Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, acentelerinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Acentelerimizi gözbebeğimiz şeklinde tutuyoruz. Acente sayımız bin 700 ve bunu artırmak istiyoruz ve 2 bin olmasını istiyoruz” dedi.
Bütün acentelerine değer verdiklerini belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, acentelerinin gözbebekleri olduğunu söyledi. Çetin, “Acente sayımız bin 700 ve bunu artırmak istiyoruz ve 2 bin olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, sektöre yönelik beklentilerini ve Güneş Sigorta’nın hedeflerini paylaştı. Şirket olarak 2014 yılını iyi bir şekilde kapattıklarını belirten Çetin, “2014 bizim açımızdan iyi bir yıl oldu. Yapısal olarak yapılması gereken adımları attık. Bunu atarken, şirketi büyüttük, pazar payını artırdık. Hem de kârlı branşlarda sektörün çok üstünde büyüdük ve bunun sonunda da 13.4 milyon TL kâr elde ettik. Yapısal olarak yapmak zorunda olduğumuz işleri bitirdik. Hasar operasyonlarımızı merkezde topladık. Tahsilâtı merkezileştirmede altyapımızı kurduk. Bunu bir yıla sığdırmak imkânsız gibiydi ama bunu ekibimizle birlikte başardık. Bu nedenle de kendimizi başarılı görüyoruz” diye konuştu.
“Rekabetin yıkıcı olmaya başladığı dönem yaşadık”
Çetin, sektörün paradoksu olarak adlandırdığı ve hem çok cazip olması hem de bu cazibesinin gerçekleşmesi için gereken zamanın ötesinde pazara giriş olması nedeniyle sektörde 2014 yılı sonunda rekabetin çok arttığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Son çeyrekte yenilemelerdeki fiyatlara baktığımızda rekabetin yıkıcı olmaya başladığı, bazı oyuncuları devre dışı bırakma hedefler konumuna ulaştığı bir dönem yaşadık. 2015 yılının ilk aylarında ise ne yazık ki zaten ekonomideki daralma beklentisi ile şirketler de daha fazla daralacaklarını düşünüp pazar paylarını korumak amacıyla fiyatlarını daha da aşağı çektiler. Geçen sene başlayan bu trendle birlikte ilk çeyrek istediğimiz gibi gitmedi. İlk iki ay iyi değildi, mart ayı itibariyle toparlanmaya başladık. Fakat biz istemediğimiz fiyatlardan üretim yapmak istemiyoruz. Fiyatlar sektör olarak istediğimizin çok altında. İyi başlamadı yıl.”
Sektörde çok fazla yatırımcı olduğunu cazibesini koruduğunu belirten Çetin,“Genç nüfus, penetrasyonun çok düşük olması, hala sektörün büyümesinin ülkenin büyümesinin çok üstünde olması gibi şeyler sektörü cazibe merkezi haline getiriyor ki, ama ne yazık ki, buraya gelen oyuncu sayısı bu sektörün besleyebileceği kadar değil. Bu nedenle bundan sonra birleşmeler, satın almalar, sektörden çıkışların olacağı bir sürecin başlayacağını düşünüyoruz” dedi.
“Artık hasar konuşulmaya başlandı”
Sektörde son 10 yılda iyi şeyler olduğuna ve 10 sene öncesine göre şeffaf, ölçülebilir, takip edilebilir, yönetilebilir, hesap verebilir durumda olduklarına dikkat çeken Çetin, “Tüketici haklarının en üst seviyede korunduğu bir sektör haline geldik. Bu çok iyi. Bakın son seneye kadar herkes üretimi konuşurken, artık hasar konuşulmaya başlandı. Hasarın hızlı doğru ödenmesi konuşulmaya başlandı. Bunun bir sonraki aşaması ise hasarla ilgili olarak tüketicilerimiz istediklerini alamıyorlarsa neden alamıyorlar bunu sorgulamaya başlanması lazım. Temele insanın alınması lazım, çünkü bunu yapmayan hiçbir sektörün ayakta kalması mümkün değil. Hangi ürüne ihtiyaç var diyerek, insanlara inen ve buna uygun ürünler çıkartan bir sektör haline gelmemiz lazım. Biz şirketimizde bu kültürün yer etmesi için çalışıyoruz. Bu nedenle de çalışanlarımıza büyük yatırım yapıyoruz. Güneş Sigorta bir okul ve bunu tekrar bu algıyı oluşturacak yatırımları yapıyoruz” şeklinde konuştu. Çetin, sektörde çok kısa vadeli hareketler gördüklerini belirterek şunları söyledi: “Panik hareketler yapılıyor ve bu durumda da şirketlerin zik zaklar çizdiklerini görüyoruz. Sektörün uzun vadeli planlama yapmaması ve yöneticilerin de burada kendini güvende hissetmemesi bence büyük bir sorun.”
