23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Şimşek’ten otomatik katılım itirafı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı değerlendirmede Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik uygulamasında cayma oranlarının dünya uygulamalarına göre çok yüksek olduğunu belirterek, “Yeterince başarılı olamadık” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinde 2017 yılının ilk çeyreğinde yakalanan yüzde 5’lik büyüme performansını değerlendirdi. Trafik sigortası ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ilgili değerlendirmelerde bulunan Şimşek, otomatik katılım uygulamasında başarı yakalanamadığını belirtirken, trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının yıl sonuna kadar süreceğini söyledi.

mehmet simsek ntv

Şimşek, NTV yayınında Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen’in sorularını yanıtladı. Sektörün serbest fiyat tarifesine geçilmesi yönündeki talebi hatırlatılan Şimşek, tavan fiyat uygulamasının yılsonuna kadar süreceğini ifade etti. Şimşek, “Aramızdaki fiili ayrılığı, yapısal sorunları çözdük. Prim artışına sebep olan problemleri yasal düzenlemelerle çözdük diyoruz. Bunu fiyatlara yansıtın dedik. Sektör bütün çabalara ve uyarılara rağmen bunu yapmadı yeterli düzeyde ve buna mecbur kaldık…” şeklinde konuştu.

“Dizaynı gözden geçirmeliyiz”

BES’te katılım sayısı, fon büyüklüğü ve otomatik katılımda cayma oranları hakkında da açıklama yapan Şimşek, otomatik katılım uygulamasında yaşanan cayma oranlarının dünyadaki uygulamalara göre çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Şimşek, şu açıklamalarda bulundu: “Otomatik katılımda 5,6 milyon kişi bugüne kadar sisteme konuldu ve yanlış hatırlamıyorsam bunun 2,6 milyonu ayrıldı. Bu yüzde 52 gibi çok yüksek bir orana tekabül ediyor ve öngörmediğimiz kadar kötü bizim için. Yüzde 52’nin yüzde 25’i gönüllü BES’te vardı ve ikisinde de olamayacağına çıkış oldu ve buna göre cayma oranı yüzde 38. Bu son derece yüksek bir rakam. Dünya uygulamalarına göre çok yüksek ve ben yeterinde başarılı olduğunu söyleyemem. Dizaynı gözden geçirmemiz lazım…”

Uygulama kapsamında 441 milyon liralık birikim oluştuğunu söyleyen Şimşek, bunun önemli bir rakam olduğunu dile getirerek, “Bunun yüzde 62’den fazlası faizsiz enstrümanlarda. Vatandaşa tercih sunulduğunda böyle oldu ve bu önemli bir gözlem. Sonuç olarak cayma oranı yüksek ve tasarımda eksiklik var mı ona bakacağız. Farkındalık için çaba göstermemiz lazım” şeklinde konuştu.

 

ntv.com.tr

1 Yorum

  1. Bence sigorta = güvensizlik sonucu oluştu toplumumuzun kafasında tam tersi olması gerekirken, devlet tarafından terbiye edilmiş trafik fiyatları yüzünden. Devletimiz zaten sigortayı toplumumuzun gözünde güvensiz bir duruma soktu, tam tersi olması gerekirken zorunlu katılım bu trafik sigortalarının bu kadar tartışıldığı bir dönem de değil de başka bir zaman uygulamaya alınsaydı bence cayma hakkını kullananlar %38 değil %13 – 15 aralığında kalırdı. Hep seçim için kamu oyu araştırması yapılacağına bu cayma hakkını kullananlara sorsunlar bakalım bir kere sigorta şirketlerine güvenmediğiniz için mi sistemden çıktınız ekonomik durumlarının sıkıntılı olduğu içinmi.???

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER