Sigorta sektörü, 2025 yılına da geçmiş yıllarda olduğu gibi “Zorlu bir yıl bizi bekliyor” söylemiyle girdi. Sektörün 2025’te de reel olarak büyüyeceği konusunda sigortacılar hemfikir. Buna karşın, enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisi nedeniyle sektörü asıl zorlu kârlılık sınavı bekliyor.
ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL
2025 yılı Türkiye ekonomisindeki pek çok sektör için yeni umutlarla başladı. Paydaşı olduğumuz sigorta sektörü için de bu aynen geçerli. Pek çok branşta sigortalı ve poliçe adedinin artması, sigorta penetrasyon oranının yükselmesi konusunda umutlu olmak çok güzel. Ancak, son yıllarda yeni bir yıla başlarken sektörde neredeyse adet haline gelen bir söylem var: “Zor bir yıl bizi bekliyor!” Nitekim bu yıl da sektörde 2025 beklentileri konusunda görüşlerine başvurduğumuz sigortacıların çoğu, umutlu olmakla birlikte sektörü zor bir yılın beklediği konusunda hemfikir. Tabii ki bunu yaşayıp göreceğiz. Geçmiş yıllara baktığımızda sektör tüm zorlukların üstesinden geldi; her yıl reel olarak büyüme kaydetti. 2025 yılında da sektörün reel olarak büyümesi bekleniyor. Bununla birlikte enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisi nedeniyle sektörü asıl zorlu ‘karlılık sınavı’ bekliyor.
Sektör 11 aylık dönemde yüzde 72,6 büyüdü
2025 yılı beklentilerine geçmeden önce rakamları konuşturalım; “Sektör 2024’te nasıl bir performans sergilemiş”, ona bakalım: Elimizde yılın tamamına ilişkin veriler henüz yok. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) geçtiğimiz günlerde 11 aylık verileri kamuoyu ile paylaştı. Buna ocak-kasım döneminde yüzde 72,6 büyüyen sektör, 717,5 milyar TL prim üretti. Enflasyonla kıyaslandığında sektörde prim üretimindeki reel artış da yüzde 17,3 olarak gerçekleşti. 2024 yılının 11 aylık döneminde, hayat dışı (elementer) sektör yüzde 72,2 (reel yüzde 17,1) büyürken, hayat branşındaki büyüme ise yüzde 75,5 (reel yüzde 19,3) oldu.
Sektör çok ‘sağlık’lı büyüyor
Şimdi de sektörde geçen yılın 11 aylık dönemindeki reel büyüme hangi branşlardan kaynaklanmış, ona bakalım.Prim üretimine göre pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan branşlardan hastalık/sağlık branşı yüzde 96,76’lık (reel yüzde 33,77) büyüme ile başı çekiyor. Sigortacılardan aldığımız bilgilere göre, Özel Sağlık Sigortası’nda (ÖSS) geçen yılda ‘tık’ yok. Buna karşın Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nı (TSS) tutabilene aşk olsun! 5 milyona yaklaşan sigortalı adedi ile TSS, medikal enflasyona bağlı olarak primlerdeki yüksek oranlı artış ve ‘sürdürülebilirlik’ tartışmalarına karşın ‘adetsel (reel) büyüme’ açısından hayat dışı sektörü de adeta sırtlıyor. Fiyatlarının aşırı yüksekliğinden ötürü ÖSS yaptırmanın her babayiğidin harcı olmaması nedeniyle bırakın bireyleri, çalışanları için sağlık sigortası yaptıran kurumların da son yıllarda ÖSS yerine TSS ya da hibrit (Hem ÖSS hem de TSS’nin aynı sağlık poliçesine alındığı sigorta planı) poliçeleri tercih ettikleri gözleniyor. Sağlık branşının arkasından yüzde 93,07’lik (reel yüzde 31,26) büyüme oranı ile yangın ve doğal afetler en hızlı büyüyen branş olarak dikkat çekiyor. Gene sigortacılara kulak verdiğimizde, söz konusu branşta adetsel artıştan çok enflasyona bağlı olarak poliçe primlerindeki yüksek oranlı artışın hızlı büyümede etkili olduğu vurgulanıyor.
Sektör 2025’te de çift haneli büyüyecek
Biraz da 2025’te sigorta sektörü ile ilgili beklentileri verip, yazımızı noktalayalım. Geçen ay görüşlerine başvurduğumuz deneyimli sigortacılardan Magdeburger Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, önemli bir cümle sarf etti: “Sigorta sektörü, büyüme ile ilgili hiçbir dönem sorun yaşamadı.” Gerçekten bugüne kadar Hancıoğlu’nun tabiri ile büyüme ile ilgili sorun yaşamayan (ekonomik kriz yılları hariç) sektörün 2025’te de sorun yaşamaması, gene çift haneli ve reel olarak büyümesi bekleniyor. Bununla birlikte sektörün özellikle 2022 ve 2023 yıllarında hızlı büyümesinde (11 ayda, 2022’de yüzde 116,8, 2023’te yüzde 112,7) etkili olan enflasyona bağlı yüksek oranlı prim artışlarının 2025’te biraz daha istikrar kazanması bu nedenle sektörde büyüme hızının 2024’e göre gerilemesi bekleniyor. Tüm sorunlara ve sürdürülebilirlik tartışmalarına karşın 2025’te TSS, konut ve yangın sigortalarının büyümede etkili olması bekleniyor. Sektördeki fiyat rekabeti yanında reasürans maliyetlerinin de önceki yıla göre gerilmesi, primlerin görece istikrar kazanmasında da etkili olacak.
2025’te sektörde teknik kârlılık baskısı neden hissedilecek?
Sektördeki gelişmelere bir de kârlılık cephesinden bakalım: 2024’te sektörün kârlılık bakımından da sorunu olmadı. Hayat dışı sektörde 2024’ün 9 aylık dönemi itibarı ile teknik kâr, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 75,8 artışla 62,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Bununla birlikte hayat dışı sektörde ‘teknik olmayan bölümden aktarılan yatırım gelirleri’nin (2024’ün 11 aylık döneminde 88,6 milyar TL) teknik kârlılıkta etkili olduğu dikkat çekiyor. Söz konusu gelirlerin (mali gelirler) yüksekliği de Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasına bağlı olarak faiz oranlarının geçen yıl yüksek seyretmesi ile yakından ilişkili. 2025’te ise enflasyonda ve faiz oranlarında düşüş beklentisi nedeni ile mali gelirlerin ve teknik olmayan bölümden aktarılan yatırım gelirlerinin 2024’e göre gerilemesi bekleniyor. Bu nedenle sektör karlılık açısından bu yıl biraz zorlanacak; teknik ve faaliyet kârını artırma gayreti içinde olacak.
Kaskoda 2025’te de büyüme hızı düşük olacak
Önceki yıllarda sigorta sektörü ile ilgili toplantılarda ve sektörle ilgili haberlerde başköşede hep kasko ve trafik sigortası otururdu. Bu gelenek halen sürmekle birlikte, oto sigortalarının son yıllarda biraz mevzi kaybettiği gözleniyor. Bir zamanlar sektörün hem teknik karlılığında hem de prim büyümesinde etkili olan kasko, geçen yıl sigortacıları üzdü. TSB verilerinden hareket edersek kasko geçen yılın 11 aylık döneminde yüzde 33,37 büyüdü. Enflasyonla kıyasladığımızda söz konusu branş reel olarak bırakınız büyümeyi, yüzde 10’a yakın küçülme kaydetti. Kaskodaki gerilemede 0 araç satışlarındaki azalma etkili oldu. Trafik sigortaları ise 2024’ün ocak-kasım döneminde geçen yıldaki prim artışlarının etkisi ile yüzde 67,16’lık (reel yüzde 13,64) büyüme ile oto sigortalarında görüntüyü biraz kurtardı. Sigorta sektörü temsilcileri, kasko konusunda 2025 yılı için de umutlu değil. Faiz oranları bir miktar gerilese bile 0 ve 2’nci el araç satışlarında bu yıl da ciddi bir artış beklenmiyor. Bu da 2024’te olduğu gibi 2025’te kaskoya olumsuz yansıyacak. 2025’te de kaskoda büyüme hızının düşük olması, trafik sigortasındaki büyümenin ise devam etmesi bekleniyor.
SEKTÖRDE 2025’TE NELER OLACAK?
- Sektörde reel büyüme sürecek.
- Faizlerde düşüş beklentisi nedeniyle mali gelirler azalacak.
- TSS ve yangın poliçeleri büyümede etkili olacak.
- TSS ve kaskoda dar teminatlı, uygun primli poliçeler yaygınlaşacak.
- Reasürans maliyetleri düşecek.
2025’te çift haneli büyüyecek, sektörde teknik kâr öne çıkacak
Türkiye Sigorta Birliği, sigorta sektöründe 2025 yılı beklentileri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “2025 yılı için Türk sigorta sektörü; yenilikçi ürünler, dijitalleşme ve müşteri odaklı yaklaşımlarla büyüme hedeflerini gerçekleştirmeyi planlıyor. Sigorta bilincini artıracak eğitim ve farkındalık stratejileri, müşteri sadakatini güçlendirecek önemli bir etken olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, uluslararası açılım hedefleriyle sektörün, global rekabet gücünü artırması bekleniyor.Genel olarak sektörümüzün 2025 yılında da çift haneli büyüme yaşayacağını, reel olarak da enflasyonun üstünde bir büyümesinin olacağını öngörüyoruz. Ekonominin yavaşlaması, enflasyon ve faizlerin düşmesinin beklendiği bir ortamda, yüksek rekabet ortamının yumuşaması ile sektör daha stabil bir ortam ve teknik kârlılığın ön planda olacağı bir döneme girebilir. Bu sebeplerle, sigorta sektöründe 2025’te daha yüksek sermaye gücü ve yeterliliği ile daha konsolide olmuş bir piyasa ve bunun sonucunda daha yüksek ortalama primler ile daha fazla teknik prim üretimi öngörülebilir.”
2025’te sektörde brokerlerin payı artacak
Sektör ile ilgili 2025 yılı beklentilerini açıklayan Sigorta Brokerleri Derneği (SBD) Başkanı Cenk Ecevit, “2025 yılında da sektörün reel olarak büyüyeceğini tahmin ediyorum. Buna karşın büyüme hızının belirleyici faktörlerinden biri koruma maliyetleri olacak, döviz artışı yaşanmadığı sürece pozitif etkinin devam etmesi beklentisi var. Suriye savaşının bitmesi bu bölgede müteahhitlik işlerini ve inşaat all risk sigortaları olumlu etkileyecek. 2025’te enflasyon ve faiz oranlarında düşüş beklentisi nedeniyle sektörde mali gelirler azalacak. Bu nedenle teknik kârlılık daha önemli hale gelecek” dedi. Brokerlerin, Türkiye sigorta sektöründe dağıtım kanalları içinde payının artmaya devam ettiğini vurgulayan Ecevit; “Brokerlerin payı 2024 sonu itibarı ile yüzde 18’e ulaştı. 2025 sonunda yüzde 20’ye yükseleceğini düşünüyorum. Bazı acentelerin brokere dönüşmesi, brokerlerin yeni iş alanlarına girmesi, kurumsal sigortalardaki paylarının artırmaları brokerlerin payının artmasında etkili oluyor” diye konuştu.
Faaliyet kârını artırma baskısı daha fazla hissedilecek
Sigorta sektörünün büyüme ile ilgili hiçbir dönem sorun yaşamayan bir sektör olduğunu vurgulayan Magdeburger Sigorta Genel Müdürü Ceyhan Hancıoğlu, “Genel olarak son 20 yıla baktığımızda enflasyonun üzerinde, yüzde 10-20 aralığında büyümeyi sürdürüyoruz. Dolayısıyla 2025 yılında da farklı bir durum yaşanacağını sanmıyorum. Yine bu aralık içerisinde bir büyümeden söz edebiliriz” diyor. Sektörde büyümenin sürmesine karşın her yılın kendine has zorluklarının da olduğunu vurgulayan Hancıoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “2025 yılında da benzer şekilde yönetmemiz gereken zorluklar mutlaka karşımıza çıkacak. Özellikle parasal sıkılaşma devam edecek gibi görünüyor. Bu çerçevede sigorta poliçe adetlerinde azalma yaşanabilir. Malum insanımız sigortayı lüks olarak gördüğünden ilk gözden çıkarılan harcama kalemi sigorta oluyor. Teknik tarafta faaliyet kârını artırma baskısı da 2024’e oranla daha fazla hissedilecek. Umuyorum, yeni yılda sektör olarak ekonomik adımların yanında sigortalılık bilincini artırıcı faaliyetlere de hız verip, sigortanın en ucuz ürünlerden birisi olduğunu ve ekonomik güvence için elzem bir kalem olduğunu insanımıza anlatabiliriz. Böylece herkes sigortalı olmanın güvencesiyle atacakları adımları gönül rahatlığıyla atabilir.”
2025 sigorta sektöründe dengelenme yılı olacak
Asistans Şirketler Derneği Yönetim Kurulu Sekreteri ve Remed Assistance Genel Müdürü Faruk Ertuğ, 2025 yılının sigorta sektöründe bir dengelenme yılı olacağı görüşünde. 2025’in pandemi ve sonrasındaki makroekonomik dalgalanmaları yaşayan Türkiye ekonomisinin ve sektörün dengeye oturacağı bir yıl olmasını beklediklerini belirten Ertuğ, şunları söylüyor: “Marjların düşük seyredeceği, ekonomideki dengelenmenin getireceği zorlanmaların yaşanacağı bir yıl olacak. Bu nedenle tüm sektör paydaşlarını zorlu bir yıl bekliyor. Nominal olarak sektörde büyüme hızı 2024 yılına göre düşecek. Buna karşın faiz oranlarının gerilemesi durumunda sektörde başta oto ve konut olmak üzere poliçe adetlerinde bir artış olabilir. Asistans sektörünün de 2025’te sigorta sektörüne paralel büyüyeceğini tahmin ediyorum.”
2025’te de kasko branşında büyüme öngörmüyorum
Kasko sigortası ile ilgili beklentilerini paylaşan ALC Servis Genel Müdürü Mahmut Şevluk, kasko branşının 2025’te de büyümeyeceği düşüncesinde. Sıfır araç satışlarının 2025 yılında da düşük seyredeceğini belirten Şevluk, “Faiz oranlarında sembolik düşüşler olsa bile otomotiv sektöründe canlanma ve kasko poliçelerinde adetsel artış olacağını düşünmüyorum. Hurda teşviğinin çıkması halinde, 2’nci el araç satışlarında hareketlilik yaşanabilir. Araçların yaş ortalaması ve yedek parça maliyetlerinin artması ile birlikte 2025’te de araç sahibi bireyler için onarım değerli olacak. Bu nedenle ‘zincir servisler’e ilginin artacağını düşünüyorum. Sigorta şirketlerin, 2025’te kasko sigortasında çeşitliliği artırmasını ve dar kapsamlı ve uygun primli poliçeleri sunmasını bekliyorum” diyor.
2024’te hayat dışında teknik karlılık arttı
Yıl* Teknik kâr (TL)
2019 3.652.276.960
2020 7.213.537.487
2021 5.099.547.419
2022 2.552.181.575
2023 35.391.615.975
2024 62.245.252.379
Kaynak: TSB, hayat dışı sektör.
*Ocak-Eylül dönemi.
2024’te sektörde büyüme hızı düştü
Yıl* Hayat dışı Hayat Genel
(%) (%) (%)
2019 20,9 56,2 25,4
2020 17,5 33,5 20,1
2021 24,4 18,1 23,2
2022 128,1 70,8 118,1
2023 116,8 87,1 112,7
2024 72,2 75,5 72,6
*Ocak-Kasım.