22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Sigortayı anlatan en iyi üç kareye ödül

‘Kadrajımda Sigorta’ fotoğraf yarışmasının başvuruları devam ediyor. Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV) tarafından düzenlenen yarışması ile ‘sigorta’yı anlatan en güzel üç kare ödüllendirilecek. Birinciye 6 bin, ikinciye 4 bin ve üçüncüye de 3 bin TL ödül veriliyor.

Yarışmaya katılacak fotoğrafların ‘Sigorta nedir?’ gibi doğrudan veya; ‘Neden sigorta yaparız?’ gibi dolaylı yoldan ‘sigorta’ konusunu anlatmaları bekleniyor. Örneğin; risk, zarar, tehlike, sahip olunanlar, istikrar; güvence gibi sigortayla bağlantılı kavramlar fotoğraf karesine yansıtılabilir. Dileyenler, fotoğraf karesinde konu edindikleri kavram ile; sigorta arasında kurdukları ilişkiyi kısa bir yazıyla anlatabilir. Sigorta ve sigortayla bağlantılı kavramların fotoğraf karesine yansıtılma şekli ve kurulan ilişki tamamen fotoğrafçının hayal gücüne bırakılıyor.

Seçici kurul tarafından seçilerek ödüllendirilecek olan üç fotoğraf; yine seçici kurul tarafından beğenilen 30 fotoğrafla birlikte; sigortanın bilinirliğini artırmak ve sigorta bilincini geliştirmek amacıyla her yıl Mayıs ayının son haftasında kutlanan Sigorta Haftası’nı takiben; online olarak sergilenecek.

12 Mayıs saat 23.59’a kadar Şartnamede belirtilen kriterlere uyan fotoğraflarınızı sisteme yükleyerek yarışmaya katılabilirsiniz. Konu ile ilgili detaylı bilgi için Yarışma Şartnamesini okuyabilirsiniz.

Sigorta ve fotoğraf

Yarışmaya ‘sigorta’yı konu alan bir çalışmayla katılabilirsiniz. Konu sigorta olunca bağlantıyı kurmak çoğumuza zor gelebilir. Sigortanın maalesef hayatımızda yeterince yer almaması nedeniyle konuyu iyice açmak; fotoğrafa gönül vermiş katılımcılara sigorta-fotoğraf ilişkisi anlamında biraz ışık tutmak amacıyla bazı açıklamaların yapılması gerekiyor. Aslında sigorta ile hayatımızda var olan her şey arasında doğrudan veya dolaylı bir bağ mevcuttur. Bu bağı dört soru ile açıklayalım.

Sigorta nedir?

Öncelikle ‘sigorta nedir’? Sigorta kısaca, çok sayıda insanın el ele verip bir araya gelmesi ve aralarında belli bir konuda zarara uğrayanların zararını gidermesidir. Bunu da giderilecek zarara kıyasla oldukça küçük tutarları ortaya koyarak yaparlar. Bu birliktelik, bu yardımlaşma¸ kısaca bu el ele verme sigortanın bizzat kendisini oluşturur.

Sigortanın konusu nedir?

İkinci olarak ‘sigortanın konusu nedir?’ Aslında bizim veya bir başkasının hayatında önem taşıyan her şey sigortanın konusudur. Kendimiz için değerli bir şeye gelen zararı da, başkası için değerli bir şeye kendi kusurumuzla vereceğimiz zararı da sigorta vasıtasıyla koruyoruz. Bu çerçevede örnek vermek gerekirse, kişinin ilk başta koruyacağı kendisi ve yakınlarının hayatını kaybetmesi sonucu ortaya çıkacak maddi kayıplardır. Burada sigortanın konusunu insan oluşturur. Yine evimiz, arabamız, tarladaki mahsulümüz, teknemiz, evcil hayvanımız, seyahatimiz, kısaca bizler için değerli her şey sigortanın konusunu oluşturmaktadır.

Sigorta neden vardır?

Üçüncü olarak ‘sigorta neden vardır’? Hayatın olağan akışı içinde var olan; bizler için önem taşıyan herhangi bir şeye zarar verme ihtimali olan şey -ki buna risk diyoruz- sigortanın varlık sebebidir. Sigorta, riskin sigortalıdan sigortacıya devridir. Fırtınayı, yangını, trafik kazası da dahil her türlü kazayı; hastalığı, doluyu, depremi, seli, yanardağ püskürmesini kısacası bizlere veya sahip olduğumuz şeylere zarar verme ihtimali olan her şeyi riske örnek olarak verebiliriz. İşte sigorta bu riskleri üzerimizden atabilmemiz için vardır.

Sigortanın fonksiyonu nedir?

Son olarak ‘sigortanın fonksiyonu nedir’? Bizim veya bir başkası için değeri olan herhangi bir şey zarar görürse; bu zararın giderilmesi sigortanın asli fonksiyonudur. Bu süreç, hasarın giderilmesi aşaması da; tazminatını alan kişinin hayatına kaldığı yerden devam edebilmesi de olabilir. Tamir edilmekte olan bir araba veya tekne; onarım gören bir konut veya işyeri, tazminatını alan bir sigortalının mutluluğu; ebeveynini kaybetmiş bir öğrencinin eğitimi de dahil hayatını olağan akışında devam ettirmesi; bir çiftçinin tarlasını tekrar ekebiliyor olması bu sürece örnek olarak verilebilir.

Sigorta ile ilgili dört temel öge yukarıda özetlenmiştir ancak bu ögeler sizleri sınırlamamalıdır. Sigorta ile ilgili anahtar kelimeleri kullanan herhangi biri birçok farklı duruma veya sonuca ulaşabilir. Anahtar kelimelere örnek olarak risk, zarar, hasar, doğal afet, çevre kirliliği; tehlike, sahip olduklarım, istikrar, güvence, huzur, mutluluk; seyahat, sağlık, hastalık, yardımlaşma gibi kavramları verebiliriz. Bunları artırmak da mümkün ve tabii bunu kadraja almak da tamamen siz fotoğraf severlerin hayal gücüne bağlıdır.

“Kadrajımda Sigorta” ile amaçlanan, ülkemizdeki sigorta bilincinin artmasına katkıda bulunmaktır. Bu vesileyle insanlara sahip oldukları ve değerli buldukları şeyleri hatırlatmak; bu kıymetli şeylere zarar gelebileceğini ortaya koymak ve bu zarardan korunmak için de; sigortanın var olduğunu akıllara getirilmek isteniyor. Yarışma konusu ile ilgili destekleyici bilgi ve görselleri; başvuru süresince TSEV’in facebook ve instagram hesaplarından yayınlayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER