30 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

TARSİM Yozgatlı üreticilere 14 milyon lira hasar ödedi

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), Yozgat’ta sistemin başlangıcından itibaren yaklaşık 14 milyon lira hasar ödemesi yaptı.

ramazan_kadak

Yozgat’ta doğal risklerden sigortalı bitkisel ürünleri ve hayvanları zarar gören üreticilere Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından 14 milyon liralık ödeme yapıldı.

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, Yozgat Belediyesi Bilal Şahin Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin işleyişi ve sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye’de tarım sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kadak, “Tarım sektörü, son derece hassas. Üretim faaliyetleri, genel olarak açık alanlarda yapılıyor ve doğal afetlere sıkça maruz kalıyor. Bu nedenle korunması gereken bir sektör. İşte bu noktada da sigorta sektörü devreye giriyor. Bu şekilde ülke tarımını korumayı hedefliyoruz” dedi.

Kadak, hiçbir kar amacı olmayan Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi çerçevesinde ülke genelinde sistemin başlangıcından itibaren poliçe sayısının 4,4 milyonu geçtiğini, 72 milyon dekar alan ile 3,3 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığını, yıl sonunu kadar üreticilere yapılacak hasar ödemelerinin 1,6 milyar lirayı geçeceğini bildirdi.

Bitkisel üründe dolu yağışı riski ön planda

Yozgat’ta sistemin başlangıcından itibaren yaklaşık 14 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiğini ifade eden Kadak, bu yıl kentte bitkisel ürün sigortalarında buğday ve arpa üretiminde dolu yağışı, hayvan sigortalarında ise ölüm ve mecburi kesimin öne çıktığını kaydetti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir de tarım sigortasının önemli olduğunu belirterek, “Tarım sigortasının bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. İkinci bir olay ise az bir meblağ ödeyerek ektiğimiz ürünü koruma altına almış oluyoruz. Dolu, sel, yangın gibi afetlerde ürünlerimiz zarar gördüğünde yapılan sigorta çiftçimizin mağduriyetini gidermektedir. Biz her zaman çiftçilerimize ürünlerini sigortalatmaları önerisinde bulunuyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından bu yıl doğal riskler sebebiyle, sigortalı bitkisel ürünlerinin ve hayvanlarının zarar görmesi sonucu ödemelerini almış 8 üreticiye sembolik çek verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER