23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Tarım sigortalarının kapsamı genişliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015’te bitkisel ürün sigortası kapsamında meyve bahçeleri ve bağların korunması amacıyla tesis edilen dolu ağı ve örtü sistemlerinin teminat altına alınacağını açıkladı.

tarım arazisi

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve prim desteği oranları belirlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel ürün sigortası kapsamında bu yıl meyve bahçeleri ve bağların korunması amacıyla tesis edilen dolu ağı ve örtü sistemlerinin teminat altına alınacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yüzde 50 destek verilen tarım sigortalarının bu yıl yağ gülünden hububat saplarına, vahşi hayvan saldırısından nakliyeye kadar daha fazla risk ve ürünü güvenceye alacağı belirtildi.

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tasarıya göre 2014 yılındaki tarım sigortaları uygulamalarına ek olarak 2015 yılında bitkisel ürün sigortasında; meyve bahçeleri ve bağların korunması amacıyla tesis edilen dolu ağı ve örtü sistemlerinin  teminat altına alınacağı kaydedilen açıklamada, “İsteğe bağlı olarak yapılacak uygulama kapsamında dolu ağı ve örtü sistemlerinde meydana gelen zararlar, dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını riskine karşı sigortalanacak” ifadesi kullanıldı.

Isparta gülü sigorta güvencesinde

2015 yılı uygulamasıyla hububatların hasat edilmeden önceki sap kısmı ve halk arasında Isparta gülü olarak bilinen “Yağ gülü”nün  dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı sigorta kapsamına alınacağı duyurulan açıklamada, bu şekilde samanın da dolaylı olarak güvenceye alınacağı bilgisine yer verildi.

Yeni düzenlemeye göre büyükbaş hayvanların sigorta kabul yaşının 31 günden sekiz güne, küçükbaş hayvanların altı aydan üç aya indirileceği bildirilen açıklamada, “Üreticiden gelen talep üzerine yapılan bu düzenleme, daha fazla yaşanan erken kayıp riskine karşı hayvanların teminat altına alınmasını hedefliyor” değerlendirmesinde bulunuldu.

Arılı kovanlar da teminat kapsamına alınıyor

Açıklamada, su ürünleri hayat sigortasıyla, su ürünleri üretim tesislerinin ana unsurlarından olan  kafes ve ağların da her türlü doğal afet, kazalar ve diğer canlıların saldırısından meydana gelecek zararlara karşı da teminat kapsamına alınacağı ifade edilen açıklamada, arıcılık sigortasıyla arılı kovanların vahşi hayvanların saldırısından doğacak her türlü zararlara karşı teminat kapsamına alınacağı kaydedildi. Gezginci arıcılık yapan üreticilerin, poliçe vadesi içerisinde sigortalı olarak nakliye yapabilme hakkının 3’ten 4’e çıkarılacağı bildirildi.

Açıklamada, 2007’de uygulama kapsamında kesilen poliçe sayısının 219 bin iken 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısının yüzde 384 artarak 1 milyon 59 bine ulaştığı bilgisine yer verildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER