11 Ocak 2025, Cumartesi
spot_img

“Şubeci meslektaşlarımızı sektöre kazandırmalıyız”

Bekir_ÖZERDEMKütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen “Diriliş” toplantısına katılan Afyon Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Başkanı Bekir Özerdem, toplantıdaki izlenimlerini paylaştı.

Şube olan acentelerin de sektöre kazandırılması gerektiğini ifade eden Özerdem, levha kayıt ücreti ile ilgili düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen “Diriliş” toplantısında acentelerin sorunları ve şubeleşme konusu masaya yatırıldı. Toplantıya, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkan Vekili Ali Kongu, TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Yönetim Kurulu, Afyon Sigorta Acenteleri Derneği (AFSAD) Yönetim Kurulu, Kütahya 11. Meslek Komitesi, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral ve Yönetim Kurulu, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İsmet Özotraç ve acenteler katıldı.
Toplantıda acentelerin sorunları ele alındı. Şubeleşmeye ilişkin konuların da tartışıldığı toplantı hakkında AFSAD Başkanı Bekir Özerdem, izlenimlerini paylaştı. Özerdem, toplantıdaki izlenimlerini şöyle anlattı:

“Acentelik mesleğinin onuru ve geleceği için Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nda yoğun bir katılımla ‘Diriliş’ toplantısı gerçekleşti. Toplantıdan bazı izlenimlerimi paylaşmak istiyorum:

Nafi Güral Bey’in; mesleğimizle iç içe olması, sorunlarımızı bilmesinden bahsetmesi ve TOBB da yüksek disiplin kurulu başkanlığından dolayı, en çok şikâyetlerin sigorta sektöründen geldiğini söylemesi, aslında oldukça manidardı.

Sigortalı olanların fiyat endeksli olmasından dolayı yaşanan sıkıntıları dile getirmesi sektör adına isabetli bir tespitti.

Prim endeksli sigortalılar, ülkemizde sektörel olarak istikrarın olmaması için yeterli bir sebepti aslında.
Ev sahibi Kütahya olunca, Sayın Hüseyin Kasap’ın il delegesi seçilmesi, arkasından SAİK Başkanlık süreci, hem Kasap’ta hem de salonda duygusal anların yaşanmasına da yol açtı. Tapu dairelerinde nöbetçi sigortacı uygulaması, oto servis ve plazalarda ki düşünceleri oldukça güzeldi. Yine TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi muhteşem bir sunumla, ‘tek dağıtım kanalı acenteler oluncaya kadar mücadeleye devam’ sözleri, salonda o koltuğa boşa oturmamış olduğunu kanıtıydı.

Gelelim toplantı içeriğine;
Toplantıda konu, Generali Sigorta’ya geldi. Generali Sigorta, internetten sigorta satışı ile ne yazık ki biz acentelerin rakibi oldu. Bu yoldan da geri adım atmadığına tanık oluyoruz. Buna bir anlam veremiyoruz ve üzülüyoruz.

Asıl mevzu ise şubeler;
Elimizdeki rakamlara göre 15 bin 663 levhaya kayıtlı acente bulunuyorken bu rakamın yaklaşık 2 bin 70 tanesi bir şekilde şube olarak çalışıp hayatını idame etmekte. Büyük bir çoğunluğun ise genel şartlara uyumu (fiziki şart, SEGEM belgesi) söz konusu. Genel olarak da şubelerin istenmemesindeki ortak sonuç, şekle göre 8/10/15/20 sigorta acenteliği bulunduğundan dolayı haksız bir rekabet ile piyasada olmaları. Dört şirketin sözleşmeli acentesi olan bir meslektaşımızın fiyat anlamında 15 sigorta şirketi ekranı ile başa çıkması normal olarak zaten mümkün değildir.

İşin bilgi tecrübe ve altyapısı da bu bağlamda devreye girdiğinde olay dayanılmaz boyutlara ulaşıyor.
Her platformda söylediğimi yine tekrarlıyorum;
‘Kesinlikle şubelere karşı değilim.’ Ama acentelerle aynı şartlarla olması dâhilinde. Sigortacılık sektörüne tamamen maddi kazanımlar olarak bakmamaları, kaidelere, kurallara ve ahlaki değerlere uymaları şartı ile.
Son çıkan yönetmelikle de şubelerden tabiri caizse ‘kurtuluyoruz’ demek de yanlış olmayacak kanaatindeyim, ama buna vicdanım razı olmuyor. Birçoğu işini layıkıyla yapmaya çalışıp evlerine ekmek götürüyor.

Yaptığımız toplantılarda birebir görüştüğümüz şube olan arkadaşlarımızla, ‘Neden bizler gibi sigorta acenteliği düşünmüyorsunuz?’ sorusuna, ‘Levha kayıt ücreti çok fazla.’ cevabı çıkıyor karşımıza.

Bu anlamda;
SAİK, belirli şartları taşıyan, acente olmak için istekli olan tüm şubelerin önünü açmak için belirli bir süre koyarak levha kayıt ücretini kaldırmada çalışmalar yapsa veya sembolik bir rakam belirlese, bu arkadaşlarımız da acente olsa, güzel olmaz mı?

Ülkemizde bulunan ve yarın acaba ne olacak diye kara kara düşünen, şube olarak çalışan arkadaşlarımız, levha kayıt ücreti olmaksızın acente olabilme adına rahat bir nefes almış olmazlar mı?
Fikir bizden, uygulaması SAİK’ten.
Haydi hayırlısı…”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER