitimleri, arkadaşlarına hediye eden bile var” diyor Aktaş. BES’e özellikle yüzde 25 devlet katkısının başladığı 2013 yılı başından beri artan vatandaş ilgisi ve bu konudaki bilgi eksikliği, Borfin’deki eğitimler içinde BES’e de yer verilmesinin temel nedenini oluşturuyor. BES’te emeklilik şirketleri arasındaki rekabetin katılımcılara daha iyi hizmet vermeye odaklanacağını vurgulayan Aktaş, emeklilik şirketlerinin kendi web sitelerinden Borfin’deki BES eğitimlerini müşterilerine sunabileceklerini söylüyor. Aktaş, kurumların sektör katılımcılarını eğittikçe sektöre ilginin de artacağını dile getiriyor. Aktaş’tan aldığımız bilgilere göre, kurumlara özel uzaktan eğitim altyapısı ve eğitim çözümleri de sağlayan Borfin, üniversitelerle de sertifikalı uzaktan finansal eğitimler düzenliyor. Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ile birlikte düzenlediği çok sayıda sertifikalı eğitim bunlardan birkaçı. Üyelere aynı zamanda kısa süreli ücretsiz eğitimler de sunan Borfin, 2013 sonunda 55 olan toplam eğitim sayısını, bu yıl sonunda 150’ye çıkarmayı hedefliyor.
Borfin’de farklı ihtiyaçlara yönelik BES eğitimleri var
• BES ürünlerinin tanıtımı ve satışına yönelik eğitimler.
• Lisanslı aracılara yönelik bilgilendirme eğitimleri.
• Bireysel katılımcılara yönelik BES eğitimler.
• Emeklilik şirketleri ve yöneticileri için eğitimler.
• Portföy yönetim şirketlerine yönelik eğitimler.
• Bireysel Emeklilik Lisanslama Sınavı’na hazırlık eğitimleri. Alp SÜER /SİGORTALI