23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sigorta Haftası IV. Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başladı

“Sigortacılık Sektöründe Yeni Gelişmeler” başlıklı IV. Ulusal Sigorta Sempozyumu ile başlayan Sigorta Haftası 25 – 31 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklere sahne olacak.

kapakT.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) katkılarıyla Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından 25 Mayıs Pazartesi günü Limak Eurasia Hotel’de düzenlenen IV. Ulusal Sigorta Sempozyumu’nda zorunlu sigortalara ilişkin yeni düzenlemeler, takip süreci, sorunlar ve çözüm önerileri ile yıllık gelir sigortalarındaki yeni dönem ve düzenlemeler sigorta şirketi, acente, eksper ve aktüer perspektifiyle değerlendirildi.

“Sigortacılık Sektöründe Yeni Gelişmeler” konulu sempozyumun açılış konuşmaları T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı ve SEGEM Yönetim Komitesi Başkanı Dr. Ahmet Genç, TOBB Başkan Yardımcısı ve SEGEM Yönetim Komitesi Üyesi Ender Yorgancılar ile Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger tarafından gerçekleştirildi.

Oturum_1“Sigorta bilincini artırmak için
çalışmalarımız devam ediyor”

T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı ve SEGEM Yönetim Komitesi Başkanı Dr. Ahmet Genç, başta SEGEM olmak üzere Sigorta Haftası için çeşitli etkinlikler düzenleyen tüm kuruluşları tebrik ederek sempozyumun açılışını gerçekleştirdi. Genç, “2014-2018 dönemlerini kapsayan stratejik plan kapsamında sektörün büyümesini harekete geçirmek, sigorta bilincini ve finansal bilinci artırmak amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Son 10 yılda sigortacılık sektöründe güven tesis etmek ve kurumsal altyapıyı geliştirmek anlamında önemli adımlar attık. Bu kapsamda yasal altyapıyı yeniden düzenledik ve uluslararası standartlara uygun hale getirdik” dedi.

2014 yılından bu yana sektördeki prim artışının yükselerek devam ettiğini, 2014’teki yavaşlamanın ise 2015‘teki reel seyrine döndüğünü söyleyen Genç, 2015’in ilk 3 ayında % 13 nominal büyüme ile reel artış görüldüğünü aktardı. 2009 sonrası görülen karlılık sorununun da 2013 yılında sona erdiğini belirten Genç, teknik zarar üreten branşlar üzerindeki analiz çalışmalarının gelecek dönemde ortaya daha iyi bir tablo çıkartılması için gerekli olduğunu vurguladı.

Sigortacılığın en önemli
unsurlarından biri güven

Soma ve Ermenek’te yaşanan facialara değinerek konuşmasına başlayan TOBB Başkan Yardımcısı ve SEGEM Yönetim Komitesi Üyesi Ender Yorgancılar ise “Milletçe bu acıların sarılması için elimizden gelen çabayı gösterdik. Diğer yandan facialar yaşandıktan sonra yapılan yardımlar, acılarımızı ancak bir nebze azaltmaktadır. Önemli olan acılar yaşanmadan önce gerekli tedbirleri almaktır. Bu kapsamda, Haziran ayı sonunda başlayacak olan ‘Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası’nın önemli bir kazanım olduğuna inanıyoruz” dedi. Konuşmasında sigortacılık sisteminin en önemli unsurlarından birinin taraflar arasındaki güven duygusu olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, TOBB olarak uluslararası faaliyette bulunan önemli bir firma ile çalışma yaparak acentelik sözleşmelerinin Sigorta Acenteleri Yönetmeliği kapsamında revize edildiğini de aktardı.

“2014 yılında nominal olarak
% 7’lik bir büyüme gösterdik”

Sempozyumdaki konuşmasında sektörel rakamlara ve sigorta sektörünün gündemindeki önemli konulara değinen Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger “Sektörümüz 2000 yılından bu yana prim üretiminde kriz dönemleri haricinde reel olarak büyümüştür. Bir önceki yıl ile kıyasladığımızda 2014 yılında nominal olarak % 7’lik bir büyüme gösterdik, ancak bu rakamın reel anlamda binde 1’lik bir küçülmeye denk geldiğini söyleyebiliriz. 2013 yılında 168 dolar olan hayat-hayat dışı toplamda kişi başına düşen toplam prim üretimlerinin 2014 yılında bir miktar gerilediğini ve 153 dolar olduğunu görüyoruz. Bu daralmada bir önceki yılın etkisini görüyoruz. 2012’de şirketlerin reel zararından sonra 2013’te büyük bir atılım yaşandı. 2014 yılında ise sektörün büyümesinin normal değerlerine döndüğünü görüyoruz. Bunun yanı sıra, bir döviz etkisinden de söz edebiliriz” dedi.

Oto sigortaları alanında yapılan çalışmaların da devam ettiğini belirten Ülger, 1 Haziran itibarıyla eşdeğer parça uygulamasının başlayacağını söyledi. Ülger, sigorta şirketlerinin özel servisler için standart belirleme ve sertifikasyon yetkinliği olan bir kuruluşunun yetkilendirilmesi ile TSB bünyesinde özel bir sertifikasyon programı oluşturulması yönünde çalışmalarının sürdürüldüğünü katılımcılarla paylaştı.

Sempozyumun “Zorunlu Sigortalarda Yeni Düzenlemeler ve Zorunlu Trafik Sigortası Örneği” başlıklı ilk oturumunda zorunlu sigortaların takibi, zorunlu sigorta uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ile acente ve eksper bakış açısıyla zorunlu trafik sigortası uygulamaları ele alındı.  “Yıllık Gelir Sigortalarında Yeni Dönem” başlıklı ikinci oturumda ise yıllık gelir sigortalarına ilişkin düzenleyici çerçeve ile sigorta şirketleri ve aktüer bakış açısıyla yeni düzenlemelere değinildi.

Rakamlarla Sigorta Sektörü*

Türkiye Sigorta Birliği, Sigorta Haftası dolayısıyla sigorta sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi veren bir infografik hazırladı. Infografik, TSB ve sektör şirketleri ve kurumlarının web sitelerinde de hafta boyu yayınlanacak.

  • 2014 yılında her 100 araçtan 80’i sigortalı oldu. Şu anda trafiğe kayıtlı 18,8 milyon aracın 15,1 milyonunun sigorta poliçesi bulunuyor.
  • 5 milyon araç kaza riskine karşı kasko poliçesi ile güvence altına alındı.
  • 2014 yılında ferdi kaza hasarları için 116,5 milyon TL tazminat ödendi.
  • 2014 yılsonu itibarıyla 17,7 milyon konutun 6,8 milyonu deprem riskine karşı sigortalandı. Başka bir deyişle, yaklaşık 7 milyon ev sahibi kendini DASK ile güvende hissediyor, depremden endişe etmiyor.
    • Zorunlu deprem sigortası sayesinde deprem hasarları güvence altına alındı. Son 5 sene içerisinde meydana gelen 194 deprem için DASK tarafından 140 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildi.
  • 2014 yılında 2,4 milyon kişi özel sağlık hizmetinden yararlandı.
    • Son beş yıl içerisinde sağlık branşında yazılan prim 11,1 milyar TL, ödenen hasar ise 8,1 milyar TL oldu. Yazılan primin % 73,5’i hasar olarak geri ödendi.
  • 5,9 milyon konut ve işyeri yangın riskine karşı güvence altına alındı.
  • BES katılımcı sayısı 2014 yılında % 21,9’luk artışla 5 milyonu geçti.
    • Katılımcıların fon tutarı 34,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, devlet katkısı fon tutarı ise 3 milyar TL oldu.

 Sigorta Haftası etkinliklerle kutlanıyor

25 – 31 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sigorta Haftası kapsamında Hazine Müsteşarlığı, TOBB ile TSB’nin oluşturduğu Sigorta Bilinçlendirme ve Tanıtım Stratejisi Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar ve desteklenen etkinlikler ise şöyle:

  • 25 Mayıs 2015 İstanbul – “SEGEM IV. Ulusal Sigorta Sempozyumu”
  • 27 Mayıs 2015 İstanbul – Sigorta Acenteleri Derneği (SAB) “Türk Müziği Korosu Konseri”
  • 29 Mayıs 2015 Bursa – TARSİM “Çiftçiler Buluşuyor” Toplantısı

Bunların yanı sıra TOBB tarafından İstanbul, Nevşehir, Mustafakemalpaşa, Iğdır, Eskişehir, Çorlu, Bingöl, Van, Giresun, Şanlıurfa, Hopa, Malkara, Ankara, Adana, Nizip, Akhisar, Uzunköprü, Gebze, Gümüşhane, Fethiye, Uşak ve Kütahya’da, TARSİM tarafından da İstanbul, Adana, Kırıkkale, Samsun, Ankara, Antalya ve Malatya’da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Sigorta Haftası süresince sigorta bilincinin tabana yayılması amacıyla sektörde yer alan kurum ve kuruluşlar tarafından ülke çapında veya bölgesel olarak farklı etkinlikler düzenleniyor. Hazine Müsteşarlığı Stratejik Planı kapsamında her yıl Mayıs ayının son haftası kutlanan Sigorta Haftası aracılığıyla tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi, sigorta hakkında bilinçlendirilmesi, tüketicilerin sektöre ve sektörün geleceğine güven duyması hedefleniyor.

(*) TSB, DASK, SBM ve EGM kurumlarının verilerinden yararlanılmıştır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER