“Sağlık sigortalarında primler fahiş arttı” diyerek sigorta şirketlerini Cumhurbaşkanlığı dahil tüm üst kurumları etiketleyerek paylaşım yapan, şikayet eden Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Erol‘a sektörün yakından tanıdığı Türk Reasürans Danışmanı Özgür Bülent Koç’tan çok konuşulacak cevap geldi.
Ekonomik koşullar günden güne zorlaşıyor. Tüketicinin alım gücü giderek düşerken hizmet ve ürün fiyatları da artıyor. Hemen her sektör bir yandan ayakta kalabilmek, diğer yandan da müşteri memnuniyetini korumak adına mücadele veriyor.
Sigorta sektörü de bunlardan biri. Her ne kadar son dönemde yüksek prim bedelleri sıklıkla konu edilse de sektör, farklı alternatiflerle tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Öte yandan, ürün artışlarının yaşandığı tek sektörün de sigorta sektörü olmadığının akılda tutulması gerekiyor.
Artışlar tek sektörle sınırlı kalmıyor
Önceki gün sosyal medya aracı Linkedin’de gönderi yayınlayan Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Erol da sağlık sigorta poliçesinin prim tutarına ilişkin bilgiler paylaştı. Sigorta poliçelerine yapılan yüksek zamların uzun süreli sigortalılıkta sigorta hukuku çerçevesinde izah edilebilir olmadığını belirterek devletin bu konudaki düzenleyici kurumlarının hem denetim hem de düzenleme yapma, bu konularda sınırlamalara gitme yetkilerini kullanması gerektiğini söyledi.
Türk Reasürans Strateji ve Proje Danışmanı Özgür Bülent Koç ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde, maktu ücretlere ilişkin önceki Tarife’nin yayımı sonrası oluşan mali tablo dikkate alınarak çeşitli kalemlerde yüzde 70 ile yüzde 199 arasında olmak üzere ortalama yüzde 110 oranında artış yapıldığını hatırlatarak zorunlu olmayan ve serbest tarifeye tabi bir poliçenin en az 10 alternatifi olduğuna dikkat çekerken sigorta danışmanı Ertuğrul Bul da Kamu otoritesinin tüm sürece ve taraflara müdahil olması gerektiğini belirtti.