Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 16. Meslek Komitesi, ‘Acenteler Kapanmasın’ sloganı ile yürüttüğü çalışmalar kapsamında, yeni Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin getireceği mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren ve çoğunluğunu finans kuruluşları ve sigorta acentelerinin oluşturduğu 16. Meslek Komitesi “Acenteler Kapanmasın” sloganı ile yürüttüğü çalışmalara devam ediyor. Söz konusu çalışma çerçevesinde Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı düzenleyen 16. Meslek Komitesi, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in sunumu ile acenteleri bilgilendirdi.
Sigorta acenteleri aleyhine birçok maddeyi içeren yeni yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 30 Nisan’dan önce mağduriyetlere dikkat çekmek amacıyla yapılan toplantıda Mevlüt Söylemez, yeni yönetmelikle ilgili açıklamalarda bulundu. Söylemez, şunları dile getirdi: “Sigorta Acenteleri Yönetmeliği’nin getirdiği zorunluluklar kapsamında; gerçek kişi acentelik için diğer şartlar korunmuş, iki yıllık sigortacılık tecrübesi süresi, dört yıllık yükseköğrenim görenler için bir buçuk yıla indirildi, sigortacılıkla ilgili dört yıllık yükseköğrenim görenler için bu süre tamamen kaldırıldı. Tüzel kişi acente müdürlüğü için de aranan sigortacılık tecrübesi süreleri gerçek kişi acente ile paralel hale getirildi. Tüzel kişi acentelerde müdür dışında en az bir teknik personel istihdamı zorunlu kılındı. Teknik personel için aranan iki yıllık deneyim süresi bir yıla indirildi. Bu süreler; müfredatında sigortacılık bulunan liseler ile iki yıllık yüksekokullar ve kamu istihdam projeleri için altı aya indirildi, iki yıllık sigortacılıkla ilgili yüksekokullar ve dört yıllık yüksekokullar için tamamen kaldırıldı. Teknik personelin işlemleri nedeniyle verecekleri zararlardan yalnızca acenteler değil, teknik personel de sorumlu tutuldu. Ayrıca Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) belgesinin üç yılda bir yenileme eğitimi şartı kaldırıldı, şubeler için Müsteşarlık’tan izin alınması uygulaması getirildi. Merkezlerde ise genel müdür, genel müdür yardımcısı ve yeteri kadar birim müdürü şartı getirildiği gibi şubelere müdür ve teknik personel şartı getirildi. Üç ayda bir mali tablo hazırlama yükümlülüğü; merkez için en az 300 bin TL ve her bir şube için ilave 25 bin TL sermaye şartı getirildi.”
“Acentelerimiz adına sonuna kadar mücadele edeceğiz”
SATSO 16. Meslek Komitesi adına açıklama yapan Meclis üyesi Oktay Topçu ise acentelerin yaşadığı mağduriyetlere değinerek, komitenin tüm acenteleri kucakladığını ve acenteler adına mücadeleyi sonuna kadar sürdürme kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi. Topçu, “Sektörel kaygıları gözetiyormuş gibi yaparak aslında kişisel menfaatlerini ön planda tutan yapılar gibi bizim mesleğimizde de var. Bu şekilde davranarak mesleğimize de ihanet ediyorlar. Bu yapılarla acentelerimiz adına sonuna kadar mücadele edeceğiz. SATSO bünyesinde faaliyet gösteren komitemiz de tüm Türkiye’deki acentelere örnek olacak şekilde mücadeleler ortaya koymaya devam edecek” dedi.
Toplantıya katılan acenteler 30 Nisan’da yürürlüğe girecek olan yeni yönetmelikle, tüzel kişi acenteliklerine getirilen teknik personel zorunluluğu, şube acentelerine müdür atamaları, çoklu acentelere getirilen genel müdür zorunluluklarının acentelere ek maliyet getirdiği konusunda değerlendirmelerde bulundular.