Özel Sağlık Sigortalarındaki düşük penetrasyonun artırılması için Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen BES formülü önerisinde bulundu.
Türkiye’de özel sağlık sigortası olan kişi sayısının hala 2.5 milyon olduğunu belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bu sigorta türünün yaygınlaştırılması için Bireysel Emeklilik Sistemi formülünün uygulanmasının yararlı olacağını söyledi. BES’te uygulanan, kişilerin aktif olarak çalıştıkları döneme oranla gelirlerinin azaldığı emeklilik dönemi için birikim oluşturmaları formülünün özel sağlık sigortaları için de uygulanabileceğini belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, şunları söyledi:
“Türkiye’de özel sağlık sigortalı oranı yaklaşık yüzde 2.5. 2 milyon poliçenin yaklaşık 1.5 milyonu ise zaten grup sigortalarından geliyor. Bu düşük penetrasyonun artırılması sadece özel sektörün görevi olmamalı, kamu ile özel sektör, sorunun çözümü için birlikte çalışmalı. Özel Sağlık Sigortalarının kişilerin ilerleyen yaş nedeniyle kronik hastalıkların arttığı, buna karşılık aktif çalışma dönemine göre gelirlerinin düştüğü emeklilik dönemi için genç, sağlıklı ve aktif çalıştığı, kazancının daha yüksek olduğu dönemde birikim oluşturabildikleri BES’e benzer bir fona dönüştürülmesinin iyi bir çıkış yolu olabileceğini düşünüyorum. Bu formül, toplumumuzu sağlık harcamalarının yükseldiği döneme hazırlamaya yardımcı olacağı gibi Türkiye’nin tasarruf açığına da önemli bir katkı sağlayacaktır.”
Doktora başvuru sayısı artıyor, yaşam süresi uzuyor
Bireysel özel sağlık sigortası olan yaklaşık 500 bin kişinin çoğunun önceden grup sağlık sigortası içinde bir şekilde yer almış, o dönemde aldığı sağlık hizmetinden memnun kalmış, bu şemsiye altından çıktıktan sonra da aynı hizmeti almaya devam etmek istemiş kişilerden oluştuğunu belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, Türkiye’de doktora müracaat sayısında ciddi bir artış olduğunu söyledi. 2002 yılında kişi başı doktora başvuru sayısının ortalama 2.5 olduğunu belirten Uğur Gülen, 2011 yılında bu sayının 7,5-8’e yükseldiğini, bu rakamın OECD ülkelerinde 5-6 olduğunu söyledi. Türkiye’de toplam sağlık harcamasının 82 milyar TL olduğunu da hatırlatan Gülen, şöyle dedi:
“82 milyar TL’nin 65 milyar TL’si kamu, 2 milyar TL’si özel sağlık sigortaları tarafından karşılanıyor. 15 milyar TL’si ise vatandaşın cebinden çıkıyor. Bu rakam, sürdürülebilirlik açısından son derece yüksek bir rakam. Bu yüzden SGK son dönemde verdiği hizmetlerde birtakım kısıtlamalara gitti. Öte yandan yaşam süresi uzuyor. Son Swiss Re Raporunda bizden sonraki 2. nesilin ortalama yaşam süresinin 100’ü bulacağına işaret ediliyor. Sektörümüzün, hastalıkların daha sık ve uzun süre görüleceği bu döneme şimdiden hazırlık yapması gerekiyor.”