Sigorta sektörünün aktörleri İstanbul Emeklilik Konferansı’nda Türkiye’deki Zorunlu Katılım sistemini ve yaş tabanlı yatırım alternatiflerini masaya yatırdı.
Özyeğin Üniversitesi İstanbul Risk Yönetimi Laboratuvarı, Allianz Türkiye ve HSBC Portföy Yönetimi tarafından düzenlenen İstanbul Emeklilik Konferansı’nın ikincisi Swissotel’de gerçekleştirildi. Konferans, aralarında Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk, İstanbul Risk Yönetimi Laboratuvarı Direktörü Emrah Şener, Allianz Türkiye CEO’su Solmaz Altın ve HSBC Portföy Yönetimi Genel Müdürü Namık Aksel, NEST İlgiletere Direktörü Paul Todd ile Harvard Business School Finans Profesörleri Christopher J. Malloy, Lauren H. Cohen ve Ümit Gürün’ün bulunduğu önemli konuşmacılara ev sahipliği yaptı.
İngiltere’deki uygulamalar incelendi
Hazine Müsteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı, hükümetin de yapısal ekonomik reform paketi kapsamında bulunan ve emeklilik sistemimizde köklü değişiklikler getirecek olan ‘Zorunlu Katılım Gönüllü Çıkış (Auto-Enrollment)’ sisteminin tartışıldığı konferansta, Zorunlu Kayıt uygulamasının Türkiye’de sistemik riskleri aşağı çekme noktasındaki rolü ve İngiltere’deki uygulamaları ele alındı. Gelişmekte olan ülkelerdeki emeklilik sistemlerine de değinilen konferansta, sistemin gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları ve yaş tabanlı yatırım araçları da vaka analizleri aracılığıyla katılımcılarla paylaşıldı. Konferans sonunda yapılan panelde ise, Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uluç İçöz, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan ve Allianz Türkiye Finans Genel Müdür Yardımcısı Aylin Somersan-Coqui, Türkiye’deki Zorunlu Katılım sistemini ve yaş tabanlı yatırım alternatiflerini tartıştı.