Tüm yurdu etkisi altına alan Tulpar fırtınası sigorta şirketlerini de alarma geçirdi. Birçok şirket, sigortalılarını olumsuz hava koşullarına karşı tedbirli olunması konusunda uyardı.
Haber kanalları ve ajanslar “Dikkat dikkat… Tulpar fırtınası geliyor. Soğuk hava kasırgasının tarihi belli oldu. Bu cephe dondurucu soğuk içerir!” gibi başlıklarla haberler geçiyor. Tabii bu durum sigorta sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Sigorta şirketleri de Tulpar fırtınasına karşı alarma geçmiş durumda. Şirketler SMS ve sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı duyurularla sigortalılarını uyarıyor.
Şirketlerin uyarıları şu şekilde:
Quick Sigorta: Meteorolojiden alınan bilgiye göre önümüzdeki günlerde ülke genelinde beklenen olumsuz hava koşullarına karşı tüm sigortalılarımızı önlem almaları konusunda uyarmak isteriz.
Allianz Türkiye: Yolda güvende olmak sadece sürüşümüzle değil, aldığımız önlemlerle de ilgili… Sen sen ol; yolda güvende olmak için kış lastiği ile yola çıkmayı, seyir halindeyken iki araç arasında en az 70 metre takip mesafesi bırakmayı ve buzlanma ihtimaline karşı yokuş çıkarken vites küçültmeyi unutma. Sen tüm risklere karşı önlemlerini alırken, geriye kalan her şeyde #AllianzSeninle.
HDI Sigorta: Mutluluğu paylaştığınız, anılar biriktirdiğiniz, sevdiklerinizi ağırladığınız en güzel yerdir eviniz. Yaşayacağınız her an ayrı güzellikte kalsın diye, oluşabilecek tüm tesisat riskleri için de HDI Konut Sigortası yanınızda.
AXA’lılar hava durumunu ‘iklim.co’ üzerinden bilecek
AXA Sigorta, iklim.co‘nun çözümlerinden faydalanarak; hava koşullarını öngörecek ve müşterilerinin olası risklere karşı ev ve araçlarını koruyabilmelerine yardımcı olacak. Ayrıca, müşterilerinin tazminat talepleri sürecinde yaşadıkları deneyimi iyileştirmek amacıyla; incelemelerin hızlandırılması ve risk değerlendirme doğruluğunun artırılması için; iklim.co‘nun geçmiş hava durumu verilerini karar destek sistemlerini güçlendirmek amacıyla kullanacak.
AXA Sigorta, müşterilerinin olumsuz hava koşulları konusunda mobil uygulamaları ve dijital iletişim kanalları üzerinden; önceden uyarılması için iklim.co‘nun tahmin verileriyle desteklenen anlık bilgilendirme hizmetinden yararlanacak. İklim.co, hava koşullarını ve hava durumundan kaynaklanan çevresel koşulları tahmin etmek amacıyla; Türkiye sınırları dahilinde on binlerce farklı noktadan topladığı verileri; algoritmalar çalıştıracak ve mal varlıklarını güvende bulundurmalarına yardımcı olmak için AXA Sigorta müşterilerine; ev, iş yeri adreslerinde veya bulundukları konumlardaki hava koşullarıyla ilgili; kişiye özel mesajlar iletecek.
TARSİM sürekli uyarıyor
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) da çiftçilere ürünlerinin olumsuz doğa koşullarından etkilenmemesi için sürekli uyarıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile iş birliği yapan TARSİM, hava olaylarını önceden tahmin ediyor. TARSİM aynı zamanda bünyesinde meteoroloji mühendisleri de barındırıyor.
TARSİM (DON) Sigortası için doğru bilgi;
Poliçelerde don teminatı başlaması için sartlar;
1-Poliçe tanzimleri sonrası 7 gün geçmesi,
2-Fındık ürününde, bahçedeki ocaklarda bulunan dişi çiçeklerin (karanfilli tomurcukların) etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp; sap oluşturmaya ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladıktan sonra.
Tulpar Fırtınası Nedir?
Tulpar Fırtınası; ender şekilde görülen ve çok kuvvetli soğukları içerisinde barındıran bununla beraber de; ekstrem hava koşullarına neden olan bir soğuk hava dalgasıdır.
İstanbul’da e etkili olması bekleniyor
Özellikle hafta sonu yağış bırakacağı tahmin edilen Tulpar’ın Pazartesi’den itibaren; İstanbul ve çevre illeri felç edeceği belirtiliyor. Sıcaklıkların 20 dereceden fazla düşmesi söz konusuyken; eğer soğuk hava sistemi son anda yön değiştirmezse, kar yağışına İstanbul tüm bölgeleriyle teslim olacak.
Meteoroloji’nin uyarıları dikkate alınmalı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros; yaptığı açıklamada, küresel tahminlere göre cuma gününden itibaren; Türkiye’nin soğuk hava dalgası etkisi altına gireceğini söyledi.
Türkiye’de şu anda Avrupa üzerinde oluşan alçak basınç alanlarının etkisi ile güneyli rüzgarların hakim olduğunu belirten Toros; “Dolayısıyla mevsim normalleri üzerinde bir sıcaklık yaşıyoruz. Atmosferik sayısal model sonuçlarına göre Avrupa üzerindeki alçak basınç alanı doğuya doğru hareket ederek; Cuma günü Ukrayna üzerine kadar ilerliyor. Kuzey Avrupa üzerinde yüksek basınç alanı oluşuyor” diye konuştu.
Toros, her iki sistemin etkisiyle Türkiye’ye soğuk havanın taşındığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Hafta sonu orta Akdeniz’de oluşan alçak basınç sisteminin doğuya doğru ilerleyerek; önümüzdeki hafta ülkemizde bol yağış bırakması ihtimali var. Hava sıcaklıklarının cuma gününden itibaren azalması ve yağışların çoğu yerde yoğun kar yağışı şeklinde oluşması bekleniyor. Ayrıca sistem geçişi sırasında zaman zaman kuvvetli rüzgarlar oluşabilir. Oluşabilecek şiddetli yağışlardan, kuvvetli rüzgarlardan; don ve buzlanmalardan olumsuz etkilenmemek, can ve mal kayıpları yaşamamak için MGM tahminlerine ve uyarılarına dikkat edilmesi son derece önemlidir.
İstanbul Valiliği’nin açıklaması
Kar yağışının olumsuz etkilerine karşı ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları gerekli tedbirleri almaları konusunda; İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 10.11.2020 tarih ve 2020/2 Sayılı “Kış Tedbirleri Genelgesi” ile; Valiliğimizin 12.10.2020 tarihli “Kış Mevsiminde Alınacak Tedbirler Konulu Genelge” ile uyarılmışlardır. Olumsuz hava şartlarının ilimizi terk edeceği ana kadar; ilgili kurum ve kuruluşlar, 24 saat esasına göre görev yapacaklardır. Kar yağışı, don, buzlanmanın ve ani sıcaklık düşüşü nedeniyle; vatandaşlarımızın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için, aşağıdaki tedbirlerin uygulanması kararlaştırılmıştır.
Vatandaşlarımızın, soğuk hava, kar yağışı, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde;
– Resmi Kurum ve Kuruluşlar tarafından yapılan/yapılacak uyarıları takip etmeleri ve bu uyarılarda belirtilen hususlara riayet etmeleri,
– Sokakta kalan, evsiz kişilerin ALO 112, 153, 155, 156, 183 ihbar hatları veya Kaymakamlıklarımıza bildirilmesi,
– Zorunlu olmadıkça vatandaşlarımızın özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, araçlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları,
– Kural dışı ve trafik seyrini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmaları, trafik işaret ve işaretçilerine uymaları,
– Sürücülerimizin özellikle emniyet şeritlerini kullanmamaları ve bu hususta hassasiyet göstermeleri, ayrıca trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergâhları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 112 Acil Çağrı Merkezi, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 158 Sahil Güvenlik ve 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları,
– Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olmaları,
– Görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak için site, apartman ve işyeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin mevcut alanlarını, giriş ve çıkış yollarını kar ve buzdan temizlemeleri,
– Soğuk ve yağışlı hava şartları nedeniyle, yemek ve su bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının da olduğu düşünülerek, kapı önlerine mama ve su bırakılması,
– Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü günlerde, sağlık yetkililerinin önerdiği gibi; yaşlı, çocuk, hamile, kalp ve akciğer hastalığı olan vatandaşlarımızın mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması,
– Soba ile ısınan konutlarda baca zehirlenmelerine karşı sobaların dikkatli kullanılması,
– Gribal enfeksiyon geçiren vatandaşlarımızın, toplu halde bulunulan mekânlara girmemeleri, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde 112 Acil Çağrı Merkezi, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün (İstanbul AFAD) 0212 455 56 63 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını aramaları gerekmektedir.