Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının doğru olmadığını ama buna mecbur kaldıklarını söyledi. Şimşek ayrıca “Otomatik BES’te 18 yaş altına bu imkanı sağlarsak uzun vadeli birikim artar mı bakıyoruz. İki aylık cayma süresi de uzatılabilir” dedi.
BES’te performansın güçlü olması gerektiğini belirten Şimşek, “Mevduat faizleri yüksek bu nedenle devletin verdiği yüzde 25’e ek olarak fonlar performans göstermeli. İlaveten geriye kalanı da Hazine kağıtlarına, orada da risk düşüktür genelde. Büyük resme baktığımız zaman önümüzdeki dönemde ilginin artacağını düşünüyorum. Çünkü performansı görecekler” dedi.
“Cayma süresi uzarsa vatandaş getiriyi görebilir”
BES’te başarısızlığın değil, başarının söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Biz 2013’te BES’i yeniden yapılandırdık. 6,8 milyon katılımcı var, 70 milyar liralık bir birikim var. Hakkını verin, sistem başarılı olmuş. Otomatik katılımda da 2,6 milyon katılımcı var, 775 milyon lira da birikim var. Firmalardan bir miktar daha çaba istiyoruz. Biraz reklam yapsınlar, bu sistemi anlatsınlar.”
Şişmek ayrıca otomatik BES’te cayma süresi için çalıştıklarını belirterek, “İki aylık cayma süresini belki biraz uzatırsak baskı oluşmaz, vatandaş getiriyi ve birikimi görür, sistemde kalır” şeklinde konuştu.
“Rekabeti tercih ederim”
Şimşek, zorunlu trafik sigortasıyla ilgili açıklamalar da yaptı. Sistemin rekabet yoluyla çalışmasını tercih ettiğini belirten Şimşek, “Tavan fiyat uygulamasını doğru bulmuyorum ama bizi mecbur bıraktılar. Ben isterim ki üç boyutlu bakalım bu olaya. Bizim yaptığımız sistem dikkate alınsın. İki, sistem normal işlesin, o patikada bir fiyatlama. Ona ilaveten yükleri ağır, ödenen her 100 liralık primin neredeyse 30-31 lirası vergi SGK kesintilerine gidiyor. Ben de çalışıyorum şu anda, maliye bakanımızla konuşacağız. Üçüncü olarak, teknoloji hızla gelişiyor. Şimdi zamanla trafik kazaları da ciddi şekilde azalacak yapısal olarak” şeklinde konuştu.
Ntv.com.tr