17 Kasım 2024, Pazar
spot_img

Sektör olarak deprem farkındalığını arttırmak için el ele vermeliyiz

Depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu belirten Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet, “Ülkemizin neredeyse tamamı deprem bölgesi. Bu anlamda hepimize çok fazla görev düşüyor. Sektör olarak deprem farkındalığı adına alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler çok önemli. Sigorta şirketleri ve sektörün paydaşları olarak farkındalığı artırmak adına beraberce daha iyi koordine olmamız gerekiyor” dedi. 

Doğal bir afet olmasının yanında, aynı zamanda ekonomik ve sosyal sonuçları olan deprem sonrasında yaşanan kayıpların karşılanması, yaraların sarılması ve hayatın normale dönmesi için sigorta sektörü önemli bir rol üstleniyor. Öte yandan sigorta, depreme karşı önleyici ve hazırlayıcı tedbirlerin alınmasını da teşvik ederek sağlıklı yapıların üretiminde, deprem güvenliği standartlarının uygulanmasında ve deprem bilincinin artırılmasında da etkili bir araç olarak öne çıkıyor. 2023 yılında yaşanan 6 Şubat depremleri de sigortanın önemine bir kez daha dikkat çekerken, depreme karşı sigorta farkındalığının toplum nezdinde henüz istenen düzeyde olmadığını da ortaya koydu.  

Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar‘ın konuğu olan Gulf Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ayşe Gardet, sigorta sektörünün deprem farkındalığını arttırma konusunda taşıdığı sorumluluğa dikkat çekti. Gardet, yayında şirketin 2023 yılı performansı, ürünleri, hizmetleri ve 2024 yılı beklentileriyle ilgili de bilgiler verdi. 

Depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu hatırlatan Gardet, “Ülkemizin neredeyse tamamı deprem bölgesi. Bu anlamda hepimize çok fazla görev düşüyor. Yaraları sarmak çok uzun sürüyor. Sektör olarak deprem farkındalığı ve alınması gereken önlemler, yapılması gerekenler çok önemli. Elele vererek daha hızlı yol alınması için katkıda bulunabiliriz. DASK, zorunlu olmasına rağmen hiçbir zaman yaptırılma oranı zorunlu bir sigortanın yaptırılma oranıyla örtüşemedi. Yaşadığımız büyük felaket sonrası bile hala hafızamız çok zayıf. Geldiğimiz noktada göstermemiz gereken hassasiyeti yeterince göstermiyoruz. Sigorta şirketleri ve sektörün paydaşları olarak farkındalığı artırmak adına beraberce daha iyi koordine olmamız gerekiyor. Felaket olduktan sonra değil öncesinde milletçe bunun önemini kavrayıp proaktif bir şekilde aksiyonlar almamız gerekiyor. Diğer tarafta deprem reasürans tretelerini de etkiliyor. Açıkçası reasüörler de böyle bir depremi beklemiyorlardı. Onların hazırlığı daha çok hepimizin konuştuğu olası İstanbul depremiydi ve söz konusu hazırlıklar Kahramanmaraş ve etkilenen 11 il için kullanılmış oldu. Bu da sektöre kapasite azalması olarak yansıdı. Sadece deprem değil son yıllarda yaşadığımız ekonomik koşullar da bu eşikleri biraz daha hızlı eritti. Dolayısıyla bir sonraki büyük depremde kullanılabilmesi için tekrardan bir havuzun rezerv edilmesi gerekiyor” dedi. 

Kurulduğumuz günden bu yana başarılı bir performans sergiliyoruz

Gardet, sektöre 2017 senesinde iki satın alımla birlikte girdiklerini belirterek şunları söyledi: “Önce Turins Sigorta, daha sonra da 1976 yılından beri Türkiye’de operasyonları bulunan AIG Sigorta’nın alınmasıyla Gulf Sigorta GIG olarak sektöre adım attık. İlk başta hisselerimizin yüzde 44’ü Kuveyt menşeli KIPCO Grubu’na, yüzde 42’si de Kanada menşeli Fairfax Grubu’na aitti. 2023 yılı içerisinde hissedar yapımızda bir değişiklik oldu. Kipgo hisselerinin tamamını Fairfax satın alarak en büyük hissedarımız haline geldi. Şu anda yüzde 90’ın biraz üstünde hissemiz Fairfax’a ait. Geri kalanı da zaten halka açık. Fairfax de globalde sigorta sektöründe yatırım ve finans şirketlerini bünyesinde barındıran büyük bir grup ve hem sigorta hem de reasürans tarafında çok büyük grupları yönetiyor. Buradaki en önemli fark AIG’deki merkezi yönetim. Bizim için en büyük avantaj Fairfax’te bizim bunu yaşamak zorunda kalmamamız. Biz yönetim olarak özerkiz. Fairfax bizi sadece geniş network ağından ve finansal yatırım anlamında bazı avantajlarından faydalandırıyor. Aslında daha sağlıklı bir ilişki. Fairfax’ın da payını arttırmasından da görüleceği üzere, bize konulan bazı stratejik hedefleri iyi bir şekilde gerçekleştirmemizden memnun olduğunu düşünüyoruz. Türk sigorta sektöründe, teknik kar yazabilmek kolay değil. Genel yaklaşım yatırım gelirlerinin kullanılarak kar elde edilmesi. Bu sene hasar pirim anlamında bazı zorluklarla karşılaştık. Diğer branşlarda da çok parlak bir tablo yok. Hasar primi yönetiminde sektördeki ilk üç şirketten biriyiz. Bir işi bugün yazıp yarın işler kötü gittiğinde ortadan kaybolmamak, daha uzun vadeli ilişkiler kurabilmek, portföy dengemizi doğru yönetebilmek ve içeriye aldığımız sigortalıyla gerçekten iyi ve kötü günde birlikte olabilmek için hasar primimizi de doğru yönetmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da kurulduğumuz günden bu yana başarılı bir performans sergiliyoruz.”

Acentelerimize kendimizi doğru anlatmaya çalışıyoruz

Gulf Sigorta’nın niş alanlarda olan ve karlılığa odaklı bir şirket olduğuna dikkat çeken Gardet, “Fairfax ile de düşünce ve hedefte paralellik gösteriyoruz. Biz butik olarak devam eden bir şirketiz ve asla markette üçüncü sıraya yükselme, pazar payını büyütme ve her şeyi yazma gibi bir yaklaşımımız yok. Oto prim üretimimiz portföyümüzün belki yüzde 5’i. Acente ve brokerlerimizin oranı hala büyük ama bir de sektörde liderlik ettiğimiz ve aslında sektöre de ilk AIG ile giren uzatılmış garanti ve kazaen kırılma programlarımız var. Burada yıllardır başarıyla devam ettirdiğimiz çok önemli iş ortaklıklarımız var. Bu anlamda bizim de güçlü olduğumuz alansa hizmet ve sürdürülebilirlik anlamında sonsuz destek yaklaşımıyla ilerliyoruz. 700’e yakın acentemiz var ve bu acentelere kendimizi doğu anlatmaya çalışıyoruz. Bize gelen acente bizimle nerede ilerleyebileceğini ve nerede bizim kendisini istediği şekilde destekleyemeyeceğimizi biliyor. O ilişkilerin çoğu da uzun süredir devam ediyor” açıklamalarında bulundu. 

2023’ü hedefimizin iki katı bir üretimle bitirdik

Yaşanan deprem felaketi ve olumsuz ekonomik koşullara rağmen 2023 yılını başarıyla tamamladıklarını söyleyen Gardet, şunları söyledi: “Gulf Sigorta olarak 4,8 milyara yakın bir üretim gerçekleştirerek bütçe hedefimizin nerdeyse iki katına çıktık. Bu bizim de öngördüğümüzün epey ötesinde üretim oldu. Ama bizim kendimizi asıl başarılı gördüğümüz alan hasar prim kısmında. Burada küçük de olsa teknik bir kar da elde etmiş olabilmek. 2024 stratejilerimizde ve yaklaşımlarımızda çok büyük değişiklikler yok. Portföy yapımızı ve ana stratejilerimizi çok fazla etkilenmeyecek şekilde konumlandırmaya çalışıyoruz. Örneğin trafik lisansını ilk teslim eden şirketlerden biriyiz çünkü burada uzun vadede bir yönetim zorluğu gördük ve hizmet vermeme kararı aldık. Aynı şekilde yine kaskoda da çok iddialı değiliz. Diğer yanda mesleki sorumluluk programları, farklı nakliyat ürünleri, seyahat, uzatılmış garanti ve yangında AIG dönemine oranla hareket kabiliyetimizi çok fazla arttırmış durumdayız. Geçen sene seyahat ferdi kaza kapsamında bir komplikasyon sigortası çıkardık. Bu önemli çünkü Türkiye sağlık turizminde çok başarılı işler çıkarıyor. Buraya kendi ülkelerinde çok daha pahalıya mal olacak diş tedavisi, saç ekimi, estetik operasyonları için gelenler var. Dolayısıyla bizde bu talebe karşı buradaki operasyonlar sonrası oluşabilecek komplikasyonlar için bir ürün çıkardık. 2024’te de yine bu alanda çalışmaya devam edeceğiz. Nakliyat için spot taşımalarda süratli poliçe çıkarabilmek çok önemli. Biz de bunu sağlayabilecek alternatif bir nakliyat ürünü çıkarttık. Diğer kısımlarda stratejilerimizde çok büyük bir değişiklik olmayacak. 2023’teki güzel trendin devam edeceğini umuyorum” dedi.

Uzun yıllar boyunca yanlış anlaşıldık

Uzatılmış garanti, tüketici elektroniği ve kazaen kırılma konusunda uzun seneler yanlış anlaşıldıklarını ifade eden Gardet, “Burada hayatın akışına ters bir durumu konuştuk. Elektronik bir ürün satın alındığında buna sigorta ve koruma imkânı sağlanmasından daha doğal bir şey yok. Bu, dünyanın her yerinde de bu şekilde yapılıyor. Biz de globaldeki modellerin ve sistemlerin aynısını uyguluyoruz. Bu konuda da önceden bize aktarılan bir deneyimden faydalandık. Şimdi konuyla ilgili regülasyon ve düzenlemeler de yapıldı. Bu hepimize nefes aldıran güzel bir gelişme. Özellikle de sigortalılar açısından durum çok daha net, herkes ne alıp ne verdiğini biliyor” diye konuştu.

Teknolojiye kafa yoruyoruz

Pandemi döneminde tüketicinin online satın alma refleksinin hızlandığını belirten Gardet, “Biz de iş ortaklarımızla birlikte hem tüketici taleplerini online platformlarda desteklemek hem de başta hasar olmak üzere operasyonel süreçlerde sigortalımıza daha iyi hizmet verebilmek adına teknolojiden nasıl faydalanacağımız üzerine kafa yoruyoruz. İçinde bulunduğumuz dönemde diğer tüm şirketler gibi biz de süreç yönetimini kolaylaştırabilmek için teknolojiden faydalanılması gerektiğine inanıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

İhtiyaca göre de eğitim sigortası var

Uluslararası eğitim güvencesi hakkında bilgiler veren Gardet, “Bu, ferdi kaza programlarımızdan biri. İhtiyaca göre eğitim sigortası da var. Beklenmedik bir durumda çocuğunuzun eğitimini devam ettirebilmesi için hem çocuğa hem de aileye güvence sağlıyor. Bunlar aynı zamanda uluslararası eğitim kısmında da yine yurt dışında çocuğun başına beklenmedik bir durum geldiğinde hem ailenin rahat olması hem de çocuğun ihtiyaç duyabileceği acil sağlık desteğini alabilmesi için yardımcı olan ürünler. Çeşitli versiyonları üzerinde de çalışıyoruz. Talebe ve ihtiyaca göre bunları çeşitlendirmeye de devam edeceğiz” dedi.

Başarımızda iş ortaklarımızın çok büyük katkısı var

Dağıtım kanalları ile ilgili açıklamalar yapan Gardet, acenteleri ve brokerlerin değerine vurgu yaparak “Gerçekten aile gibiyiz. İlişkilerimiz sadece pirim ve komisyon rekabetine dayalı değil. Acentelerimiz, brokerlerimiz, iş ortaklarımız ve bizi tercih eden herkesin geçen senenin başarısına katkıları çok büyük. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. 2024’te de çalışma ve ortak alanlarımız aynı şekilde devam edecek. Biz şeffaf bir şekilde kendimizi anlatıyoruz. Onların bizden beklentilerini de dinleyip anlamaya çalışıyoruz. Yapabileceklerimizi ve yapamayacaklarımızı da söylüyoruz. Birlikte konuşmaya ve koordine olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER