Sigorta Eksper Asistanları Derneği’nin (SEADER) çalışmaları hakkında bilgiler veren SEADER Başkanı Murat Örs, mesleğin gelişimi adına attıkları önemli adımları paylaştı. Örs, kamuoyunda farkındalık yaratılması adına medya kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek basına destek çağrısında da bulundu.
Sigorta Eksper Asistanları Derneği (SEADER) Başkanı Murat Örs, derneğin kuruluşunun üçüncü yılında gerçekleştirdikleri çalışmalar ve mesleğin gelişimi adına attıkları adımlar hakkında bilgiler verdi. Mesleki yeterlilik ve eksperlik süreçlerinde önemli düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirten Örs, hedeflerinin eksper asistanlarının haklarını güvence altına almak ve sektördeki gelişmeleri desteklemek olduğunu vurguladı.
Örs, SEADER’in sigorta eksper asistanlarının tek temsilcisi olduğunu belirterek dernek olarak ilk işlerinin mesleğe resmiyet kazandırmak adına Mesleki Yeterlilik Kurumu’na (MYK) başvurmak olduğunu ifade etti. Yapılan başvuru sonucunda, derneğin meslek standartlarını belirleme yetkisi aldığını ve bu standartların kısa süre içinde MYK ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) onayına sunulacağını açıkladı.
“Yönetmelik değişiklikleri için SEDDK’ya önerilerde bulunduk”
Eksperlik sınavlarının uzun yıllar sonra yeniden açılmasının önemine değinen Örs, “Yaklaşık 14 yıl kapalı kalan eksperlik sınavlarının yeniden açılması için SEDDK ile temas kurduk. Sonuçta yeni eksper adaylarının sınavlara girerek ruhsat almasını sağladık ve bu süreç başarıyla tamamlandı” dedi. Örs, SEADER’in ayrıca, sınavlarda tespit ettikleri eksiklikler doğrultusunda, eksper alımlarına ilişkin yönetmelik değişiklikleri yapılması yönünde SEDDK’ya önerilerde bulunarak bir taslak düzenleme sunduğunu da aktardı.
“Eksper asistanlarının standartlarını yükseltmek için çalışmalarımız sürüyor”
Derneğin diğer hedeflerinden birinin de eksper asistanlarının “teknik personel” statüsüne kavuşturulması olduğunu belirten Örs, SEDDK’ya yapılan başvuru sonucunda asistanların sicil numarası alması ve bir levhada kayıt altına alınması yönünde çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Ayrıca, eksper asistanlarının bilgi ve tecrübelerinin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belgelendirilmesi amacıyla ölçme-değerlendirme yetkisi talep edildiği ve bu sürecin de yakından takip edildiğini belirtti.
Son olarak, SEADER olarak meslek içi eğitim konusunda da yeni bir adım attıklarını ifade eden Örs, “Eksper asistanı yetiştirme kursu açarak, mesleğimizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş personel açığını kapatmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
“Medyanın desteğine ihtiyacımız var”
Başkan Murat Örs, sektördeki gelişmelerin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi ve kamuoyunda farkındalık yaratılması adına medya kuruluşlarının desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek basına destek çağrısında bulundu.