Dünya genelinde sigorta şirketlerinin yöneticilerine yönelik yapılan bir araştırma ilginç bulgular ortaya koydu. Araştırmaya göre sigorta endüstrisini uzun vadede bekleyen en umulmadık riskler arasında “uzaylı istilası” da var. Danışmanlık şirketi Towers Watson bünyesinde yer alan “Thinking Ahead Group – Geleceği Düşünme Grubu” tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 30 binin üzerinde oy değerlendirmeye dahil oldu- Araştırmaya göre sigortacılık endüstrisini uzun vadede bekleyen en büyük tehlike, küresel çapta bir salgın hastalık. İkinci sırada deprem, tsunami ve yanardağ patlaması gibi doğal felaket riskleri yer alırken, üçüncü sırada ise gıda, su ve enerji krizi bulunuyor
Dünya genelindeki sigorta şirketlerinin yöneticilerine göre, endüstriyi uzun vadede bekleyen en umulmadık riskler arasında küresel salgın hastalık ve tsunaminin yanı sıra uzaylı istilası da yer alıyor.
Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinde Towers Watson bünyesinde yer alan “Thinking Ahead Group – Geleceği Düşünme Grubu”, sigortacılık endüstrisinin uzun vadede beklediği “umulmadık riskleri” ölçtü.
Bu kapsamda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Amerika’dan Rusya’ya kadar dünyanın bir çok ülkesindeki sigortacılara, kendi iş alanlarıyla ilgili en belirgin ekstrem risklerin ne olduğunun saptanması için uzmanlar, yöneticilere “Sigortacılık endüstrisini uzun vadede bekleyen en büyük ekstrem risk nedir?” sorusunu yöneltti.
30 binin üzerinde oyun değerlendirmeye dahil olduğu ve kapsamlı bir incelemenin yapıldığı araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu.
AA muhabirinin araştırmadan derlediği bilgilere göre, sigorta sektörünün ekstrem riskler arasında küresel salgın hastalıklar, tsunami ve ekonomik buhranın yanı sıra uzaylı istilası da yer alıyor.
Araştırma, son yıllarda ekstrem risklerin de sigorta şirketleri tarafından risk yönetimleri kapsamında dikkate alınmaya başlandığını ortaya çıkardı.
Ekstrem riskler arasında AB’nin dağılma ihtimali de var
Araştırmaya göre, sigortacılık endüstrisini uzun vadede bekleyen en büyük tehlike, küresel çapta bir salgın hastalık. İkinci sırada ise küresel çapta etkileri olacak deprem, tsunami ve yanardağ patlaması gibi doğal afet riskleri yer alıyor.
Gıda, su ve enerji krizi yaşanması riski ise sigorta şirketi yöneticilerinin üç numarada gördüğü ekstrem risk olarak saptanırken, listenin dördüncü ve beşinci sıralarında ise siber savaş olasılığı ile bulut ortamda saklanan kişisel, iş ve devlet verilerinin hacklenme riski bulunuyor.
Araştırma neticesinde “Sigortacılık endüstrisini uzun vadede bekleyen en büyük ekstrem risk nedir?” sorusuna cevaben, 30’u araştırmaya katılanlara önceden hazırlanmış bir liste halinde sunulan, toplamda ise verilen yanıtlarla birlikte 57’ye ulaşan farklı risk çeşidi de tespit edildi.
Sıralamada yer alan ekstrem riskler arasında ekonomik buhran, bankacılık krizi, altyapı sorunları, terörizm ve Avrupa Birliği’nin (AB) dağılması gibi son yıllarda her daim dünya gündeminde yer alan başlıklar da bulunuyor.
57 risk çeşidi içerisinde en dikkat çekici olanı ise “bir uzaylı istilasının gerçekleşme riski” oldu. Yöneticilerden çok azı bunu sektör önünde bir risk olarak görse de, “uzaylı istilası” da sektör yöneticilerinin verdiği yanıtlardan derlenen “ekstrem risk listesine” girdi.
Kaynak: