18 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Sigortalı Anadolu Zirvesi’nin ilk buluşması Eskişehir’de gerçekleşti 

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) desteğiyle organize edilen Sigortalı Anadolu Zirvesi’nin ilk buluşması Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde düzenlenen konferansla başladı.SEDDK İkinci Başkanı ile TSB yönetiminin ve sektörün önde gelen yöneticileriyle sigorta akademisinin buluştuğu etkinlik büyük ilgi gördü.

Türkiye Sigorta Birliği’nin destekleriyle sektörün düşünce platformu Sigorta Strateji tarafından organize edilen Sigortalı Anadolu Zirvesi‘nin ilk buluşması 7 Mayıs’ta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.  Sigorta sektörü paydaşlarını Anadolu’daki üniversitelerle bir araya getirmeyi amaçlayan konferans serisinin ilki olma özelliğini taşıyan etkinliğe Türkiye’nin farklı üniversitelerinden katılan öğretim üyeleri, sigorta sektöründeki gelişmelere akademik perspektiften mercek tutma şansı yakalarken gün boyu süren etkinliği takip eden üniversite öğrencileri sektörü yakından tanıma imkânı buldu.

Konferansın açılışında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sigortacılığın gelişmesi ve tabana yayılması yolunda en önemli önceliklerini eğitime verdiklerini belirterek, “Türkiye Sigorta Birliği olarak eğitimi, bilgiyi merkezimize koyarak, bugün burada başladığımız bu güzel buluşmanın bir başlangıç olmasını ve ülkemizin dört bir yanında güzel buluşmalarla devam etmesini canı gönülden diliyoruz” dedi. 

“Gençlerimizin sektöre ilgisinin artığını görmek bizleri mutlu ediyor”

Sigortacılık mesleğine olan ilginin her geçen gün arttığının altını çizen Gülen, “Günümüzde sigortacılık hızla gelişen, dinamik yapısıyla geleceğin parlak meslekleri arasında yer alırken Türk sigorta sektörü, sigorta ve reasürans şirketleri, acenteler, brokerlik, eksperlik şirketleri ve diğer aktörleri ile birlikte finans sektörü içerisinde ciddi anlamda istihdam yaratan bir sektör olarak öne çıkıyor. Ülkemizin genç nüfus potansiyeli ve doymamış pazar oranları, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ederken, bunun yanında yeni şirket kuruluşları da sektörün geleceğine olan güvenin en önemli göstergesi durumunda. Bu durum gençlerimiz açısından önemli bir iş potansiyelini de beraberinde getirirken, gençlerimizin sigorta sektörüne ilgisinin de her geçen gün artığını görmek bizleri mutlu ediyor” diye konuştu. 

“Sektörün geleceği gençlerde”

Gençlerin sigortacılık mesleğinin de geleceği olduğuna vurgu yapan Gülen, “Bugünün genç nesli teknolojinin içine doğdu. Yapay zeka artık günümüzde tüm sektörler tarafından değerlendirilmekte ve mümkün olduğunca denenmekte ve uygulama alanı bulmakta. Bu uygulamalar sonucunda ekonomik anlamda pozitif etkilerin yaratıldığını görmek de mümkün. Bu nedenle de gelecek siz gençlerimizin. Sizlerin fikirleri, sizlerin girişimleri sigortacılığı da değiştirecek. Sigortanın önemini anlatmada sizlere çok ihtiyacımız var. Çünkü bilinmezlerle dolu ve sürekli değişen dünyamızda, sigortanın ekonomik refah ve büyüme için önemi ve vazgeçilmez olduğunu sizlerin çok iyi bildiğine inanıyoruz” diye söyledi. 

“Sigortacılık ekonominin nefes kaynağıdır”

Konuşmasında sigortacılığa yönelik rakamları da paylaşan Gülen, sektörün en önemli sorumluluğu olan ödediği ve üstlendiği tazminatlarla yalnızca 2023 yılında ‘günde 278 bin kişinin’ hayatına dokunduğunu ve günlük 1,3 milyar TL gibi bir tutarı ekonomiye döndürdüğünün altını çizerek, “2023 sonu itibarıyla üstlendiğimiz tazminat tutarı 327 milyar TL olarak gerçekleşti. Bunun yanında sektörümüz ülke ekonomisine Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) 24 katı yaklaşık 536 trilyon TL değerinde teminat sunarak yatırımların yapılmasını ve korunmasını sağlarken, ödediği tazminatlarla bir yandan kişi ve kurumları korurken diğer yandan devletin üstündeki ekonomik yükü alıyor. Sigortacılık bugün ekonominin sağlıklı işleyişi için önemli bir güç ve nefes kaynağıdır” diye belirtti.

“Prim üretimi 1.9 trilyon TL’ye ulaşabilir”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) İkinci Başkanı Mehmet Verim, konuşmasında sektörün dinamik yapısına dikkat çekerek, 2023 yıl sonu itibarıyla, finansal sektör içindeki payının yüzde 5,3 seviyesinde olan sigorta sektörünün 537 trilyon TL teminat tutarı ile GSYH’nın 20 katı teminat sağladığını ve bir önceki yıla göre yüzde 106 oranında büyüyerek 504 milyar TL düzeyinde üretim hacmine ulaştığını belirtti.  

Mehmet Verim, “Toplam işletme sayısının yüzde 26’sının sigortalı olduğu göz önüne alındığında toplam verilebilecek sigorta teminatının 2,030 katrilyon TL’ye, toplam prim üretiminin 1,9 trilyon TL’ye ulaşabileceği görülecektir. Bu prim üretimini 2,8  kat artırma potansiyelimiz olduğunu göstermektedir” dedi. Konuşmasında, hasar ve tazminat ödemeleri yoluyla GSYH’nın  yüzde 2’si oranında ekonomik kaybın sigorta sektörü tarafından karşılandığına da dikkat çeken Verim, bu göstergeyle GSYH’daki yıllık büyüme oranları göz önüne alındığında sigortanın ekonomi açısından hayati önemini ortaya koyduğuna vurgu yaptı.   

Ülkemiz genelinde sigortanın önemi istenen düzeylere gelemediğine dikkat çeken Verim, “Unutulmamalı ki, riskler giderek artıyor. Sigortacılık burada önemini arttırıyor. Sigortacılık varlığı ve değeri koruyor.  Bu nedenle de tüm sektör birlikte, sigorta bilincinin daha da artırılması, sigortalanabilir her türlü riskin teminat kapsamına alınması, böylelikle sektörün tabana yayılması ve derinleşmesini sağlamak adına çalışmalarımıza ivme kazandırarak sürdürmeye devam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

“Risklerin yönetimi ancak sigortacılar tarafından gerçekleştirilebilir”

Sigortalı Anadolu Zirvesi’nin ilk buluşmasına ev sahipliği yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak konuşmasında, güvenin teminatı konumunda olan sigorta sektörünün temsilcilerini ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Türkiye köklü geçmişinin üzerine inşa ettiği bugünü ile bölgesel ve küresel bir güç olma yolunda hızla ilerlerken, eşsiz coğrafi konumunu ve güzelliklerinin yanında birçok jeopolitik risk ve doğal afetlerle de mücadele etmek zorunda kalıyor. Sel, heyelan ve deprem gibi doğal afet riskleri maalesef ülkemizin gerçekleri. Kalkınma yolunda hızla ilerlerken önümüze çıkan bu risklerin yönetimi ise ancak sigortacılar tarafından gerçekleştirilebilir. Bu noktada bu yılki zirvenin temasının “Türkiye’nin Kalkınmasında Sigorta Sektörünün Rolü” olmasını çok anlamlı buluyor ve bu etkinliğin üniversitemizden başlamasını çok önemsiyoruz” dedi.     

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER