Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin sektörün tüm paydaşlarına yönelik olarak hazırladığı SBM S-CLOUD, sigorta şirketleri, acente ve eksperler için birçok kolaylık ve avantaj barındırıyor. SigortaMedya’nın YouTube Kanalı Sigorta Ekranı’nda SBM S-CLOUD hakkında bilgi veren Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu, projenin sektörde bir ilk olduğunu söyledi.
Özellikle acente ve eksperler tarafından yoğun bir şekilde izlenen programda Damla Özavşar’ın sorularını yanıtlayan Bacakoğlu, sektörde dijitalleşmenin zorunlu hale geldiğinin altını çizdi. Birçok şirketin dijitalleşmeye yönelik aksiyon aldığını belirten Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu, “Pandemi bu değişim ve dönüşümü son derece hızlandırdı. Şirketler bu süreçte evden çalışmaya başladı. Yine dijitali kullanarak farklı satış kanalları açmaya başladılar. Bu arada şirketlerin önündeki tek engel pandemi gerçeği değil. Sigorta sektörüne son zamanlarda rakip olarak çıkan teknolojik firmaları var. Yapılan araştırmalarda bu görüşü destekler nitelikte. Bir araştırmaya göre sigorta liderlerinin yarısı, sigorta şirketlerinin şu andaki haliyle hayatta kalamayacağını söylüyor. Bu da dijital dönüşümü, sigorta şirketleri için bir seçenek olmaktan çıkarıyor, zorunluluk haline getiriyor” dedi.
Bacakoğlu, “Pandemi döneminde sigorta şirketlerinin bazı planlarını değiştirdiğini ve hızlandırdığını gözlemliyoruz. Düzenleyici kurumlar da bu yöndeki faaliyetlerini artırdılar. Bir de insuretech dediğimiz firmalar var. Bu firmaların da farklı ürünleri ortaya çıkmaya başladı. Bu farklı ürünlerin hem son tüketiciye hem de sigorta şirketlerinin dijital dönüşümlerine son derece hızlandırıcı bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
“Uzaktan çalışmamız, işlerimizi online yapmamız ve belli güvenlik kontrollerini dijital ortamlarda aşmamızın getirdiği güvenlik riskleri aşikâr” diyen Bacakoğlu, “Son 1 yılda siber saldırılar son derece arttı. Bu risklerin artması, SBM olarak sektör için geliştirdiğimiz bazı projelerde etkili oldu” şeklinde açıklama yaptı.
Bacakoğlu, “S-Cloud projemiz sigorta sektörüne yönelik özel bir cloud. Diğer paydaşlara özel değil. Bu nedenle biz buna ‘Community Cloud Platformu’ diyoruz. Şu anda iki sigorta şirketimizle pilot çalışmalarını yürütüyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde devreye alacağız” dedi.
S-Cloud’un ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi veren Bacakoğlu şunları söyledi:
“S-Cloud içerisinde yer alacak uygulamalar, güvenlik ve altyapı gibi konuları SBM devralıyor. Sektördeki paydaşlarımızın bu konuda ek bir yatırım yapmalarına gerek yok. Özellikle acente ve eksper uygulamaları gibi veri güvenliğini riske edebilecek bazı uygulamaların SBM güvencesiyle hizmet vermesini sağlayacağız. Tüm sektör paydaşları “As-A-Service” mantığıyla bu dijital çözümlerden güvenle ve yüksek performansla faydalanabilecekler. Projenin ilk fazına SBM tarafından sunulan ürün ve servisleri koyacağız. Uygulama geliştirici firmaların farklı ürün ve hizmetlerini de diğer fazlarda S-Cloud’a konumlandıracağız.”
Şu an için dört kategori var
S-Cloud içerisinde şu an 4 kategori olduğunu söyleyen Bacakoğlu, “Sigorta şirketleri acenteleri ve eksperler; S-Cloud’a ilk girdiklerinde karşılarında 4 tane katalog görecekler. Dijital hizmetler kataloğu, analitik raporlar kataloğu, lokasyon bazlı servisler kataloğu ve acente yazılım ürünleri. Dijital hizmetler kataloğu içerisindeki ürünler; sigorta sektörünün temel sigortacılık faaliyetlerinin dışında kalan ama günlük kullanımda sıkça karşımıza çıkan uygulamaları içeriyor. SBM içerisinde güvenli dosya transferlerini sağlayan uygulamamızı daha da geliştirerek S-Cloud’un içerisine dahil ettik. Yine ‘SBM meeting’ ismini verdiğimiz uygulamayı bu yıl içerisinde S-Cloud’a dahil edeceğiz” diye konuştu.
Bacakoğlu, “Konum bazlı servisler kategorisinde poliçeye konu olacak noktayı harita üzerinden görüntüleyip, fay hattı veya yüksek gerilim hattı gibi bilgileri verip analiz yapmayı sağlayan uygulamaları bu kataloğu konumlandırdık. Analitik raporlama kataloğunda SBM olarak sektöre birçok istatistik veriyoruz. Yaptığımız bu analitik istatistik raporlarını, S-Cloud projesi dahilinde ürün paketleri şeklinde tasarladık. Sektör, hizmet verdiği branş veya branşlara göre istediği ürün paketini kullanabilecek. Acente yazılımları kategorisinde ise acente yazılımları uygulamalarını hizmete sunmayı hedefliyoruz” dedi.
SBM’nin bir veri ve teknoloji merkezi olduğunun altını çizen Bacakoğlu, “Bizim amacımız bu platform üzerinden tüm sektörün daha güvenli ve daha düşük maliyetli hizmet alabilmelerini sağlamak. Bu nedenle S-Cloud aslında bir ilk” şeklinde konuştu.
Dijital satış her geçen gün artıyor
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu; fiziksel temas kısıtlı olduğu için sigorta şirketlerinin dijital kanallara yönelmesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi. Bacakoğlu, “Türkiye’deki toplam sigorta sektörü içerisinde dijital satışın pazar payı yüze 1.5 seviyelerindeydi. Önümüzdeki 3 ve 5 yıl arasında bunun 4 katına çıkacağı öngörülüyor. Öte yandan dijital platformlardan satılan ürünlerin çeşitliliği de her geçen gün artıyor. Eskiden sadece kasko ve trafik satılırken bugün DASK; konut ve tamamlayıcı sağlık sigortası gibi branşlar da girdi. Son kullanıcının da dijital kanallardan yaptığı satın alma deneyimi üst seviyelerde. Önümüzdeki süreçte bu dijital platformlarda rekabetin büyüyeceğini göreceğiz. Yakın zamanda da sadece dijitalde faaliyet gösteren firmaların artacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Şirketler dijital dönüşümde ne gibi aksiyon alıyor?
Sigorta şirketlerinin dijital dönüşümde aldığı aksiyonlar hakkında da bilgi veren Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi CIO’su Berk Bacakoğlu; “Şirketlerimiz mevcut iş modellerini dijital dönüşümle yeniden kurguluyor. Müşterileri yeni kanallara çekiyorlar ve farklı müşteri deneyimleri oluşturmak için teknolojinin gücünden faydalanıyorlar. İşletmelerini bu şekilde dijitalleştirme sigorta şirketleri yavaş, hatayı açık ve bu pahalı süreçlerini; artan hız doğrultusunda değiştirmiş oluyorlar. Sonuç olarak günümüz sigorta şirketleri artık bu değişen müşteri beklentileri ve pazardaki yeni oyuncuların artan rekabeti sayesinde; muazzam bir değişimle karşı karşıyalar. Bu zorlukların üzerinden gelebilmek için de sigorta sektörü dijital dönüşüme yöneliyor. Görünüşe göre de dijital dönüşüm önümüzdeki 10 yıl içerisinde sigorta şirketleri için belirleyici bir trend olmaya devam edecek” açıklamasını yaptı.