Sigorta Ekranı ve SBD Türkiye YouTube kanallarının ortak yayınında sanat eserleri sigortası konu edildi. BESSO Sigorta ve Reasürans Brokerliği’nden Nazan Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleşen programın konuğu Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz oldu.
Yılmaz programın başında sanat eserleri sigortaları hakkında bilgi paylaştı. İlk başlarda sanat sigortası adı altında işyeri yangın poliçelerinin düzenlendiğini belirten Yılmaz, “Müşterilerimiz o dönem birçok olumsuz tecrübeler yaşamış ve bunlar hüsranla sonuçlanmış. Burada biz acente ve brokerlere çok büyük işler düşüyor. Baştan ürünü tüm detaylarıyla çok iyi anlayıp, müşterimize öyle anlatmamız gerekiyor. Müşterimiz yanlış bir ürün satın almasın ve hasar olduğunda da hüsran yaşanılmasın” dedi.
Özel Sanat Eseri Sigortası’nın farkı
Özel Sanat Eseri Sigortası’nın diğer sigortalardan farkını anlatan Yılmaz, “Özel Sana Sigortası’nın asıl mantığı, poliçelerde belirtilen istisnalar dışındaki her şey poliçeye dahildir. Bu istisnalar da zaman içerisinde aşınma ve esere bilerek zarar verme gibi noktalardır. Bu istinaslar dışındaki her şey otomatik olarak teminat altındadır. Oysa diğer poliçelerde dahil olan riskler teker teker yazılır. Özel Sana Sigortası ile diğer poliçeleri ayıran fark Özel Sana Sigortası poliçelerinde kapsamayan risklerin, diğer poliçelerde ise kapsayan risklerin yazmasıdır. Tablolar, fotoğraflar, antika eşyalar, koleksiyon olarak adlandırılan tüm seramik ve halılar, klasik araçlar, klasik müzik aletleri gibi tüm koleksiyonları sanat poliçesi adı altında sigortalar biliyoruz” diye konuştu.
Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz ise Kültür Bakanlığı ve devlet kurumlarının sigortaya yaklaşım hakkında bilgi verdi. “Bir eserin yerini maddi hiçbir değerle dolduramayız” diyen Boz, “Bir sanat eserine sigortalamak ona daha fazla dikkat edilmesi gibi avantajlar sağlıyor. Bu nedenle masrafı çok fazla düşünmeden tüm zararlar sigortası bizim her zaman tercihimiz oluyor” dedi.
Tüm önlemleri sigorta ile tamamlıyoruz
Ülkemizde kültür varlıklarının devlet malı olduğunu vurgulayan Boz, “Bu kültür varlıklarını korumak devletin anayasal vazifesidir. Bu nedenle kendi korumakla yükümlü olduğu varlıkları özel sigorta yaptırmak çok mümkün olmuyor. Ancak bir eserin üzerindeki riskleri en çok taşırken arttırıyoruz. Sergi veya yurt dışından eser iadesi getirirken bu anlamda artan risklerde sigortaya güveniyoruz. Biz eserin başına bir şey gelince bunu sigorta şirketinden nasıl tazmin ederiz şeklinde konuyu algılamıyoruz. Oradaki konu alınabilecek tüm önlemleri sigorta ile tamamlamak anlamda. Sigorta bizim için çok önemli ve eserleri bir yerden bir yere naklederken sigorta ilk sırada geliyor” şeklinde açıklama yaptı.
Boz, eserlerin sigortalanırken değerlemelerinin neye göre yapıldığıyla ilgili de şunları söyledi:
“Değerleme biraz karmaşık bir konu. Türkiye’de arkeolojik eserler için yasal bir piyasa söz konusu değil. O nedenle alıp satılamayan bir şey için fiyat belirlemek kolay olmasa da bazı eserlere mevzuat gereği bir bedel koymak gerekiyor. Eserin kondisyonu, bulunma değeri, nadir olup olmadığı, müzayedede bulunmuş ise bir fiyatının olup olmadığı gibi birçok değişken olabiliyor. Bir zarar görmesi halinde eski haline döndürülmesi için harcanacak bedel nedir gibi konular göz önünde bulunduruluyor ve bir bedel ortaya konuluyor.”
Prim düzgün hesaplanmalı
Teminat bedelinin mantıklı seçilmesine çok önem verdiklerini de sözlerine ekleyen Boz, “Daha az ödemek için primi düşük tutmuyoruz. Eseri gerçek değeri üzerinden sigorta yaptırıyoruz. Teminat bedelinin mantıklı seçilmesine çok önem veriyoruz. Primin düşük tutulup, teminatın hasarı karşılamaması, sigortanın anlamını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle sigorta teminat bedelinin düzgün hesaplanması bizim için önemli” diye konuştu.
Özel Sanat Eseri Sigortası kimlere yapılıyor?
- Koleksiyonerlere
- Müzelere
- Bu işi ticari anlamda yapan sanat galerileri
- Müzayede şirketleri
- Sanat eserlerinin yurt dışındaki sergilere gidip-gelişlerinde
- Sanatçılara
- Sanatçılara tamamlanmamış veya tamamlanmış eserlerine
- Profesyonel sanat eseri taşımacılığı yapan nakliye şirketlerine
Kültür Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Zeynep Boz‘un yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerimizin yurda getiriliş serüvenini ve ünlü Çingene Kız’ın hikayesini de anlattığı programın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.