18 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img

Sigorta şirketini kandıranların yüzde 85’i tespit edilemiyor

Amerika ve Avrupa’da 3 bin dolarların üzerinde olan kişi başı yıllık sigorta harcaması, Türkiye’de 150 dolarlar civarında. Birçok tüketici sigortaya verdikleri paranın boşuna olduğunu düşünüyor. Sigortadan kazanmanın yolunu hileli yollarla da olsa ödediği primi geri almak olarak görüyor.

kaza eksper_

Türkiye’nin şirket dedektifi olarak bilinen şirketi Pusula Hile Denetim Danışmanlığı, en fazla şirket dışı suistimalin sigorta sektöründe olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa Sigorta ve Reasürans Federasyonu (CEA) verilerine göre sigorta şirketleri suistimallerin sadece yüzde 5-15’lik kısmını saptayabiliyor. Böylece sigorta sahtekârlarının en az yüzde 85’i ceza almaktan kurtularak yaptığı yanına kâr kalıyor. Sertifikalı Hile Denetim Uzmanları Vakfı ACFE’nin 2012 Küresel Araştırma Raporu’na göre sigorta sektöründe suistimaller, en çok yüzde 31 ile fatura hilelerinde, yüzde 27 ile yolsuzluk, yüzde 17 ile çek tahsilatında görülüyor.

fikriye aslanDanışmanlık şirketinin kurucusu Fikriye Aslan, iş kazaları, deprem, doğal afetler, sağlık problemleri, ölümlü ve yaralanmalı kazaların sigortanın önemini ortaya çıkardığını kaydediyor. Aslan, “Sigortada amaç istenmeyen durumlarla karşılaştığımızda hasarları en asgari düzeyde atlatmaktır. Ancak maalesef hem sigorta ettiren, hem de sigorta eden farklı hile yöntemlerine başvurabiliyor. Amacı zararlarımızı tazmin etmek olan sigorta poliçeleri bazı zamanlarda amacına ulaşamadan veya tam anlamıyla zararı karşılayamadan yok olup gidiyor. Sigorta suistimallerine başvuranlar ise, Türk Ceza Kanunu’nun ‘Nitelikli dolandırıcılık’ başlıklı 158. maddesi kapsamında yargılanıyorlar.” diyor.

TAŞIT SİGORTASI HİLELERİ

Vazgeçme: Kişi arabasını çalınmış gibi gösterir. Bazen arabası çalınsın veya zarar görsün diye özellikle bırakır. Amacı sigortadan parasını alarak, aracını değiştirmektir.

Geçmişe yönelik beyan: Sigortası olmayan bir kişi trafik kazası geçirir. Kazadan sonra sigorta yaptırır, kazayı raporlar ve zararı karşılar.

Araç tamiri: Araç tamiri sırasında daha önceden kullanılmış parçalar araçta kullanılır, ancak yeni parça bedeli faturalandırılır.

Araç kaçırma: Yeni bir aracın maksimum şekilde finanse edilmesine yöneliktir. Araç için temiz olduğuna dair sahte belge düzenlenir. Araç en yüksek bedelle sigorta ettirilir. Araç yurtdışı bir limana kaçırılır ve çalıntı bildirimi yapılır. Araç yeni yerinde satılır. Ek olarak sigorta tutarı alınır.

Hayalet araçlar: Araç hakkında yasal belgelerin tamamı bulunur. Araç gerçekte var olmasa da belgeler sayesinde sigortadan faydalanılır.

Danışıklı kazalar: Önceden planlanmış kazalardır. Bu tür olaylar çıkar grupları veya suçlular tarafından organize edilir. Genellikle aynı araçlar kullanılır.

Zararın şişirilmesi: Kaza nedeniyle meydana gelen zarar, olduğundan daha yüksek gösterilir. Tamirci ve sigortalı anlaşarak, sigorta şirketine karşı hile yapılır.

Araba kiralama hileleri: En yaygın vakalar, mal zararı bildirimleri, yaralanma ve aracın ihracıdır.

MALVARLIĞI HİLELERİ

  • Mal varlığının şişirilmesi.
  • Gerçek olmayan hırsızlık bildirimi.Varlıklara sahip olunmamasına rağmen, bot veya yat gibi deniz araçlarının battığı bildiriminde bulunması, bazen de bilerek batırılması.
  • Kundakçılık, kasıtlı yangın çıkartılarak zarar karşılanması.

HAYAT SİGORTASI HİLELERİ

  • Kayıp veya daha önceden ölmüş bir kişi için sahte ölüm belgesi düzenlenmesi.
  • Bir kişi öldürülerek/öldürtülerek kaza süsü verilmesi.

 

ZAMAN / SERKAN ŞAHİN – İSTANBUL
25 Temmuz 2014, Cuma

11 YORUMLAR

  1. Özel ve yetkili servislerin kazada hasar görmediği halde sağlam parçayı değiştirmedikleri halde değiştirmiş gibi göstermeleri,orijinal parça parası alıp yan sanayi parça takmaları vb.gibi şeçitli örnekler gösterilebilir. en büyük soygun bence özel ve yetkili servislerdedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER