19 Aralık 2024, Perşembe
spot_img

Sağlıkta kişisel risk faktörü öne çıktı

“Tıp alanında standart uygulamayı bıraktık. Artık kişisel uygulamalar dönemi” diyen Üroloji ve Robotik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay, sigorta şirketlerinin sağlık poliçeleri düzenlerken kişisel risk faktörünü de dikkate almaları gerektiğini vurguluyor.

Her alanda öne çıkan kişiye özel yaklaşımlar tıp dünyasının da gündeminde. Herkesin farklı genetik özellikleri olduğundan hareketle, tıp dünyasında kişiye özel çözümler, tedaviler üzerinde odaklanılmış durumda. Bu gelişmenin sigorta sektörüne etkisi olacak. Uzmanlara göre sağlık sigortalarında da kişiye özel yaklaşımlara odaklanılması büyük bir önem taşıyor.

Memorial Şişli Hastanesi Robotik Cerrahi Başkanı, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Üroloji ve Robotik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay; SigortaEkranı’nda yayınlanan Sektör Exstra programında SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’a bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Sigorta şirketlerinin sağlık poliçeleri düzenlerken bütüncül yaklaşım yaptığını belirten Binbay; “Oysa herkesin farklı genetik özellikleri var. Biz artık tıp alanında standart uygulamayı bıraktık. Kişiye özgü yaklaşımlar yapıyoruz. Kişiye özgü tedaviler artık güncel tedaviler olacak. O yüzden sigorta şirketleri de bir sigorta poliçesi düzenlerken aynı poliçeyi düzenlememesi gerekiyor. Bence kişisel risk faktörlerinin ortaya konulması gerekiyor. Benim gördüğüm kadarıyla ailesel risk faktörleri hiç göz önüne alınmıyor. İnsanların ailesel genetik yapılarında düşünüp sigorta poliçelerinde ona göre yapmalı” dedi.

Binbay, bu noktada önemli bir uyarı yapıyor: “Genetik yapılara göre sigorta poliçeleri yapılmalı ama ondan sonra da insanlara o hastalıkla ilgili sigorta yapmaktan kaçınmamalı. Riskleri doğru belirleyip insanları sigortasız bırakmamak gerekiyor.”

Binbay, Covid-19’unteletıp uygulamalarının erkene çektiğini belirtiyor. “Teletıp uygulaması 5 veya 10 sene sonra gelecekti. Covit bu durumda bir katolizör görevi gördü ve durumu hızlandırdı” diyen Binbay, ancak bu konuda alt yapının henüz yeterli olmadığını vurguluyor.

‘Teletıp’ çok gelişecek

Binbay, şöyle devam ediyor: “Çünkü ben bir ürolog olarak eğer bir idrar yanmanız varsa, idrar tahlilinizi görmek isterim. Bazı sigorta şirketlerinin asistans hizmeti var. Eve çağırıp bir kap ile verip teslim edebilirsiniz. Bir de işin muayene kısmı var. Yıllık prostat kontrolü yaptıracaksınız. Bizim olmazsa olmazımız prostat muayenesi var. Bazı noktalarda evet yapılabilir. İlerleyen dönemlerde teletıp çok gelişecek. Bence hastaneler yerine ortak alanlar, laboratuvarlar olacak. Artık telefonlara bağlanan ultrason cihazları var. Türk firmalarından da birkaç tane girişimci arkadaş bunları üretmiş. Elinizde böyle bir ultrason olduğunu düşünün. Ben sizi aradım, ‘Şurada bir ağrım var’ dediniz. Telefona bağlanan ultrason cihazı ile bir öngörü elde ediyoruz. Gelecekte teletıp uygulamaları çok daha fazla olacak.”

Robotik cerrahi uzaydaki astronotları ameliyat etmek için geliştirildi

Üroloji ve Robotik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay, robotik cerrahinin aslında 1980’lerde bir NASA projesi olarak çıktığını söylüyor. Binbay, “Aya giden insanlar ‘eğer hastalanırlarsa, ameliyat olmaları gerekirse ne yapacağız? Tekrar bu insanları kapsüle koyup geri mi göndereceğiz? Uzaktan bir şekilde müdahale etmemiz gerekiyor’ diye düşünüp uzaktan müdahale edilebilecek bir sistem geliştirildi. Dünyadaki cerrah konsola oturacak, aydaki astronotlar hasta olan arkadaşlarına aleti bağlayacaklar ve dünyadan aya ameliyat yapma işlemini gerçekleştirmiş olacaklar. Bunun için tasarlanmış bir alet. Bunun aslında günümüzdeki karşılığı ‘Telemedicine’. Uzaktan erişimli tedavilerin ilk basamağını oluşturuyor. Sonra bu işlerin çalışmaları sırasında görmüşler ki robotik cerrahi çok güzel bir cerrahi. Bir kere açık cerrahi ile karşılaştırıldığı zaman hastayı kesmiyorsunuz. 3-4 tane delikten girip içeri işlemi yapıyorsunuz” diyor.

Robotik cerrahinin kullanım alanı çok geniş

“Yanlış anlaşılma olmasın. Robotik cerrahi sisteminde bir robot kendi başına bir ameliyat yapmıyor. Bu bir araç aynı bir vinç operatörü gibi…” diyen Prof. Dr. Murat Binbay, robotik cerrahi sistemlerinin çok geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtiyor. Binbay, şöyle devam ediyor:

“Robotik cerrahi sistemler birçok kullanılıyor.  Ortopedide ve genel cerrahide de kullanılıyor. Bir laparoskopik girişimi taklit ediyor. Laparoskopi gibi karnın içine giriyorsunuz ama elinizdeki o kolla çok üstün manevra yapma kabiliyetine sahipsiniz. İçeriyi 3 boyutlu görme yeteneğine sahipsiniz ve özellikle dikiş yapması gereken olaylarda size inanılmaz bir avantaj sağlar. Robotik cerrahinin en çok yararlı olduğu ameliyatlar prostat kanseri ameliyatlarıdır. Göğüs cerrahları da çok ilgi göstermeye başladı son zamanlarda. Kalp cerrahisinde de kullanılıyor. Kulak-burun-boğaz cerrahisinde özellikle horlama veya troid ameliyatlarında, koltukaltından girilerek yapılan troit ameliyatlarında robotik cerrahi kullanılıyor.”

Close up of Doctor is showing medical analytics data, Medical technology concept

Çoğu sigortalı robotik kapsamda değil

Prof. Dr. Murat Binbay, sigortalıların çoğunun robotik cerrahi kapsamında olamdığına dikkat çekiyor. “Robotik cerrahi nedense sigorta şirketleri tarafından ekstra lüks olarak görülüyor” diyen Binbay, şu açıklamayı yapıyor: “Halbuki bu bir lüks değil. Yapılmış birçok çalışmada, robotik cerrahide yapılan ameliyatlarda bir kere kanamanın çok daha az olduğu, hastanede kalış sürelerinin çok daha az olduğu kanıtlanmış durumda. Bence robotik cerrahi sistemde de yavaş yavaş, yani insanlar veya firmalar yavaş yavaş bunun farkına varıp bence poliçelerini yaparken buna göre düzenleme yapmalı. En azından insanlara ‘Bakın böyle bir robotik cerrahi seçeneği de var. Eğer böyle bir şey isterseniz en azından ödemenizi şu şekilde ayarlamak lazım’ diye sunulası lazım.”

Çin aşısı yaptıracak

Üroloji ve Robotik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Binbay,  Covit-19’dan korunmak için Çin aşısını tercih edeceğini söyledi. Binbay, “Covit-19 ile alakalı farklı aşı tipleri var. Dolayısıyla herkes de ‘Aşı yaptırmalı mıyım yoksa yaptırmamalı mıyım?’ diye bir düşünce var. Bunlara baktığınız zaman o kadar çok komple teorisi var ki; covid-19 yapay bir virüs mü? Dünya nüfusunu azaltmaya yönelik mi üretildi? İnsanın aşı konusunda kafası karışabiliyor. Ben şahsen aşı yaptıracağım. Çünkü yüksek tansiyon hastasıyım. Yüksek tansiyon hastaları Covit-19’dan zarar görme açısından en yüksek riske sahipler. O yüzden kendimizi korumamız lazım. Çin aşısı mantıklı olabilir. Ayrıca Çin aşısı geleneksel yollarla üretildi. Bir virüsü alıp zayıflatıp insana tekrardan veriliyor. Diğer aşılara şüphe ile yaklaşıyorum. Benim kararım, kimseyi bağlamaz. Çünkü elimizde kesin bir sonuç yok. Ben sadece akıl yürüterek bir çözüme ulaşmayı düşünüyorum” açıklamasını yapıyor.

40 yaş üstü erkeklerin yapması gerekenler hakkında kitabı çıkacak

Prof. Dr. Murat Binbay, 40 yaş ve üzeri erkeklerin sağlık yaşam için neler yapması gerektiğine yönelik bir kitap yazdığını söyledi. Binbay, içerisinde uzman görüşlerin de olduğu kitabın 2 ay içerisinde okuyucuyla buluşacağını açıkladı. Binbay, 40 yaş üstü erkeklerin sağlıklı yaşam için neler yapması gerektiği ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Teknoloji sayesinde ortalama yaşam ömrü uzuyor. Şu anda ortalama ömrün sınırı kadınlar için78-79 yaşa çıktı. Erkekler için 76 yaş civarında. Dünyanın her yerinde kadınlar erkeklere göre 4-5 yıl daha fazla yaşıyor. Ortalama yaşı 80 olarak alırsak erkeklerde 40 yaşından sonra testosteron hormonlarında düşüş oluyor. Burada kilo ve spor yapma durumu son derece önemli. Eğer siz kendinize bakıyorsanız, yaşlanmayı biraz daha geç hissediyorsunuz. 40’lı yaşlardan sonra bizi sağlıklı yapacak 2 faktör var. Biri damar sağlığı, diğeri de kas sağlığı. Erkeklerin 50 yaşından sonra mutlaka bir üroloji doktoruna görünmeleri gerekiyor. Çünkü prostat kanserine erkeklerde çok sık rastlanıyor ve 50’li yaşlardan sonra başlıyor. Prostat kanserinin erken teşhisi çok önemli” dedi.

Programın tamamını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER