Mapfre Genel Sigorta, 200 acentesi ile geleneksel acenteler toplantısında Antalya’da bir araya geldi. Mapfre Genel Sigorta CEO’su Serdar Gül toplantıda oto sigortalarındaki kötü tablonun Haziran’ a kadar sürmesi dıurumunda yönetici ayrılıkları yaşanabileceğini belirtti.
Mapfre Genel Sigorta, 2015 yılı geleneksel acenteler toplantısını Antalya Belek Kaya Palazzo Hotel’de gerçekleştirdi. Mapfre Genel Sigorta 3-5 Nisan tarihleri arasında 200’e yakın acentesini eşleriyle birlikte ağırladı. Toplantının açılış konuşmasını Mapfre Genel Sigorta Genel Müdür Yardımcısı İlker Sırtıkırmızı yaptı. “Gerçek başarının anahtarını yıllardır ‘Güven ve İstikrar” olarak bildik, kararlarımızı buna göre aldık ve acentelerimizi de bu doğrultuda seçtik” diyen Sırtıkırmızı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız iş çok zor. Emeklerimizin ne kadar değerli olduğunun farkındayız. Tarifeler, hasarlar bir gün hepsi unutulacak. Geriye ortaya ne çıkardığımız ve bununla ne yaptığımız kalacak. Bizim yaptığımız en güzel şey, birlikteliğimizin kıymetini bilmek olarak hatırlanacak. Bu coşkumuzu kaybetmeyeceğimize inancım sonsuzdur.”
Toplantıda konuşma yapan Mapfre Genel Sigorta CEO’su Serdar Gül, Mapfre Grubu’nun dünyadaki 2014 yılı rakamlarına değindi. Mapfre Grup’un karlılığı ve büyümesi ile ilgili rakamları da veren Gül, “Mapfre Türkiye olarak, Grup’un İspanya dışındaki yatırımları arasında 6’ncı sıradayız. Aslında iki ülkeyi de geçerdik ama dövizdeki devalüasyon nedeniyle 6’ncı sıra ile yetindik” dedi. Gül, “Türkiye’de durum pek değişmedi, 2014 yılı ekonomik ve politik faktörler nedeniyle zor bir seneydi. Buna rağmen sektörün üzerinde büyüdük” şeklinde konuştu.
“Sağlık, hormonlu büyüyor”
2015 yılının ekonomik anlamda yavaş seyrettiğine değinen Gül, ihracatın ve kredilerdeki azalmanın sigorta sektörünü yakından etkileyeceğine inanıyor. Gül, yeni iş olmayınca fiyatların da düştüğüne dikkat çekti. “Mapfre Genel Sigorta olarak büyümemizden şikayetçi değiliz. Yüzde 1 büyüme bu ortama göre oldukça sağlıklıdır” diyen Gül, yangındaki büyümeyi değerli bulduğunu kaydederken bundan sonra da en hızlı büyüyecek branşın yangın olacağı düşüncesinde olduğunu söyledi. Mühendislikte küçülmenin yatırımın olmamasından kaynaklandığını belirten Gül, “Sektörde iki yıldır sağlık branşında bir büyüme var. Bu da yabancılara getirilen zorunluluktan kaynaklanıyor. Aslına bakarsanız sağlıkta hormonlu bir büyüme var” dedi. Gül “Biz Mapfre Genel Sigorta olarak sağlıkta iddialıyız. Sağlıktaki ilk iki şirketin rekabeti sektörü etkiliyor. İyimser değilim. Sağlık sigortasında bir devrim gerekiyor. Mapfre, Türkiye’de sağlık ve hayat branşına büyük önem veriyor. Bu nedenle duruma bakıp geri adım atacağımız düşünülmemeli” ifadelerini kullandı.
“Otoda durum çok vahim”
Gül, “Trafikte büyüme rakamlarına baktığımızda bazı şirketlerin yüzde 100’ün üzerinde büyüdüğünü görüyoruz. Bu şirketlerin sermaye yeterliliğinin olmaması da başka vahim bir nokta. Rakamlara bakıldığında sağlıksız gelişmeyi görebiliyoruz. ‘Ben iyiyim’ diyen sigorta şirketi, trafik sigortasında yüzde 30 zarar ediyor. Biz iyiyiz diyoruz, bizim zararımız yüzde 27. Sektörde trafik sigortasında zararın yüzde 25 olduğunu düşünürseniz fotoğrafı daha iyi görürüz. Bu tablo, sektörü 2017, 2016’da değil, bu sene batırır. Trafikteki yüzde 30 zararı diğer branşlardan karşılayamayan şirketin vay haline. Dövizdeki artış yedek parça maliyetlerini de etkileyecek. Biz bu artışı poliçelere yansıtmadığımız için bize ekstra maliyet olarak gelecek” dedi.
“Şirket ve yönetici sayısı azalır”
Oto sigortalarındaki bu tablonun Haziran ayına kadar sürmesi durumunda sektörde kötü şeyler olabileceğine dikkat çeken Gül, “Bu tablo hazirana kadar sürerse sektörde şirket sayısı azalabilir, hatta yöneticiler arasında koltuklar boşalabilir. 25 yıldır bu kadar kötü bir tabloya ben rastlamadım. Bu kötü tablo ne yazık ki kaskoya da yansıyor. Kaskoda bir şirketin yüzde 100’ün üzerinde büyümesi normal midir? Ne oldu da büyüyor? Tek konu fiyat. Bu sürdürülebilir değil. Yani onların acentesi sizlerden daha iyi değil bunu bilin“ şeklinde konuştu.
Yöneticiler akıllarını başlarına almalı
Yıla sel, fırtına ve yangınlarla başladığının altını çizen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha ilk iki ayda oluşan hasarlar gelecek ile ilgili bize fikir veriyor. Rakamlar ortada; sigorta şirketlerinin yöneticileri akıllarını başlarına almazlarsa sektör tarihinin en büyük çalkantısı ile karşı karşıya kalınır. Bu durumu ne Güvence Hesabı kurtarır, ne başka bir kurum. Rezervlerimizi güçlendirdik ama yeni uygulamalar ile dosya başına ayırdığımız miktarın iki katına geldi talepler. Değer kaybı ve sürücünün yakınlarına ödenecek tazminatlarla ilgili Yargıtay kararı ile sektörün yükü kat be kat artmıştır. 15 yıl öncesinden bize talepler geliyor 10-20 TL’ye yaptığımız poliçelere ödediğimiz tazminatları sizlere söylemeyeyim. Bir fırtına daha geliyor. Artık testi kırıldı.”
Genel Servis’in başarısı
Genel Servis uygulamasının başarı ile sürdüğüne dikkat çeken Gül, “Mapfre Grup tarafından bu servislere verilen Altın Belgesi’nin alınmış olması büyük başarı. Çünkü bu sertifikayı İspanya’da alan şirket yok. Genel Servis yöneticilerini tebrik ederim. En son şubat ayında yaptığımız acente anketini sizlerle paylaşmak isterim. Bilimsel bir anket oldu. 682 adet acente katıldı bu ankete. Sonuçlarından memnunuz” dedi. Gül, anket sorularını ve sonuçlarını tek tek değerlendirerek toplantıya katılan acentelerle de paylaştı. Toplantı sonrasında acenteler başta golf olmak üzere birçok aktivitede yeni yıl için enerji depoladı. Gala gecesinde ise acenteler Ziynet Sali ile eğlenceli vakit geçirdi.