MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada sigortacılık sektörü için kapsamlı bir çatı yasasının hazırlanması gerektiğini vurgulayarak mevcut düzenlemelerin sektöre yeterince hizmet etmediğini ifade etti. Şanlıtürk, sektördeki önemli sorunlara çözüm önerileri de sundu.
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, TBMM Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kapsamında, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.
Şanlıtürk, sigortacılık sektörünün ihtiyaçlarına dikkat çekerek sektörün daha iyi bir yapıya kavuşabilmesi için kapsamlı bir çatı yasası hazırlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de Orta Doğu ve Türk Devletlerine öncülük edebilecek bir sigortacılık yasasının çıkarılmasının önemine değinen Şanlıtürk, mevcut 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun sektörün ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti. Bu nedenle, sektörün tüm bileşenlerinin görüşleri alınarak, dünya sigortacılık uygulamaları da göz önünde bulundurularak yeni bir çatı yasası hazırlanması gerektiğini söyledi.
“Sektörün aktif toplamı 2,1 trilyon”
Türkiye’de sigortacılık ve özel emeklilik sektöründe, 73 şirketin faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 200 bin kişininistihdam edildiğini aktaran Şanlıtürk, “Eylül 2024 itibarıyla toplam prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74 artışla 571 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Sektörün aktif toplamı ise 2,1 trilyon, bireysel emeklilik dâhil likit varlıkları toplam 1,8 trilyon ve öz kaynakları 251 milyar TL’ye ulaşmıştır” dedi.
“BES’te devlet katkısı artarsa rakamlar da artacaktır”
Şanlıtürk, 21’inci yılını dolduran özel emeklilik sisteminde aralık ayı itibarıyla toplam tasarruf sahibi sayısının 17 milyonu aştığını belirterek “Sistemde biriken toplam fon tutarı devlet katkısı dâhil 1,2 trilyon TL’ye ulaşmıştır. Bireysel emeklilik sistemi dâhilinde şu ana kadar 300 binin üzerinde vatandaşımız emekli olmuş, 18 yaş altı bireysel emeklilik sistemi uygulamasıyla 1,4 milyonu aşkın çocuğumuz 26 milyar TL’yi aşan birikimle sisteme giriş yapmıştır. Bireysel emeklilikte devlet katkı payı arttırıldığı takdirde bireysel emekliliğin özendirileceğine ve bu rakamların daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu.
“Şirketlerin mali yapısı güçlendirilmeli”
Şanlıtürk, sektörde çözüm bekleyen önemli konulara değinerek sigorta sektörünün geliştirilmesi için bir dizi öneri sundu. Sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluş ve ruhsatlandırma süreçlerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Şanlıtürk, güvence hesabı kapsamının tüm sigorta branşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, şirketlerin mali yapılarının güçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Şanlıtürk, mali yapısı zayıflayan şirketlerin sektöre zarar vermesinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.
“Dağıtım kanalları arasındaki farklılıklar giderilmeli”
Sektördeki adil rekabetin sağlanabilmesi için dağıtım kanalları arasındaki farklılıkların giderilmesi gerektiğini belirten Şanlıtürk, bankaların müşterilerine kredi verirken sigorta poliçelerinin yüksek fiyatla kesilmesini kabul etmemesi gerektiğini, aksi takdirde faiz oranlarının arttırılması tehdidinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, zorunlu trafik sigortalarında sigorta şirketlerinin “zarar ediyoruz” gerekçesi ile poliçe kesmemesi ve poliçeleri aşırı yüksek fiyatlarla satmamaları gerektiğini vurguladı. Şanlıtürk, acenteler varken zincir marketler veya diğer özel kurumların bayilerinden poliçe kesilmesinin meslek etik kurallarına aykırı olduğunu belirtti.
“Meslek Etik Kurulu’na ihtiyaç var”
Sektörün yazılı kurallarının yanında, rekabet koşullarını düzenleyen bir Meslek Etik Kurulu’nun kurulması gerektiğini de ifade eden Şanlıtürk, 2023 yıl sonu verilerine göre sigortacılık sektöründeki toplam primlerin 486 milyar TL’yi aştığını belirterek bu rakamın yüzde 90’ının sigorta acenteleri, bankalar ve brokerler aracılığıyla üretildiğini söyledi. İstihdama katkı sağlamak adına, aracılık faaliyetlerinde acente öncelikli mekanizmalarının esas alınarak düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.
“Oto ve oto dışı eksperliği ayrılmalı”
Şanlıtürk, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de oto ve oto dışı eksperliğin ayrı ayrı yapılması gerektiğini ifade etti. Sigorta eksperliği sınavının 13,5 yıl aradan sonra 2023 yılında gerçekleştirildiğini hatırlatan Şanlıtürk, eksperlik sınavlarının belirli aralıklarla ÖSYM tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sigorta aracıları ve eksperlerin ayrı ayrı meslek çatıları altında örgütlenebileceğini söyledi.
“Yabancı sermaye payı arttırılmalı”
Sektördeki yabancı sermaye payının yüzde 48’lere kadar düştüğüne dikkat çeken Şanlıtürk, bu oranın artırılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
“Devlet destekli gelir koruma sigortası fındık ürününü de kapsamalı”
Türkiye genelinde uygulanan devlet destekli gelir koruma sigortasının buğday ve arpa ürünlerinden sonra fındık ürününü de kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade eden Şanlıtürk, “Fındıktaki kahverengi kokarca zararlısı TARSİM kapsamına alınmalı” dedi.
“Teminatların rayiç bedeli üzerinden verilmesi DASK’ailgiyi arttıracaktır”
Şanlıtürk, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. DASK’ın kurulduğu tarihten bugüne kadar 41 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirdiğini hatırlatan Şanlıtürk, bunun 39 milyar TL’sinin yalnızca 6 Şubat depremi için ödendiğini söyledi. “DASK Sigortalarındaki Teminatlar Rayiç Bedel üzerinden verilirse ilgiyi arttıracaktır” diyen Şanlıtürk, Orta Vadeli Program’da da yer alan “Zorunlu Afet Sigortası”nın yürürlüğe girmesi ile birlikte depremin yanı sıra taşkın sel ve su baskını, yanardağ püskürmesi, heyelan, fırtına, dolu, çığ, orman yangını gibi doğal afetler de sigorta kapsamına alınacağını belirtti.
“2025 yılı için öngörülen bütçe büyüklüğü 625 milyon TL”
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) giderlerinin sorumlu olduğu finansal kuruluşların bilançoları üzerinden hesaplanan katılım paylarından karşılandığını söyleyen Şanlıtürk, “Genel bütçeden Kuruma herhangi bir ödenek tahsisi yapılmamaktadır. 2025 yılı için Kurumun bütçe büyüklüğü 625 milyon TL olarak öngörülmüştür. Öngörülen bu 2025 yılı bütçesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bütçeye Milliyetçi Hareket Partisi olarak “kabul” oyu vereceğimizi belirtiyorum” dedi.
Oto ve oto dışı eksperliği ayırıyorsan acenteleri de ,sigorta şirketlerini de oto ve oto dışı diye ayıralım. Nasıl ?
Murat’ın zoruna gitmiş anlaşılan. Otocu kardeşimiz ranttan çok yararlanamadın mı? Kıyamam bir sen mi zengin olmadın.