Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve prim desteği oranları belirlendi.
Bakanlar Kurulu’nun “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler İle Prim Desteği Oranlarına İlişkin Karar”ı Resmi Gazete’nin dördüncü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, bitkisel ürünler için dolu ana riski ile fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri dolu paketi halinde verilecek. Bu sayılan risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınacak.
Veteriner Bilgi Sistemi’ne (TÜRKVET) kayıtlı olan koyun, keçi, koç, teke, süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski, ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında, mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak teminat altına girecek.
Kapalı sistemde üretim yapılan biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, işletmelerin mevcut tesis bilgileri dikkate alınarak teminat kapsamında değerlendirilecek.
Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için ölüm riski ile kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri, Arıcılık Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan aktif ve plakalı kovanlar için fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel, su baskını, taşıt çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri ilgili yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak TARSİM tarafından teminat altına alınacak.
Bu karar kapsamında belirlenen riskler için 2015 yılında sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği TARSİM’e bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanacak.
Açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması risk maliyetindeki artışlar ve çiftçinin ödeyeceği prim de dikkate alınarak, verilen prim desteğine ilave olarak, sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği TARSİM’e bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak verilecek.