Türk sigorta sektörünün pandemi döneminde dünyadan pozitif ayrıştığını vurgulayan Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, risklerin iyi yönetilmesinin sektörün başarısında etkili olduğunu söylüyor. Benli, sektörün bu yıl da reel olarak büyüyeceği görüşünde.
ALP SÜER
Türkiye’yi yaklaşık 1.5 yıldır etkileyen Covid-19 pandemi sürecinde de büyümeye devam eden Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörü, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) gerek trafik gerekse Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili son düzenlemeleri ile ülke gündeminin de ilk sıralarında yer alıyor. Sigorta sektörü ve BES’le ilgili yapılan reformlarda büyük emeği geçen Türkiye Sigorta Birliği de (TSB) dün basın mensuplarına yönelik bir sohbet toplantısı düzenledi. TSB Başkanı Atilla Benli ve TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı’nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda sigorta sektörü ile ilgili son gelişmeler masaya yatırıldı. Sigortamedya olarak izlediğim toplantıda aldığım notları paylaşacak olursam, TSB Başkanı Atilla Benli’nin sektörle ilgili bir kaç önemli tespiti var: Öncelikle Türk sigorta sektörünün, pandemi döneminde dünyadan pozitif ayrıştığını vurgulayan Benli, sektörümüzün görece küçük olması ve risklerin iyi yönetilmesinin Türk sigorta sektörünün başarısında etkili olduğuna dikkat çekiyor. Benli, sektörün bu yıl da enflasyon üzerinde, reel olarak büyüyeceği düşüncesinde.
Tüketim-kredi ilişkisinden yatırım-tasarruf’a geçmeliyiz
Benli, ayrıca günümüzde sigorta sektörünün de artan önemine dikkat çekiyor. Türk finansal sisteminde bankacılık sisteminin hakim yapısına ve bunun getirdiği tüketim-kredi ilişkisine vurgu yapan Benli, “Tüketim-kredi ilişkisinden, yatırım-tasarruf ilişkisine geçmeliyiz. Bunu sağlayacak olan da sigorta sektörü” diyor. Benli, Türk sigorta sektörünün performansı ile birlikte sigorta sektörü ve kamu ilişkisinin de çok iyi gittiği düşüncesinde.
Halkımıza 2.2 milyar TL destek sağladık
Benli’nin bir başka önemli tespiti de diğer sektör temsilcilerinin de vurguladığı gibi pandemi döneminde sigorta sektörünün çok başarılı bir sınav verdiği. Benli, “Hem pandemi hem de iki büyük deprem felaketinin yaşandığı 2020 yılında halkımıza yaklaşık 2,2 milyar TL gibi destek ve tazminat ödemesi yaptık. Böylece hem sektörümüzün gelişimine hem de sigortalılarımıza önemli ölçekte fayda sağladık” diyor.
Pera Projesi hayata geçecek
TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı da toplantıda, TSB’nin ‘Pera Projesi’ hakkında bilgiler verdi. Tarihteki Pera yangınından ismini alan, 1.5 yıl sürecek ve 2022 yılının sonunda tamamlanacak proje, üzerinde çalışılan strateji programlarının hayata geçirilmesi, TSB içindeki kurumların birlikte yönetişim yapısının revize edilmesi, bilgi teknolojisi olgunluk yapısının değerlendirilmesi gibi hususları içeriyor.
TRAFİKTEKi DÜZENLEME SONUCU PRİMLERDE DE İNDİRİM OLDU
TSB Başkanı Atilla Benli, zorunlu trafik sigortası ile ilgili son düzenlemenin hem sigorta şirketleri hem de sigortalılar açısından yararlı olduğunu savunuyor. Yeni düzenleme ile birlikte şirketler açısından net, şeffaf, hesaplanabilir bir ortamın oluştuğuna dikkat çeken Benli, “Düzenleme öncesinde sigorta şirketleri trafik sigortası primlerine zam hazırlığındaydı. Düzenleme sonrasında bilakis poliçe primlerinde indirimler oldu” diyor.
BES’TE 18 YAŞ ALTINDA 5 YILDA 30 MİLYAR TL POTANSİYEL VAR
TSB Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES), “18 Yaş Altı” düzenlemesine çok olumlu bakıyor. Çocuk ve gençlere küçük yaşlardan itibaren tasarruf alışkanlığı kazandıracak 18 yaş altı ile 5 yıl içinde BES’e 3 milyon çocuk ve 30 milyar TL’lik İlave bir potansiyel katacağını ifade eden Benli, “Vakıf ve sandıklarda da 40 milyar TL’lik potansiyel ile birlikte BES için toplam 70 milyar TL’lik ilave bir potansiyel söz konusu” diyor. Yapılan simülasyonlara göre, 5 yaşında sisteme giren bir çocuğun, 15 yaşında glren bir bireye göre sistemde yüzde 50 daha fazla para biriktirdiğini ifade eden Benli, BES’te 5 yıl içinde toplam fon büyüklüğünün 400 milyar TL’ye ulaşma potansiyeline dikkat çekiyor.
ACENTELER YENİ SİGORTA ÜRÜNLERİNE ODAKLANMALI
TSB Başkanı Atilla Benli,sigorta sektörü açısından finansal sigortalara da ayrı bir önem veriyor. Bu alanda alacak sigortası ve kefalet sigortası gibi ürünlerin öne çıktığını vurgulayan Benli, şirketlerin bilançolarının yaklaşık yüzde 40’ının alacaklarından oluştuğu gerçeğinden hareketle Alacak Sigortası’nın öneminin pandemi döneminde daha da arttığını vurguluyor. Benli, Türk sigorta sektörünün en büyük dağıtım kanalı acentelerin de finansal sigortalar, siber sigortalar, katılım, parametrik vb. yeni sigorta ürünlerine odaklanmaları gerektiğini düşünüyor. Benli, hayat, sağlık, eğitim sigortasının, BES’le birleştirildiği bütünleşik ürünler üzerinde de çalışmaların sürdüğünü kaydediyor.