23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Risk yönetimi için tedbir şart

Doğa Sigorta Genel Müdürü Coşkun Gölpınar, yılın son aylına yaklaşırken 2023 yılının değerlendirmesini yaptı. 2024 yılı ile ilgili hedeflerini de açıklayan Gölpınar, “Özellikle endüstriyel tesislerde ve KOBİ’lerde meydana gelen hasarlara baktığımızda risk yönetiminin en önemli kısmının tedbirden geçtiğini görüyoruz” dedi.

2023 yılını değerlendiren Doğa Sigorta Genel Müdürü Coşkun Gölpınar, risk yönetiminin ve tedbir almanın önemine dikkat çekti. 2023 yılının genel değerlendirmesini yapmak için öncelikle 2022 yılının nasıl geçtiğine bakmak gerektiğine dikkat çeken Gölpınar, “2022 yılı tüm sigorta sektörü için beklenmeyen ve ani gelişen kur ve maliyet artışları, işçilik ücretleri ve parça fiyat artışları nedeniyle özellikle oto branşlarında zorlayıcı geçti. 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde de bu zorlayıcı tablonun devam ettiğini gördük” dedi. Oto dışı branşlar hakkında da açıklamalarda bulunan Gölpınar, risk yönetiminin gerekliliğine şu sözlerle dikkat çekti: “Oto dışı sigortalarda da hasar artışları söz konusu oldu. Özellikle endüstriyel tesislerde ve KOBİ’lerde meydana gelen hasarlara baktığımızda risk yönetiminin en önemli kısmının tedbirden geçtiğini görüyoruz. Tesis ve işletme yetkililerinin hasar meydana gelmeden önce kendilerinin alabilecekleri tedbirler büyük önem taşıyor. Sadece sigorta poliçesinin satın alınması ile sorumluluk tamamlanmıyor. Tesislerin kendi içlerinde risk yönetimini yapacak bir birimin olması, gerekli düzeltme ve tedbir çalışmalarının organize edilmesi önleyici bir husus.”

Şubat ayında yaşanan elim deprem felaketi hakkında açıklamalarda bulunan Gölpınar, yaşanan depremi hasar maliyetleri sürecini de şöyle değerlendirdi: “2023 Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinde yaşanan hasarlar, sigortacılar ve reasürörler açısından bakıldığında beklenmeyen bir hasardı. Enerji birikimi nedeniyle beklenen ilk hasar Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinden gerçekleşecek bir deprem, yani olası bir Marmara depremi idi. Marmara depremi beklenirken Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesi, reasürör bazında yeni düşünceler de yarattı. Kahramanmaraş depremlerinin ardından Doğa Sigorta olarak endüstriyel tesislerde, ticari tesislerde ve konutlarda olağanüstü bir hızla, kimseyi mağdur etmemeye büyük özen göstererek hasar ödemelerimizi tamamladık.”

2024 yılında sigorta fiyatlarındaki artış kaçınılmaz

2024 yılı sigorta fiyatlaması hakkında görüşlerini paylaşan Coşkun Gölpınar, “Oto dışı sigortalara baktığımızda; Kahramanmaraş deprem hasarlarından kaynaklı prim artışları 2023 yılının 10 aylık kalan dönemine yansıdığı gibi 2024 yılı için de baz teşkil etmiştir. 2024 yılı için zorunlu deprem tarifesinde %25’e yakın yapılan fiyat artışı ve asgari teminat limitinin 2 milyar TL’ye çıkarılması, prim maliyetini önemli ölçüde yukarı çekecektir. Deprem fiyatları ile birlikte yangın ve ek teminat fiyatlarının da 2024 yılında artacağını öngörüyoruz. Bu durum primlere önemli ölçüde yansıyacak; hasar kaleminde, özellikle deprem hasarlarının karşılanması açısından önemli olacaktır. Oto sigortalarına baktığımızda ise maliyet kalemlerindeki üst üste yaşanan artışlar, değer kaybı taleplerindeki uygulama düzensizlikleri, tazminat dışındaki aracılık ve yargılama giderleri gibi faktörler maliyetlerin giderek yükselmesine sebep oldu, bu durumda sigorta fiyatlarında artış olması kaçınılmaz görünüyor. 2024 yılında ülkemizin ve sektörümüzün hak ettiği seviyelere ulaşmasını temenni ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER