COVID-19 pandemisinin sağlık sigortacılığında sigorta şirketlerine olan hasar maliyeti belli oldu. Geçtiğimiz yıl nisan ayından itibaren hem özel sağlık sigortaları (ÖSS), hem de tamamlayıcı sağlık sigortalarında (TSS) COVID-19’un tedavi giderlerini jest kapsamında teminat altına alarak ellerini taşın altına koyan sigorta şirketleri, yaklaşık 1 yıllık süre içinde COVID – 19 tedavisi gören sigortalıları için hastanelere 171 milyon 448 bin 631 TL ödedi.
SEVGİ BAŞARAN / SİGORTAMEDYA
Pandeminin başlangıcından bu yana gece gündüz demeden çalışan sağlık çalışanları bu sürecin başkahramanları oldu. Herkesin hastalık bulaşır korkusuyla ailelerinden, dostlarından bile uzak kaldığı bu süreçte hastanelerde; yoğun bakımlarda gece gündüz demeden görev yapan sağlık çalışanları; yaptıkları fedakârlıklarla hafızalara kazındı. Pandemi sınavını sağlık çalışanları gibi başarı ile geçen bir sektör daha var. O da sigorta sektörü.
Pandeminin başından itibaren aldıkları hızlı aksiyonlarla sigortalılarının yanında olan sigorta şirketleri; jest kapsamında normalde teminat dışında olan COVID 19 tedavi giderlerini teminat altına alarak ellerini taşın altına koymaktan çekinmediler. İşte pandeminin başından itibaren; ardı ardına COVID-19’u teminat altına almaya başlayan sigorta şirketlerinin; yaptıkları bu jestin maliyeti de ortaya çıktı. Sigorta şirketleri geçtiğimiz yılın nisan ayından 15 Şubat 2021 tarihine kadar olan sürede COVID-19 nedeniyle ayakta veya yatarak tedavi gören ya da yoğun bakımda kalan 26 bin 58 sigortalı için hastanelere 171 milyon 448 bin 631 TL ödeme yaptı.
En fazla ödeme ÖSS için yapıldı
Sigorta şirketlerinin bu süreçte hastanelere ödediği 171 milyon liranın büyük bir kısmını özel sağlık sigortasına (ÖSS) sahip sigortalıların tedavi giderleri oluşturdu. Geçtiğimiz yılın nisan ayından bu yılın şubat ayına kadar olan sürede sadece ÖSS poliçesi olan sigortalılar için ödenen hasar tutarı 154 milyon 108 bin 008 TL olurken, tamamlayıcı sağlık sigortasına (TSS) sahip sigortalılar için hastanelere ödenen hasar tutar ise 16 milyon 857 bin 966 TL oldu. Sadece yatarak sağlık sigortası (YSS) yaptıran sigortalılar için ise sigorta şirketleri hastanelere daha cüzi bir miktar yani 482 bin 658 TL ödeme yaptı.
Ödeme tutarında yatarak tedavi başı çekti
Tüm bu bilgiler Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) hazırladığı “COVID-19 Kapsamında Sağlık Sigortası Hasar Bilgileri”; raporunda yer aldı. TSB’nin hazırladığı bilgilerde özel sağlık sigortasına sahip sigortalılar için hastanelere ödenen hasar bedelleri Özel Sağlık Sigortaları (ÖSS); Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları (TSS) ve Yatarak Sağlık Sigortaları (YSS) olarak üçe ayrıldı. Sigorta şirketleri yaklaşık 1 yıllık süre içinde hastanelere ödediği 171 milyon 448 bin 631 TL’nin 114 milyon 765 bin 231 TL’sini yatarak tedavi oluşturdu. Yatarak tedaviyi 47 milyon 443 bin 319 TL ile yoğun bakım giderleri takip etti. Sigorta şirketleri hastanelere en düşük tutar olarak ise 9 milyon 240 bin 81 TL ile ayakta tedavi için ödeme yaptı.
Öte yandan her poliçede kendi içerisinde ayakta tedavi, yatarak ve yoğun bakım olmak üzere üç bölümde incelendi. Buna göre ÖSS kapsamında; hastanelere ödenen toplam 154 milyon 108 bin TL’nin 100 milyon 951 bin 467 TL’lik kısmını yatarak tedavi oluştururken; yoğun bakım için şirketlerin ÖSS kapsamında hastanelere ödediği bedel ise 46 milyon 982 bin 916 TL oldu. ÖSS kapsamında ayakta tedavi için ödenen bedel ise 6 milyon 173 bin 625 TL’ye ulaştı.
TSS’de ödeme tutarları daha düşük
TSS poliçesi olan sigortalılar için hastanelere ödenen bedeller ise ÖSS’ye göre daha düşük kaldı. TSS’li sigortalılar için hastanelere ödenen toplam 16 milyon 857 bin 966 TL’lik tutarın; 13 milyon 477 bin 524 TL’lik kısmını yatarak tedavi giderleri oluşturdu. TSS’de ayakta tedavi için hastanelere ödenen hasar tutarı; 3 milyon 48 bin 482 TL olurken; yoğun bakım için ise 331 bin 960 TL’lik bir rakam ödendi.
26 bin 58 sigortalı COVID-19 oldu
Öte yandan nisan ayından bugüne kadar toplam 26 bin 058 kişi Covid-19’a yakalandı. Bu hastaların 25 bin 482’si hastanelerden tedavi olup taburcu olurken, 79 sigortalı vefat etti. Hastanelerde tedavileri devam eden sigortalı sayısı ise 497.
Erkekler virüse kadınlara göre daha çok kaptı
TSB’nin hazırladığı bilgilendirme raporunda ayrıca hastaların kadın erkek ve yaş grubuna göre dağılımı da ilgi çekici. Buna göre hastalığa yakalanan toplam 26 bin 58 hastanın; 15 bin 950’sini yani çoğunluğunu erkekler oluşturdu. Kadın hasta sayısı ise 10 bin 108 oldu. Hastalığı yatarak geçirenler ağırlıklı olarak 60-79 ile 80 üstü yaş grubu sigortalılar oldu. Bu gruptaki sigortalı hastaların yüzde 58’i hastalığı yatarak geçirdi. 0-19 ve 20-39 yaş grubundaki genç sigortalıların yüzde 80’i ise hastalığı ayakta geçirdi. 40-59 yaş grubundaki hasta sigortalıların ise yüzde 63’ü hastalığı ayakta, yüzde 36’sı ise yatarak geçirdi.
Hasta başına ortalama 6 bin 580 TL
Öte yandan açıklanan bilgiler içerisinde koronavirüse yakalanan sigortalı hastalar için; sigorta şirketlerinin ödediği ortalama hasar miktarı da dikkat çekti. Bu rakam tüm sağlık poliçeleri için ortalama olarak 6 bin 580 TL olarak yer aldı. Poliçe türleri dikkate alındığında ise en yüksek hasta başı ödeme ortalama; 9 bin 932 TL’lik hasar rakamı ile özel sağlık sigortalarında oldu. TSS’de hasta başı ortalama hasar rakamı ise 1.608 ile daha düşük kalırken; Yatarak Sağlık Sigortası (YSS) yaptıran sigortalılar için; sigorta şirketlerinin hastanelere hasta başı ödediği ortalama hasar tutarı ise; 7 bin 912 TL olarak gerçekleşti.
Salgın sağlık sigortalarına olan talebi artırdı
Sigorta şirketlerinin mart ayının başından itibaren hızlı bir karar alarak; pandemi teminat kapsamında olmamasına rağmen bir jest ödemesi ile sigortalıların yanında olmak istediklerini belirten Demir Sağlık ve Hayat Sigorta Genel Müdürü Viktor Hodara, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mart ayından bu yana jest ödemelerimiz devam ediyor. Bunun yanında birçok şirket salgın hastalıkları kapsayan yeni poliçeler de sunmaya başladı.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı istatistiklere göre, sigorta sektörü 2020’de yüzde 19.3 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında sektörde reel büyüme ise yüzde 4.1 oldu. Sektörde toplam prim üretimi içinde pazar payı; yüzde 10’un üzerinde olan branşlardan biri de hastalık/sağlık oldu. Sektörün büyüme hızının artmasında bu branşın önemli bir etkisi bulunuyor. 2020’de hastalık/sağlık branşı yüzde 20.79, reelde yüzde 5.4 büyüme kaydetti. Salgın bu yıl sağlık sigortasına, özellikle de tamamlayıcı sağlık sigortasına talebi ciddi oranda artırdı. Önümüzdeki dönemde de özellikle gelişen teknolojinin de etkisiyle sigortalı sayısının giderek artacağını düşünüyorum.”