23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Sigortacılar Kısa Çalışma Ödeneği’nin devam etmesini istiyor

Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit, Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) devam etmesi gerektiğini söyledi. Yiğit, KÇÖ’nün sigorta sektörü için can suyu olduğunu ve kesilmesi halinde sektörün daha fazla sıkıntı yaşayacağını açıkladı.  

Sigortacılar, Hükümet’in pandemi ile birlikte devreye aldığı Kısa Çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) devam etmesi gerektiğini söylüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı İhsan Yiğit; KÇÖ’nün sigorta sektörüne can suyu olduğunu söyledi. Ancak bu ödeneğin sonlandırılmasıyla beraber işsiz sayısının artacağını belirten Yiğit; sıkıntılı günler yaşayan sektörün daha sıkıntılı günler yaşayacağını belirterek; KÇÖ’nün istihdam açısından da önemli olduğunun altını çizdi.

Yeniden devreye alınmalı

Yiğit, “Gaziantep’te 265 sigorta acentesi var. Bu acentelerin yüzde 20’si home-ofis olarak çalışıyor. Geri kalan acentelerimiz pandemi döneminde KÇÖ’den faydalanarak; istihdam yaratmaya devam etti. Lakin bu ödeneğin kaldırılmasıyla her sektör gibi sigorta sektöründe de işsiz sayısı artacak. Dolayısıyla çok zor bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde sektör olarak ülke ekonomisine katkı sunmak için canla başla çalışırken; daha fazla istihdam yaratma gayreti ve arzusu içerisindeyken; desteklerin artırılması gerekmektedir. Yani KÇÖ’nün yeniden devreye alınmasını istiyoruz” dedi.

Sokağa çıkma yasaklarının piyasaları ve sektörü olumsuz etkilediğini belirten Yiğit, “Yasaklar nedeniyle insanlar şehir dışına çıkamayacak, alışveriş yapamayacak; araç alıp satamaması gibi durumlar nedeniyle piyasalar bir durağanlık yaşanacak. Dolayısıyla sigorta sektörü de bu durağanlıktan nasibini alacak” ifadelerini kullandı.

Sektörü zor günler bekliyor

Yiğit, son dönemlerde sigorta sektörünün sıkıntı yaşadığını, pandemi nedeniyle yaşanan sıkıntının daha da artacağını belirtiyor. Yiğit, “Sigorta şirketlerinin sigorta fiyatlarını ve komisyon oranlarını düşürmesi; ve insanların da sigorta bilincinin yeterli düzeyde olmamasından dolayı; sektörümüzü zor günler bekliyor. Bu kötü gidişatın üzerine sokağa çıkma yasaklarının eklenmesi ister istemez sigortacıları olumsuz etkiyecektir” şeklinde konuşma yaptı.

En çok DASK’lı Marmara Bölgesi’nde

Zorunlu Deprem Sigortasına değinen Başkan Yiğit, Türkiye’deki 17 milyon 682 bin 80 konuttan; sadece 10 milyon 19 bin 758 konutun deprem sigortasının bulunduğunu ifade etti. Doğal Afet Sigortaları Kurumları verilerine göre Marmara’nın zorunlu deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge olduğunu anlatan Yiğit, “Marmara’da 4 milyon 90 bin 777 konutun zorunlu deprem sigortası bulunurken; ikinci sırada yüzde 56,80 ile Ege, üçüncü sırada yüzde 52.40 ile İç Anadolu; dördüncü sırada yüzde 50.10 ile Doğu Anadolu; beşinci sırada yüzde 48.50 ile Akdeniz; altıncı sırada yüzde 46 ile Güneydoğu Anadolu; ve son sırada ise yüzde 44.80 ile Karadeniz Bölgesi geliyor” diyor.

İlk sırada Bolu var

Ülke genelinde 17 milyon 682 bin 80 konutun bulunduğunu ve sadece 10 milyon 19 bin 758 konutun deprem sigortasının bulunduğunu; 7 milyonu aşkın konutun ise zorunlu deprem sigortasının bulunmadığını kaydeden Yiğit; konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek il yüzde 94.50 ile Bolu olurken; Bolu‘yu yüzde 90.60 ile Yalova ve Yalova’yı ise yüzde 87.60 ile Tekirdağ takip ediyor. Sigortalılık oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 14.50 ile Hakkari; yüzde 23,40 ile Batman ve yüzde 24.50 ile Şırnak geliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER