26 Kasım 2024, Salı
spot_img

TARSİM Dünya Süt Zirvesi’ne katıldı

Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun (IDF) her yıl farklı bir ülkede düzenlediği “Dünya Süt Zirvesi (World Dairy Summit)”; bu yıl 23-26 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin ev sahipliğinde, İstanbul’da yapılıyor.

“Yaşam için Süt” temasıyla düzenlenen uluslararası Zirve’nin açılışını, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli gerçekleştirdi. TARSİM, süt ve sütçülük sektörünün rotasının çizilmesi açısından önem taşıyan uluslararası Zirve’ye destek vererek; tanıtım standında katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu.

Süt sektörünün küresel anlamda en geniş kapsamlı organizasyonu olarak dünyanın dört bir yanından süt sanayicilerinin üst yöneticileri; süt üreticileri, tedarikçiler, kamu temsilcileri ve seçkin bilim insanlarını buluşturan  Zirve’nin ilk gününe; TARSİM’den Kurumsal İletişim Müdürü Meliz Tezcan Gürpınar, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdür Yardımcısı Elif Yüce, Kurumsal İletişim Uzmanı Ezgi Özen Anıl ile Hayvan Hayat Sigortaları Uzman Yardımcısı Tuğçe Aksu katıldı.

IDF Dünya Süt Zirvesi’ne (World Dairy Summit) ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Pakdemirli, hükümet olarak, verdikleri desteklerle hayvancılığında, son 17 yılda, önemli gelişmeler yaşandığını aktardı.

Bölgesel teşviklere geçme fikri

Ülkemizin potansiyelini katlayacak kritik birkaç politikayı, önümüzdeki günlerde hayata geçirmek için istişare ettiklerini dile getiren Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sizlerin de katkısını beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Öncelikle, büyükbaş hayvancılıkta genetik potansiyelimizi artıracak şekilde ıslah politikalarını destekleyeceğiz. Bunu yaparken de, ülkemizin bölgesel dinamiklerini de gözeterek; et ve sütte, bölgesel teşviklere geçme fikrini değerlendiriyoruz. Bu sayede, hem ette hem sütte verimliliğimizi artırmayı planlıyoruz.”

“Yine, sektörün aciliyet arz eden yapısal problemlerini, silsile yoluyla çözecek bir reformun, çiğ sütün sınıflandırılması çalışmalarının da sonuna yaklaştığımızı müjdelemek istiyorum. Süt fiyatının belirlenmesinde, tek fiyat uygulamasından, sütün vasıflarını gözeten, özellikle yağ ve protein değerlerini önceleyen bir fiyatlama sistemine geçme fikri üzerinde duruyoruz. Ülkemiz istisnai dönemler haricinde, et ve sütte kendine yeterli bir ülke.”

“Çin’le anlaşma sağladık”

İç piyasada yerli ve yeterli üretimi, dış piyasada ise ihracat bazlı büyümeyi hedeflediklerini aktaran Pakdemirli; “Dış piyasada, Türk süt ürünlerinin bilinirliği her geçen gün artmakta, özellikle labne peyniri dünyada Turkish Labne ismiyle tercih edilmektedir. Başta Orta Doğu’ya yapmış olduğumuz ihracatı, Uzak Doğu pazarına yaymayı hedefliyoruz. Bu kapsamda; Çin’e süt ihracatı yapmak amacıyla, Veteriner Sağlık Sertifikası üzerinde anlaşmayı sağladık. 67 adet işletmenin CİFER sisteminde kaydı yapıldı. Çin tarafının onaylamasına takiben, düşük riskli süt ürünleri için ihracat başlayacak” dedi.

Pakdemirli, “Ayrıca, İran ve Özbekistan ile Sağlık Sertifikası konusunda, son bir yıl için anlaştığımızın da müjdesini size vermek isterim. Ayrıca sanayicilerimizin finansmana erişim konusundaki sorunlarının farkındayız. Bu noktada Ziraat Bankası ile görüşüp çözüm için gayret göstereceğiz” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER