Quick Sigorta’nın İstanbul’da başlatıp Ankara ile devam ettirdiği ve finansal sigortaların masaya yatırıldığı toplantıların üçüncüsü Antalya’da yapıldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile ortaklaşa düzenlediği toplantı, 29 Şubat’ta ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. ‘Finansal Market Vizyonu ile Sigortadan Fazlası’ başlıklı toplantıda finansal sigortalar konuşuldu.
Quick Sigorta’nın İstanbul’da başlatıp Ankara ile devam ettirdiği ve finansal sigortaların masaya yatırıldığı toplantıların üçüncüsü Antalya’da yapıldı. Quick Sigorta ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile ortaklaşa düzenlediği toplantı, 29 Şubat Çarşamba günü ATSO Meclis Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Maher Holding Sigortacılık Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, katılımcılara dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sigorta acentelerinin sigorta ile birlikte finansal ürünlerin satışına daha fazla aracılık etmeleri gerektiğini vurguladı.
Toplantıya acentelerden yoğun ilgi
Moderatörlüğünü Noyan Doğan’ın yaptığı toplantıya ATSO üyeleri, Antalyalı sanayiciler ile acenteler büyük ilgi gösterdi. Toplantıda, katılımcılara, bina tamamlama sigortası, fatura koruma sigortası, kefalet sigortası gibi finansal ürünler hakkında bilgiler verildi. Konuşmacılar, kasko ve trafik sigortası arasında sıkışan sektörün, finansal sigortalar ile önünün açılacağını, acentelerin de opsiyonel gelir fırsatlarına kavuşacağını dile getirdi.
Quick Sigorta öncülük etti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve SAİK Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkanı Nevzat Yavuz ise yaptığı konuşmada, “Biz acenteler tarafından Quick Sigorta’nın sektörümüz için öneminin ne kadar büyük olduğunu en iyi bilen meslektaşlarınızdan biriyim. 2018 yılında trafik sigortalarında taban-tavan uygulaması döneminde arz sorunu yaşandığında Quick Sigorta acentelerin imdadına yetişti. Bu anlamda Quick Sigorta’ya buradan teşekkür ediyorum” dedi.
Finansal sigortaların acenteleri için olan önemine de değinen Yavuz, “Finansal sigortalarla ilgili biz eskiden ‘Bankalar sigortacılık yapmasın’ diyorduk. ‘Herkes kendi mesleğini yapsın’ derken biz acenteler de bankacılık yapmaya başladık. Quick Sigorta’nın kefalet sigortasını çıkarması, sektörde öncü bir rol oynadı. Yine diğer finansal sigortalardan olan bina tamamlama sigortası ürününün de özellikle deprem olayından sonra çok önemli olduğunu ortaya koydu. Aynı şekilde fatura güvence sigortası, kredi kartı limitlerinin yetersiz olduğu ve ödeme güçlüğü çekilen noktalarda önemli bir açığı kapamış oldu” diye konuştu.
Kâr değil risk ortağı
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar da sigorta sektörünün ekonomi üzerindeki etkilerine değindi. “Ekonomimizin gelişmesine ve büyümesine paralel olarak sigortacılık sektörümüz de büyümektedir” dedi.
Bahar, “Rekabetin her geçen gün arttığı ve ülke sınırlarını aştığı bir ortamda, ticari faaliyetleri sürdürmek hem zorlaşmakta hem de çok daha riskli hale gelmektedir. Tüm bu riskleri tek başına yüklenmek mümkün değildir. Sigortacılık sektörü de işte tam burada devreye girmektedir. Girişimcinin, iş insanının ve vatandaşın üzerindeki riskleri paylaşan bir ortak haline geldi.
Sigortacılık sektörü kâra değil riske ortak olmaktadır. Vatandaşlarımıza, girişimcilerimize ve iş insanlarımıza alacakları riskleri minimize edecek olan sigortacılığı en iyi şekilde tanıtmak ve bu sektörü en önemli şekilde korumak zorunda olduğumuzu ifade ediyoruz. Sektör büyümesine rağmen acente oranları her sene düşmektedir” dedi.
“Mükerrerlik kaldırılmalı”
Sigorta acentelerinin dertlerini de dile getiren Bahar, “Acentelerimiz haksız rekabetle uğraşmaktadır. Trafik sigortalarında ve kaskoda acentelerimizin yaşadığı büyük sorunlar ortadadır. Özellikle trafik sigortalarında yıllardır devam eden arz sorunu vakit kaybına, para kaybına ve diğer ürünlere zaman ayırmasına engel olmaktadır. Sigorta acenteleri, sigortacılık kanunu kapsamında Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından zaten denetlenmektedir. İş yeri açarken ayrıca belediyelerin denetlemesinde bir mükerrerlik olduğunu ifade etmek istiyorum. Acentelerin, tıpkı muhasebeciler ve avukatlar gibi iş yeri açma ruhsatından muaf tutulmasının gerekliliği sektör temsilcileri tarafından sık sık dile getirilmektedir” açıklamasını yaptı.
Sigorta İstihsalcileri İhtisas Derneği Başkanı Ayhan Kılavuz da dernek olarak sektörün sorunları ile yakından ilgili olduklarını söyledi.
“Farklı ürünler satar, hale geldik”
Kılavuz, “Sektörümüzün mühim konularından bir tanesi bildiğiniz üzere penetrasyondur. Penetrasyondan kastımız ürünlerin daha adil bir şekilde yer işgal etmeleridir. Sektörümüz tamamı ile kaza ağırlıklı bir yapıya bürünmüşken, Quick Sigorta’nın sektöre giriş yaptığından itibaren attığı yenilikçi adımları sayesinde farklı ürünleri satar hale geldik. Quick Sigorta, özellikle bina tamamlama sigortası gibi ürünlerin satılabilmesi için gerekli altyapıların hazırlanmasında da ciddi çalışmalar yaptı. Artık bu ürünler biz acenteler tarafından satılır hale geldi. Yine adil olmayan rekabetten şikayetçiydik. Bankaların sigortacılık yapması biz acenteleri etkiliyordu. Quick Sigorta’nın sektöre kazandırdığı finansal ürünler ile biz acenteler, bankaların alanına girmiş olduk. Artık bankalar ‘Sigorta acenteleri bizim alanımızda ne arıyor?’ diye ses etmeye başladılar” diye konuştu.