VakıfBank ile ilişkilerimiz çok iyi
Banka sigortacılığı tarafında ise VakıfBank ile ilişkilerin çok iyi gittiğine işaret eden Çetin, “Geçen sene banka ile istediğimiz noktada bir üretim yapamadık, üretimimiz banka tarafında kredi düzenlemeleri nedeniyle düştü. Fakat güzel bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bir danışmanlık alıyoruz. Burada çok iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Acente Kulüpleri büyük ilgi görüyor
Acentelerinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Serhat Süreyya Çetin, “Bu nedenle önemli bir uygulama başlattık. ‘Pırlanta Kulübü’, ‘Elmas Kulübü’ ve ‘Kristal Kulübü’ kurduk ve bu uygulamamız çok büyük ilgi gördü. Biz bütün acentelerimize sektör üstünde bir değer veriyoruz. Gözbebeğimiz şeklinde tutuyoruz. Acente sayımız bin 700 ve bunu artırmak istiyoruz ve 2 bin olmasını istiyoruz. Pusula programımız çok iyi işliyor ve programı almak isteyen şirketler var. Çok büyük ilgi görüyor” şeklinde konuştu.
Günlük 80 kuruşa sağlık sigortası
Çetin, sigortanın herkesin ulaşılabileceği bir hizmet olması gerektiği düşüncesinden yola çıkarak sağlık sigortalarında çok özel bir ürün çıkardıklarını da söyledi. Çetin şunları söyledi: “Ürün yelpazemize İksir Sağlık Sigortası’nı ekledik. Yatarak tedavi güvencesi içeren İksir Sağlık Sigortası ile sigortalılarımız ayrıcalıklı teminatlara günlük 80 kuruş, yıllık ise 292 TL’den başlayan fiyatlarla sahip olabiliyorlar.”
IBNR’deki yeni genelge sektöre büyük yük getirebilir
IBNR’deki yeni genelge sektöre büyük yük getirebilir Serhat Süreyya Çetin, sektörün önündeki en önemli sorunun Aralık 2014’te yayınlanan GERK (Gerçekleşmiş ancak Raporlanmamış Hasarlar Karşılığı – İngilizcesi IBNR) hesaplama yaklaşımının yeni genelge ile değiştirilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeni genelge ile raporlanmamış hasarlar karşılığı hesaplamalarının aktüer tarafından yapılmasına olanak sağlandı. Ancak burada önemli olan yeni yaklaşım ile 2014 sonu kapanışında kullanılan yaklaşım arasında bazı branşlarda büyük farklılık çıkmasıdır. Örneğin zorunlu trafik branşında eski ve yeni metodoloji ile hesaplanan GERK arasında büyük farklılıklar bulunmaktadır. Sadece trafik branşı için sektör toplamında 1,5 milyar TL ile 2 milyar TL arasında ek bir farkın çıkacağı tahmin edilmektedir. Yeni genelge zarar eden bir branşın zararını arttıracak, düşük kârın elde edildiği sektörün ise zarar etmesine neden olacaktır. Bunun yanında sermaye yeterliliği, vergi gibi dikkat edilmesi, incelenmesi ve üzerinde düşünülmesi gereken konular bulunmaktadır. Bu geçişin trafik primleri üzerinde de etkisinin olacağı yetersiz alınan primlerin arttırılarak olması gereken seviyeye hareket edeceği düşünülmektedir.”
Büyümemiz yüzde 15’in altına düşmez
Güneş Sigorta olarak 2015 yılına yönelik hedeflerine değinen Serhat Süreyya Çetin, sektörden bu yıl daha fazla büyüyeceklerine işaret ederek şunları söyledi: “İkinci altı ayda belki tablo değişebilir ama yüzde 15’in altında kalacağımızı düşünmüyoruz. Pazar payımızda da bir artış bekliyoruz. Öte yandan kârlılık vazgeçilmez koşulumuz. Teknik kârlılık anlamında çok dikkatliyiz. Burada en iyi rakamlardan biri bizde, fakat ilave yükümlülükler nedeniyle bunu bilançomuza yansıtamıyoruz. Teknik kârlılığımız asla taviz vermiyoruz. Kesinlikle yaptığımız işin katma değerinin yüksek olduğunu biliyor ve bunu fiyatlarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Pahalı değiliz ama hak ettiğimizi de alıyoruz.”
Süreyya Çetin’den kısa kısa…
►Portföy dengemiz sektörden iyi, büyümemiz de iyi. Trafik tarafını yüzde 10 büyütüyorsak yangın gibi branşlarımızı yüzde 20 büyütüyoruz. Hedef branşlarda sektörün iki katı büyüyoruz.
►Bir geçiş dönemindeyiz. TSB çok büyük bir sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Bana soracak olursanız seçim gerekiyor, ama bu da olmayacak diye düşünüyorum. Birliği çok kötü tıkadılar
►Yıl sonunda sektörün büyümesi ülke büyümesinin en az üç katı olur. Yüzde 10’dan aşağı olmaz. Çünkü penetrasyon oranımız çok düşük. Göreceli olarak işler kötü gibi olsa da ülke büyüyor ve sigortacılık burada cazip.
YAKUP SAYAR / DÜNYA