Yaşanan sel afeti nedeniyle zarar gören makinelerin hasar onarımında acil müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan RPM Genel Müdürü İlyas Akbaba, acil müdahale yapılmadığı takdirde hasar onarım maliyetinin ve süresinin büyüdüğünü ifade etti.
Türkiye’de sokaktaki vatandaşın iklim değişikliğini hissetmesini sağlayan en belirgin değişimin mevsim normalleri üzerinde seyir eden sıcaklık ve yağışlar olduğunu ifade eden RPM Genel Müdürü İlyas Akbaba, yağışların beklenmeyen düzeyde gerçekleşmesinin alt yapının yetersiz olduğu bölgelerin sel riskini ciddi oranda artırdığını söyledi. Sigortanın ise hasarın tazmini konusunda sigortalının can simidi olduğunu belirten Akbaba, “Sigortasız tesislerin piyasadaki durumunu, okyanus ortasında küçük kayıkların can yeleksiz personel ile seyahat etmesine benzetebiliriz” dedi.
Yüksek nemin kontrol altına alınması hasarı hafifletir
Selde makine hasarlarında acil müdahalenin önemini vurgulayan Akbaba, şöyle konuştu: “Herhangi bir afet sonrası acil müdahale çok önemlidir. Acil müdahaleden kasıt kesinlikle sadece hasar gören kıymetlerin fabrikalarda yapıldığı gibi koruyucu yağlar ile yağlanarak korozyonun yavaşlanmasını sağlamak değildir. Etkili bir acil müdahale hasara neden olan afet sonrası kıymetlerin üzerinde oluşan hasara bağlı zararlı katmanların hızla yüzeylerden temizlenmesidir. Sel hasarlarında acil müdahale kapsamında kesinlikle yüksek nemin kontrol altına alınması hasarın küçültülmesi açısından hayati önem taşır. Doğru acil müdahale yapılmadığı takdirde hasarın onarım maliyetlerinin ve süresinin inanılmaz biçimde büyüdüğünü daha önceki çalışmalarımızda deneyimledik.”
Hasar onarımının sigortalıya hız ve moral kazandırdığını ifade eden Akbaba, afet sonrası hasar gören tesislerin hasarlı makine ekipmanı gözden çıkarıp yeni bir makine parkı kurmasının kısa vadede çok mümkün görülmediğini açıkladı.