16 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Sağlık sigortasında yabancılardan 1.5 milyar TL’lik ek prim bekleniyor

turist 350Türkiye’de ‘ikamet izni’ alan yabancılar, artık özel sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Geçen yıl 2.4 milyar TL sağlık prim üreten sektöre yabancılardan yaklaşık 1.5 milyar TL’lik ek prim gelmesi bekleniyor.

Türkiye’de ikamet izni alan yabancılara, nisan ayı itibarıyla özel sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu uygulama, oturma izni için başvuru yapacak olanların yanı sıra Türkiye’de şu anda oturma izni bulunan 2 milyon 442 bin yabancıyı da kapsıyor. Sigorta şirketleri yaklaşık 1.5 milyar liralık ek prim üretim potansiyeli taşıyan bu pastadan pay kapmak için yeni ürünlerini tanıtmaya başladı. Geçen yılsonunda sağlık branşında 2.4 milyar liralık prim üretimi gerçekleştiren sektörün ‘yabancıya sigorta’ ile toplam hacmini yüzde 60 oranında artırması bekleniyor.

Sağlıkta fiyatlar 350-895 TL arasında değişiyor

Öte yandan, 31 Mart’ta 1 milyar TL’lik sağlık sigortası primi üreten sektör, eylül sonunda bu rakamı 2.1 milyar TL’ye çıkarmış durumda. Sektörün toplam prim üretiminin reel olarak yüzde 2.3 daraldığı bir ortamda sağlık branşı yüzde 7.7 büyüdü.

Türkiye’ye çalışmaya gelen yabancıların sayısının her geçen gün arttığına değinen Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Ağırlıklı olarak ev işlerine yardım için gelen yabancıları Kaçak çalıştıranlara ciddi cezalar var. Bu nedenle, oturma izni başvuruları arttı. Artık, resmi kanallarla gelip SGK’ya kayıt yaptırıyorlar. SGK’nın karşılamadığı durumlar için ise sağlık sigortası yaptırmaları zorunlu” dedi. SGK’lı kişilerin özel hastanelerde ödediği farkı ortadan kaldıran Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nda da sektörde rekabet gözleniyor. Şişmanoğlu, primin yaşa ve ile göre farklılık gösterdiğini vurgulayarak, “Fiyatlar 350 ile 895 TL arasında değişiyor” dedi. Bu ürünlerde gençlere daha ucuz fiyat veriliyor.

Özel hastanede yapılan işlemi tamamlıyoruz

Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları’nda mevzuattan kaynaklanan sıkıntılara da değinen Şişmanoğlu şunları söyledi: “Örneğin, tek kişilik oda istiyorsunuz, ama kamunun karşıladığı tek kişilik oda değil. Bu farkı tamamlamaya çalışıyoruz. Veya Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamadığı bir özel hastanede yapılan işlemi tamamlıyoruz. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, ödenmeyen kısmı karşılıyor. Ama SGK’nın ne karşıladığını göremiyoruz. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın bir yönetmeliği değiştirmesi gerekiyor.”

Yasal altyapının değişmesinin Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları’nı geliştireceğini kaydeden Şişmanoğlu, Sigorta Birliği’nin bu konuda Hazine ile bir çalışma yaptığını belirtti. Şişmanoğlu, böylece şeffaflık olacağını kaydetti.

Acente müşteri bilgisini vermiyor!

Ray Sigorta, geçen yıl ‘Sadakat Kartı’ uygulaması başlattı. 5 yıl ve üzeri müşterileri içinde her yıl asgari iki poliçe yaptırmış ve 1.000 TL prim ödemiş olanlara araba bakımından, araç kiralamaya, güneş gözlüğü alımından restoranlara indirime kadar birçok avantajlar sunuyor. Ayrıca, kasko yaptırırken yüzde 5, ferdi kazada yüzde 25, konut sigortasında yüzde 10 indirim veriyor. Levent Şişmanoğlu, “Yaptığımız araştırmaya göre, Sadakat Kartı almaya hak kazanan 9 bine yakın müşterimiz çıktı. Ancak, baktık tüm telefonlar aynı. Acente kendi telefonunu yazmış. 950 kişinin cebi aynı çıktı! Acentelerden müşterilerin telefon ve e-mailini istedik. Bunlar kârlı ve sadık müşterimiz dedik. Ancak, bin 900 tanesine ulaşabildik. Acenteler, müşteri bilgilerini vermedi” diye konuştu.

“Acente sözleşmemizi değiştirdik. Acentelerin portföy mülkiyetine saygı duyacağımızı taahhüt ediyoruz” diyen Şişmanoğlu, müşteri kendilerini aradığında acenteye yönlendirdiklerini kaydetti. Acente eğitimlerine de ağırlık verdiklerini belirten Şişmanoğlu, 7-8 tane ‘ağa’nın da acenteleri olduğu bilgisini verdi.

MİLLİYET / AYFER YILDIZ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER