26 Aralık 2024, Perşembe
spot_img

Sürücüsüz araba ve sigorta

surucusuz arac 3
Zurich Sigorta eski Genel Müdürü ve FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Ertuğrul Bul, blogunda sürücüsüz araç ve sigorta konulu bir yazı kaleme aldı.

Ertuğrul Bul, ertugrulbul.com adresindeki blogunda konuyla ilgili “sigorta şirketleri sürücü yerine software’in nitelikleri ve geçmiş kaza istatistiklerine göre mi fiyatlama yapacaklar?” diye soruyor.

“Sigorta şirketleri kasko ve trafik poliçelerinde fiyatlamaları, araca ve sürücüsüne dair ellerindeki istatistikleri kullanarak yapmaktadırlar. Sürücünün yaşı, hasar geçmişi, eğitimi, cinsiyeti ve benzeri pek çok husus fiyat tarifelerinin ortaya çıkmasında veri olarak kullanılmaktadır.

Fakat hayatımızın her alanında olduğu gibi, otomotiv sektöründe de devrim sayılabilecek gelişmeler oluyor. Örneğin bir kaç yıl içerisinde sürücüsüz araçların trafiğe çıkması bekleniyor.

surucusuz arac 2

Hemen hemen tüm kazaların sebebi olarak ortaya çıkan “insan hatalarını” yok etmeyi amaçlayan ve insan ile birlikte veya tamamen sürücüsüz seyir edebilecek araçlar geliştiriliyor.

Audi, BMW, Ford, Google, General Motors, Volkswagen, Volvo’nun sürücüsüz araçları geliştirmekte olduğuna veya test ettiğine dair bilgiler mevcut.

surucusuz arac 1

Google’un otomatik navigasyon ile hareket eden 6 Toyota ve bir Audi TT’ile ABD’de caddelerinde 140.000 milin üzerinde sürüş çalışması yaptığı, içerisinde sürücünün de bulunduğu ancak navigasyonun otomatik araç tarafından yapıldığı, testlerde “sadece bir kazanın” meydana geldiği ve tamamen sürücüsüz hareket eden araçlar ile de 1.000 mil üzerinde test sürüşü gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Yaptığım küçük bir araştırmaya göre Google’un araçları şu şekilde çalışıyor.
  • Sürücü araç içerisindeki yön bulucu yazılıma bir adres girişi yapıyor. Araç bu adrese bir rota belirliyor ve bu rota üzerinde hareketine başlıyor.
  • Tepesine yerleştirilen sensor-radar teknolojisi ile araç çevresinde 60 metrelik alanı kapsayan bir 3D harita çıkartıyor.
  • Önde ve arka tarafta bulunan radarlar yol üzerinde bulunan olası cisimlere, engellere olan mesafeyi hesap ediyorlar.
  • Tüm sürüş süresince araç içindeki yazılım Trafik işaretlemeleri, sinyalizasyon konularında “Google Map” ile bilgi alış verişi sağlıyor.
  • Her ne kadar sürücü algıları ve karar alma süreçleri (hangi durumda ne yapmak gerekir?) araç içerisindeki programa (software) kaydedildi ise de Gerektiği durumlarda aracın kontrolü sürücü tarafından devir alınabiliyor.

Çalışmalar ile hedeflenen asıl olarak sürücü hatası kaynaklı kazaların önlenmesi olsa da; trafiğin daha rahat akışının sağlanması, belirlenecek en optimum rotalar ile trafik yoğunluklarının azaltılması ve daha da ötesinde gün içerisinde araç kullanmak ile geçen zamanın farklı şekillerde değerlendirilmesinin (çalışmak, okumak, dinlenmek gibi) sağlanmasını hedefliyor.

İyi ama, eğer araçlar tamamen veya kısmen sürücüsüz kullanılmaya başlanırsa ki çok uzak bir zamandan bahsedilmiyor, sigorta şirketleri sürücü yerine software’in nitelikleri ve geçmiş kaza istatistiklerine göre mi fiyatlama yapacaklar?

Galiba şimdiden en azından üzerinde düşünmek lazım.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER