Ankara Sigorta olarak prim üretiminde sektörde üst sıralarda yer almaktan çok, sürdürülebilir karlılığı hedeflediklerini vurgulayan Ankara Sigorta Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Esra Alkan, “Kârlılık dikkate alınmadan alınan kararların sonuçları çok vahim olabiliyor” dedi.
ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL
Geçtiğimiz ay Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapak konuğu olan Ankara Sigorta’nın yeni Genel Müdürü Ersin Tüvar, ‘dinamik bir ekiple’ yola çıktıklarını belirterek, şirketin yeni atılımlara hazır olduğunun da sinyalini verdi. Tüvar’la birlikte yeniden yapılanan şirkette Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Esra Alkan, dinamik ekibin önemli bir parçasını oluşturuyor. Biz de sorularımızı yönelttiğimiz Alkan’dan önümüzdeki dönemde Ankara Sigorta’nın nasıl bir strateji izleyeceğinin yanıtını almaya çalıştık. Ankara Sigorta olarak prim üretiminde sektörde üst sıralarda yer almaktan çok, sürdürülebilir karlılığı hedeflediklerini vurgulayan Alkan, “Kârlılık dikkate alınmadan alınan kararların sonuçları çok vahim olabiliyor” dedi.
Sermaye yapısı güçlü olacak
Sigorta sektöründe prim üretiminin her ne kadar önemli bir gösterge olsa da tek başına doğru bir gösterge olmadığını vurgulayan Alkan, şunları söyledi: “Doğru fiyatlama, müşteri beklentilerine uygun ürünler, hasar anında hızlı destek ve paranın doğru yatırım araçlarında değerlendirilmesi gibi konuların kombinasyonu üzerinden bir değerlendirme yapmak daha doğru. Ankara Sigorta olarak, 2024 yılı hedeflerimiz bu doğrultuda olacak. 2024 yılı; müşteriler ile doğru noktada buluştuğumuz, şirketin sermaye yapısını daha da güçlendirdiğimiz ve sürdürülebilir karlılık hedeflediğimiz bir yıl olacak.”
Esnek olmak çok önemli
Sigortalıların ihtiyaçlarına anlık cevap verebilmek için ‘esnek’ olmanın öneminden de bahseden Alkan, “Bu esnekliğin sağlanabilmesi de doğru yatırım kararları ve buna bağlı doğru fon yönetiminden geçiyor” dedi. Mart 2024 itibarıyla hayat dışı sektörde 21,2 milyar TL’lik teknik kâr elde edildiğini, buna karşın teknik kârlılıkta etkili olan ‘teknik olmayan bölümden aktarılan yatırım gelirleri’nin 30,2 milyar TL olduğunu belirten Alkan, “Bu da aslında sektör olarak fon yönetimini doğru uygulayarak bu hizmeti verebildiğimizi gösteriyor. Sigortacılıktan tek başına gelir elde edemiyoruz; bu sebeple sigortacılık gelirini teknik ve mali kârın bir bütünü olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Ankara Sigorta olarak portföyü çeşitlendirerek, doğru fiyatlama yaparak ve anlık yatırım fırsatlarını doğru değerlendirerek, aktif toplamını Haziran ayı sonunda 2023 yıl sonuna göre yüzde 31 arttırdıklarını ifade eden Alkan, yıl sonunda sektörün üzerinde bir aktif büyüklüğü oranı hedeflediklerini söyledi.
Dijitalleşmeyi daha çok kullanacağız
Ankara Sigorta Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı Esra Alkan, Ankara Sigorta‘nın dijitalleşmeye yönelik stratejileri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Ankara Sigorta olarak önceliğimiz, müşterilerimizin ve sektörümüzün ihtiyacı olan ürünleri en doğru şekilde tasarlamak. Bahsettiğim ‘tasarlamak’ kavramı ile aslında fayda-maliyet dengesini de kurarak hem şirketin kârlı büyümesini sağlamak hem de yenilikçi fikirler ile müşterilerimizi ve tüm paydaşlarımızı doğru noktada buluşturmayı hedefliyoruz. Müşteri taleplerinin çözümü, yatırım kararlarımız gibi kritik konuların doğru analizi için hızlı sonuçlar alabileceğimiz esnek yapılar kurmaya gayret ediyoruz. Dijitalleşmek ise bunun en önemli adımı. 2024 yılında bu konuda çok sayıda projeyi aynı anda başlattık ve bu çalışmaların ilk meyvelerini almaya başladık. Ankara Sigorta olarak bundan sonraki çalışmalarımız, dijitalleşmeyi işimizde daha çok kullanacağımız alanlara yönelerek devam edecek.”