Sigorta sektörünün önde gelen temsilcileri, AXA Sigorta’nın ana sponsorluğunda ‘Küresel Isınma ve Enerji Üretim Tesisleri Risk ve Hasarları Çalıştayı’nda bir araya geldi.
Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile bunların sebepleri, yenilenebilir enerji ve problemleri, elektrik enerjisi üretimi yapılan hidroelektrik; kömür, doğal gaz, rüzgâr ve güneş santrallerinin yapım ve işletme riskleri ve hasarlarının ele alındığı çalıştay; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Taksim’deki Taşkışla Yerleşkesi’nde düzenlendi. 29 Şubat-1 Mart tarihlerinde toplam 16 saat olarak düzenlenen çalıştaydaki oturumlarda TSB Genel Sekreteri M.Akif Eroğlu, AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ve Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan bildiri sundu.
TSB Genel Sekreteri M.Akif Eroğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 riskleri raporunda iklim değişikliği ilk sıralarda yer alıyor. Oysa daha önceki raporlarda iklim değişikliğiyle ilgili riskler nadir yer alıyordu. Şimdi ise çok sayıda iklim değişikliği bağlantılı riskin olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de küresel ısınmanın etkilerini net bir şekilde yaşıyoruz. Sigortacılar olarak bu alanda kamunun riskini özel sektöre kaydırmamız gerekiyor” dedi.
Yenilenebilir enerji vurgusu
AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ise iklim değişikliğinin ülkemizdeki etkilerine vurgu yaparak; “Üç tarafı denizlerle kaplı bir ülkede su seviyelerinin yükselmesinin yıkıcı etkileri olacaktır. Sigortacılar olarak hem sigortalıları hem de kendimizi korumamız gerekiyor. Sigorta ihtiyaçlarının arttığı yeni dönemde özellikle aktüeryal çalışmalara odaklanmalıyız. Kolay enerji yok, yenilenebilir enerji var. Biz şu ana kadar bir şeyleri yakarak enerji ürettik. Fosil yakıtları bu şekilde kullanmamız da küresel ısınmaya sebebiyet verdi. Dünyada fosil yakıtlara yapılan yatırım azaldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüldüğünü görebiliyoruz. Güneş, rüzgâr ve hidroenerji santralleri Türkiye’nin gündemine oturacak. Sigortacılar olarak kendimizi geliştirmeli ve ürünlerimizi yenilenebilir enerji kaynaklarına uygun hale getirmeliyiz” diye konuştu.
Halk Sigorta Genel Müdürü Bülent Karan da dünyada kullanılan enerji kaynaklarıyla ilgili sunum yaptı. Karan, yeryüzünde kaynakların dağılımı, mevcut kaynakların sürdürülebilirliği ve ülkemizde bulunan yer altı kaynaklarıyla ilgili bilgi verdi. Yapılan son araştırmalara göre petrole 50 sene ömür biçildiğini belirten Karan; “Yenilenebilir enerjinin enerji üretimindeki payı her geçen gün artıyor. Ancak, fosil yakıtları yenilenebilir yakıtlarla tamamen değiştirebilmemiz için daha çok vakit var” şeklinde konuştu.
Oturumlarda ayrıca Prof. Dr. Ayşen Güneş Lav ve Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, Yenilenebilir Enerji ve Sorunları hakkında bildiri sundu. Dr. İbrahim Pazan, Güneş Enerjisi ve İnş. Y. Müh. Ufuk Demiryol, Rüzgâr Enerjisi ve Ahmet Yeşilkaya ise HES konularını işlediler.
Yaklaşık 85 katılımcının yer aldığı çalıştayı AXA Sigorta, Allianz Türkiye, Anadolu Sigorta, Eureko Sigorta, Halk Sigorta, HDI Sigorta; Dubai Starr Sigorta ve Ankara Sigorta’dan genel müdür yardımcıları, risk mühendisleri ve hasar departmanı uzmanları ile sigortacılık öğrencileri ilgiyle izledi.