19 Kasım 2024, Salı
spot_img

Poliçesini yenilemeyenler dikkat: RİSKLER ASLA UYUMAZ

2020, hem bireyler hem de işletmeler açısından sigortanın öneminin daha da iyi anlaşıldığı bir yıl oldu. Sağlığın ve varlıkların değerinin daha da arttığı bu süreçte sigorta poliçelerinin yenilenmesi de güvencenin devamlılığı açısından büyük önem taşıyor.

Deprem, sel, hortum, kum fırtınası, tsunami, ekonomik sıkıntılar ve pandemi… 2020 yılı tüm dünya ve ülkemiz için bu felaketlerin bir arada yaşandığı risklerle dolu bir yıl oldu. Bireylerin ve işletmelerin yaşanan bu olaylar sonrasında sigortanın önemini daha da iyi kavradığı bir yılı geride bırakırken; sigorta poliçelerinde de yenileme dönemi başladı. Bir sigortalı için yıllık olarak yapılan sigorta poliçesinin zamanında yenilenmesi; hem güvencenin devamlılığını sağlamak hem de ihtiyaç duyulan yeni teminatların eklenmesi açısından oldukça önemli.

Daha büyük risk

Fakat pandeminin ve onun yarattığı ekonomik sıkıntılarında etkisiyle geliri azalan ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla daha çok evde kalan bireyler başta kasko olmak üzere birçok branşta sigorta poliçelerini yenileme konusunda tereddütte kalabiliyor. Oysa hayatımızdaki riskler hiç bitmiyor tam tersi daha da artıyor. Evde oldukları için kasko poliçesini yenilemeyen araç sahipleri; yükselen döviz kurları nedeniyle araç fiyatları arttığı için trafikte daha büyük risklerle karşı karşıya kalabiliyor.

Eksik sigorta

Peki ağırlıklı olarak yılın son aylarında gerçekleşen poliçe yenilemelerini gerçekleştirirken sigortalıların nelere dikkat etmesi gerekiyor? İşletmeler açısından yenilemeler konusunda gözden kaçırılmaması gereken en önemli nokta eksik sigorta. Özellikle 2020 yılı içinde ciddi oranda artan döviz kurları nedeniyle poliçede belirtilen teminatların yenileme döneminde tekrar gözden geçirilmesi önemli.

Poliçe bitiş süresine dikkat!

Öte yandan poliçesini zamanında yenileyen tüketiciler özellikle hasarsızlık indirimini kaybetmezken, ek fiyat indirimi gibi bazı avantajlar da elde edebiliyor. Bu durum özellikle sağlık sigortalarının yenilenmesinde oldukça önemli. Sigorta şirketleri sağlık sigortalarında sigortalılarına azami iyi niyet prensibine aykırı hareket edilmediği durumlarda ömür boyu yenileme garantisi verebiliyor. Bunun için de poliçe bitiş sürelerinin takip edilmesi ve vaktinde yenilemelerin yapılmasına dikkat edilmeli.

Ertelenen sigortalar sisteme girdi

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, bazı sektörlerin (otelcilik, restoran, eğlence) faaliyetlerinin bu süreçte durma noktasına gelmesi nedeniyle ilk başlarda sigorta yaptırmama eğilimlerinin olduğunu belirterek; “Özellikle 2020 yılı Eylül sonrası sigortalılardaki pandemi şokunun genel olarak atlatılmasıyla ertelenen bu sigortalarında sisteme girdiğini söyleyebiliriz. Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ile 2021 beklentilerinin pozitif olması nedeniyle yılsonu için yenilemeler normal sürecinde gidiyor. Fakat her zaman olduğu gibi rekabetin çok fazla olduğunu söylemek gerekiyor. Bu da tabi ki sigortalıya hem sigortalarının kapsamı, hem prim anlamında fayda sağlıyor” diye konuştu.

Yaşar, vatandaşların dünyanın en ucuz risk transfer sistemi olan sigorta sistemine güvenmesi gerektiğine vurgu yaparak; “Varlıklarını ve standartlarını sürdürebilmenin en doğru yönteminin bu olduğuna inanmaları lazım. Unutmasınlar ki varlıklarımız sadece bizlerin değil tüm ülkemizin varlıkları tüm ülkemizin yatırımları” dedi.

Kayıpların önüne geçiyoruz

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “Pandemi sürecinin başında sigortalılarımıza ve vatandaşlarımıza hayat yavaşlasa bile risklerin yavaşlamayacağını ‘riskler uyumaz’ demiştik. Bunun yanında varlıkları korumanın ve riskleri transfer etmenin en modern yolunun da sigorta olduğunu sürekli hatırlattık. Nitekim 2020 yılı depremlerden sellere, hortumlardan kum fırtınasına, tsunamiden yıldırımlara bir dizi tabii afet olayları; yangınlar, patlamalar, hırsızlıklar, ölümlü kazalar ve tabi ki en önemlisi Covid 19 pandemisinin canlarımıza ve ekonomik hayata etkileri büyük oldu” dedi. Yaşar şunları söyledi; “Pandeminin ilk dalgasında zorunlu işyeri kapamaları, sokağa çıkma yasakları ile mobilitenin azalması sonucu, hem araç sigortalarında hem işyeri sigortalarında kişilerin sigorta yaptırmama eğilimlerinin olduğunu gördük. Bu süreçte, sektörün proaktif davranması, risklere ilişkin farkındalığın da artması ve verilen iyi sınav sonucu prim Haziran itibariyle sigortalı kaybının önüne geçilerek yeniden reel bir büyüme ortaya çıkmıştır. Yıl sonu itibariyle sınırlı da olsa reel büyümenin devam edeceği şu ana kadar açıklanan rakamlar ile teyit ediliyor. Yılsonu sektör geneli yüzde 20’ler civarında, enflasyondan arındırılmış reel olarak da yüzde 5-6’lar civarında bir büyüme görünüyor.” 

Bazı sektörlerin yenilemelerinde sıkıntı yaşanıyor

Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu Başkanı Murat Büyükçelebi, yenilemelerin pandemiden çok da fazla etkilenmeyen sektörleri açısından stabil gittiğini söyledi. Büyükçelebi, pandemiden çok fazla etkilenen (cafe- restoran, gıda, turizm) sektörlerin yenilemelerinde ise sorun yaşandığını ifade etti. Büyükçelebi, “Pandemiden gelir anlamında etkilenen bazı işletmeler ve bireyler sigorta yaptırmaktan vazgeçme eğilimindeler. Bu müşterilerimizle yeniden görüşmeler yaparak ikna etmeye çalışıyoruz” dedi. Bazı acentelerin poliçeleri düzenledikleri halde paralarını tahsil etme konusunda sıkıntı yaşadığına da vurgu yapan Büyükçelebi, “Bu acenteler için çok yürütülecek bir süreç değil. Bu noktada sigorta şirketlerinin acentelere komisyon anlamında destek olmalarını bekliyoruz. Yine ödeme periyodlarında bir esneklik yapabilirler. Ödeme süreçlerini uzatacak imkânlar oluşturulmalı. Bu dönem sıkıntıda olan acenteler için en azından pansuman olacaktır” açıklamasını yaptı.

Büyükçelebi ise; “Artık bir varlığı tekrar yerine koymak gerçekten çok zorlaştı. Birçok kişi ve işletme gerçekten ekonomik olarak zor durumda. Bu nedenle sigorta daha da önemli hale geldi. Mevcut risklere karşı kendilerini korumanın en güvenli yolu sigorta. Yani bu süreçte sigortadan tasarruf etmek yerine aksine başka alanlardan kısıp sigortalarını kendilerinin lehine olacaktır” dedi.

Poliçenizi yenilerken nelere dikkat etmelisiniz?

-Yenileme döneminde öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyin. Poliçe şartlarının bir önceki yıl ile aynı olup olmadığını kontrol edin.

-Poliçede yazan ek ve özel şartları dikkatlice okuyun. Şirketlerin sunduğu yeni teminatları ve ürünleri inceleyip, eksik teminat konusuna özellikle dikkat edin.

-Yenileme sürecinde acente veya brokerinizin önerilerini dikkate alın.

-Farklı branşlardaki risklerinizi bir araya getirmek için uygun paketler olup olmadığını araştırın

-Sigortacınıza, sigortalanacak olan değerinizle ilgili olarak tam, doğru ve güncel bilgiler verin.

-Eğer kurumsal sigortalıysanız iş kolunuza özel teminatların poliçenizde yer almasını sağlayın.

-Kurumsal sigortalılığın sürekliliği adına, poliçe yenilemelerinde risk analizlerinizin tekrarlanmasına özen gösterin.

-Poliçenizi bitiş süresinden önce yenileme işlemlerine başlayın. Bu sayede şirketinizin size sunduğu hasarsızlık indirimlerini kaybetmeyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER