Türkiye’de oturma izni alan yabancılara getirilen özel sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu sektörü canlandırdı. İlk 9 ayda sektör yüzde 6 büyürken, sağlıktaki büyüme % 17’yi geçti.
> Ayfer Arslan
ayfer.arslan@aksam.com.tr
Türkiye’de ikamet izni alan yabancılara özel sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmesi sigorta şirketlerinin iştahını kabarttı. Bu uygulama, oturma izni başvurusunda bulunacakların yanı sıra Türkiye’de şu anda oturma izni bulunan 2 milyon 442 bin yabancıyı da kapsıyor. Geçen yıl sonunda sağlık branşında 2.4 milyar liralık prim üretimi gerçekleştiren sektör ‘yabancıya sigorta’ ile toplam hacmini yüzde 60 artırmış olacak.
9 ayda 2.1 milyarlık prim Yabancı uyruklu vatandaşlar artık Türkiye’de “ikamet izni almak için” özel sağlık sigortası yaptırmak zorunda. Halihazırda Türkiye’de oturma izni bulunan 2 milyon 442 bin yabancının olduğunu düşünürsek bu da doğal olarak sigorta sektörünü canlandıracak. Hatta bu hareketlilik şimdiden prim üretimine yansımış durumda. Sağlık sigortasında 2013’te yüzde 10.5’luk artışla 2 milyar 477 milyon liralık prim toplayan şirketler bu yılın ilk 9 ayında ise yüzde 17’lik büyüme ile şimdiden 2.1 milyar liralık prim üretimine ulaştı. Bu da yüzde 6’lık ortalama sektör büyümesinin neredeyse 3 katı demek. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Ağırlıklı olarak ev işlerine yardım için gelen yabancıları kaçak çalıştıranlara ciddi cezalar var. Bu nedenle, oturma izni başvuruları arttı. SGK’nın karşılamadığı durumlar için sağlık sigortası yaptırmaları zorunlu” dedi. Şişmanoğlu, “8 Ekim itibarıyla yabancı uyruklu kişilere ait EGM’nin zorunlu kıldığı aktif sigortalı sayımız 5.199” diye konuştu.
ORTALAMA PRiM 600 LiRA
Özel sağlık sigortasının kapsamının Sigortacılık Genel Müdürlüğü tarafından duyurulduğunu ifade eden Güneş Sigorta Genel Müdürü Süreyya Çetin de ikamet izni almak isteyen bir kişinin yaptırması gereken minimum teminatlı bir poliçenin ortalama priminin 600 lira olduğunu söyledi. Çetin, “Bu da sektör için yıllık 1.5 milyar TL potansiyel prim demek” dedi.