23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘Reformlar toplumsal mutabakatla gerçekleşmeli’

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, tamamlayıcı emeklilik, kıdem tazminatı karşılıklarının BES’e aktarılması gibi reformların mutlaka toplumsal mutabakatla gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

SİGORTAMEDYA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen günlerde açıkladığı, sigorta sektörü ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ni de (BES) ilgilendiren reform paketi, sektörde de büyük heyecan yarattı. Tamamlayıcı emeklilik, kıdem tazminatı karşılıklarının BES’e aktarılması, Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (SDDK) kurulması gibi reformların önümüzdeki dönemde hayata geçmesi bekleniyor. Sektörle ilgili reform paketi, Allianz Türkiye tarafından dün düzenlenen basın toplantısına da damgasını vurdu. Allianz Türkiye’nin 2018 yılının değerlendirildiği ve 2019 beklentilerinin paylaşıldığı Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan ile Allianz Türkiye CFO’su Ersin Pak’ın katıldığı toplantıda Gürkan, tamamlayıcı emeklilik, kıdem tazminatı karşılıklarının BES’e aktarılması gibi reformlar konusunda şu anda netlik olmadığını söyledi; ancak yapılacak iyileştirmelerin başarısında toplumsal mutabakatın önemine işaret etti.

SDDK ile sektör hızlı gelişir

Gürkan, SDDK’nın kurulmasının da sektör için çok pozitif bir gelişme olacağı görüşünde. Türkiye’de bankacılık sektöründe Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) önemine dikkat çeken Gürkan, bağımsız bir yapı altında sigorta sektörünün de daha hızlı gelişeceğini söyledi. Trafik sigortası ile ilgili açıklamalarda bulunan Gürkan, trafik tavan fiyat uygulamasında tarafların yararına olacak kalıcı bir çözümün üretilmesi gerektiğini vurguladı. Önümüzdeki dönemde riskli sigortalılar havuzunun kaldırılması ve serbest tarifeye geçilmesinin gerekli olduğunu belirten Gürkan, söz konusu havuzun kaldırılmasının ‘iyi sürücü-kötü sürücü ayrımını da netleştireceğini söyledi. Gürkan, iyi sürücü-kötü sürücü ayrımının iyi yapılması yanında, iyi sürücü maliyetlerinin düşürülmesi ve riskli sürücüler ile araç tiplerinin risklerinin azaltılmasına odaklanılmasının gerektiğini belirtti.

10 yılda 1 milyar euro’yu aşan yatırım

“Allianz Türkiye’yi yeni nesil sigortacılığın öncüsü yapmak istiyoruz”

Toplantıda Allianz Türkiye ile ilgili bilgiler de veren Gürkan, Allianz Türkiye’nin 2018 yıl sonu konsolide verilere göre hayat dışı branşta 5,8 milyar TL prim üretimi gerçekleştirerek yüzde 12,2 ile pazar lideri olduğunu söyledi. Allianz Türkiye için güçlü finansallara sahip olma ve dengeli portföy yönetmenin önemine dikkat çeken Gürkan, gelecek yıllar için Allianz Türkiye’yi gerçek anlamıyla yeni nesil sigortacılığın öncüsü yapmak istediklerini ifade etti. Sigortalılık oranının, Avrupa’nın neredeyse üçte biri olduğunu belirten Gürkan, “Bunu artırmanın yegane yolu, ihtiyacı ve riski doğru anlatmak, dijital olarak ulaşılabilir olmak ve yalın anlaşılır olmak. Bizim önceliğimiz sektörümüzün en çevik, en yalın, en verimli, teknolojiyi en iyi kullanabilen ve müşterinin beklentisini en iyi okuyabilen sigorta ve finans şirketi olmak” dedi. 2008’den bu yana yapılan yatırımların toplamının 1 milyar euro’yu aştığını vurgulayan ve 2019 yılında da Türkiye’ye yatırıma devam edeceklerini belirten Tolga Gürkan, Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezi’nin de bu yıl açılacağını söyledi.

Tamamlayıcı sağlığa Anadolu’dan büyük ilgi

Allianz Türkiye’nin sağlık branşında 2018’de yüzde 25’lik bir büyüme ile sektör liderliğinin altını çizen Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, bu büyümede sektörde son 2 yılın parlayan yıldızı Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın (TSS) önemli bir unsur olduğuna dikkat çekti. TSS’de bireysel müşterilerinde 2019 yılının ilk 2 ayında, geçmiş yılın ilk 2 ayına göre yüzde 150 artış olduğunu belirten Gürkan, söz konusu sigortaya Anadolu’da büyük ilgi olduğunu söyledi. Gürkan, grup sözleşmelerinde de bazı şirketlerin mavi yakalı çalışanları için TSS’yi tercih etmeye başladıklarını vurguladı.

2018’de Allianz Türkiye yüzde 12.2’lik pazar payı ile sektör lideri

  • Hayat dışı branşta 5,8 milyar TL prim üretimi ve yüzde 12,2 ile pazar lideri.
  • Trafik branşı özelinde de 1,5 milyar TL prim üretimi ve yüzde 10 pazar payıyla sektör lideri.
  • Kaskoda 740 milyon TL prim üretimi ve yüzde 9,4 pazar payıyla sektör üçüncüsü.
  • Sağlık branşında 2,2 milyar TL prim üretimi ve yüzde 35,2 pazar payı ile sektör lideri.
  • Oto dışı branşta 1,3 milyar TL’ye yakın prim üretimi ve yüzde 7,2 pazar payı ile sektör dördüncüsü.
  • Hayat branşında 707 milyon TL prim üretimi ve yüzde 10,2 pazar payı ile sektör ikincisi.
  • Emeklilik branşında, 14,5 milyar fon büyüklüğü ve yüzde 16,4 pazar payı ile sektör üçüncüsü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER